Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Türkiye’ye örnek yarışma 5 yaşında

Bursa OSB ile BOSİAD’ın “Çevreci Üretim, Temiz Gelecek” sloganıyla 2015 yılından bu yana düzenlediği Çevreye Duyarlı Sanayi Tesisi Yarışması’nda başvuru süreci başladı.

Haber Giriş Tarihi: 20.02.2020 16:54
Haber Güncellenme Tarihi: 20.02.2020 16:54
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Türkiye’ye örnek yarışma 5 yaşında

Sürdürülebilir çevreci yaklaşımla sanayicilerin çevreye olan duyarlığını ortaya koyarak farkındalık yaratmak amacıyla Bursa Organize Sanayi Bölgesi (Bursa OSB) ile Bursa Organize Sanayi Bölgesi Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği’nin (BOSİAD) tarafından düzenlenen ‘Çevreye Duyarlı Sanayi Tesisi Yarışması’nın bu yıl 5.’si gerçekleştirilecek.

BOSİAD Başkanı Rasim Çağan ve Yönetim Kurulu üyeleri, düzenlenen basın toplantısında yarışma ile ilgili bilgiler verdi.

 

“KİRLETMEDEN ÜRETMEK HEDEFİMİZ OLMALI”

Çevre Duyarlı Sanayi Tesisi Yarışması ile sanayinin çevreye olan duyarlılığını ortaya koyarak, farkındalık yaratmak istediklerini açıklayan BOSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Rasim Çağan, “Ülke olarak hedeflerimize ulaşmak istiyorsak tabii ki üretmek zorundayız. Üretmek önceliğimiz, ancak kirletmeden üretmek hedefimiz olmalı. Yarışmamızın amacı, çevre konusunda farkındalık yaratmak, sanayi bölgemiz içinde üretim ve hizmet faaliyetlerinde çevreci yaklaşım gösteren firmaları öne çıkarmak, ödüllendirmek ve onları diğer firmalara model olarak tanıtmaktır” dedi.

 

“BU BİR FARKINDALIK YARIŞMASI”

Son başvuru tarihi 3 Nisan 2020 olan ve 3 kategoride gerçekleştirilen yarışmanın ayrıntıları hakkında bilgi veren BOSİAD Başkan Yardımcısı ve Çevre Komisyonu Başkanı İhsan İpeker de şunları söyledi:

“Maalesef bugün iklim değişiklikleri, nesli tükenmekte olan bitki ve hayvanlar, okyanuslarda biyolojik çeşitliliğin azalması, ormansızlaşma, temiz su ve hava yoksunluğu yaşıyoruz. Bunun sonucunda da 1970’te insanoğlunun tüm ihtiyaçları için bir dünya bir senede yeterken, 2030 yılında 2 dünya kaynağına, 2050 yılında ise 2,8 dünya kaynağına ihtiyacımız olacak. Varlıkları tüketiyoruz. Fakat halen çok geç değil, buna hep birlikte dur diyebiliriz. Sanayiciler, üretenler olarak bunun bilincinde olmak zorundayız. Çevre Yarışmamız da her yıl ifade ettiğimiz gibi bir farkındalık yarışmasıdır. Katılan herkes bizim için birincidir. Amacımız eksikleri ortaya çıkarmak, bir birinci seçip rekabeti doğurmak değil, beraber toplum bilinci ile bir sinerji yaratarak, şehrimiz için daha güzel günleri geri getirmektir. Yarışmamızın katılım şartları, Türkiye’nin önde gelen ulusal yarışmalarıyla birebir aynıdır. Katılımda en alt kriter, devletin üretim yapmak için sanayi kuruluşları için belirlediği tüm kıstasların yerine getirilmiş olmasıdır. Fakat siz bunun üzerine bir adım daha atarak ne yapıyorsunuz? Şehriniz ve insanlar için bir taş üstüne bir taş daha nasıl koyuyorsunuz? Yarışmamızın özünü de aslında bu düşünce oluşturmaktadır. Bizler bunları yerine getirmek için yola çıktık. Bu yıl da yarışmamızı tekrar düzenliyoruz. Şehrimiz için yeni kazanımlar doğurmasını diliyoruz.”

 

“ÇEVRE, İŞİN VİCDAN VE SAMİMİYETE DÖKÜLDÜĞÜ YERDİR!”

Bursa’nın hava kirliliği başta olmak üzere çevre sorunları ve bu konuda sanayicilerin sorumluluklarına da vurgu yapan İpeker, “Çevre yaklaşımı konuşmalarla olacak bir iş değil. Klişe kelimeleri hep duyuyoruz ama en önemli kelimeyi maalesef duyamıyoruz. Bu nedir; samimiyet. Çevre konusunda bir sanayi bölgesi ile ilgili konuşuyorsak samimi olmamız, elimizi vicdanımıza koymamız, bu işi nasıl daha ileriye götürürüz, insanlara daha nasıl iyi hizmet ederiz diye düşünmemiz gerekiyor. Bugün Bursa’da şehrin birçok yerinde havayı soluyamaz haldeyiz. Bunun en önemli sebeplerinden biri de maalesef sanayide kömürün bilinçsiz kullanılıyor olmasıdır. Tüm çevre gerekliliklerini yerine getirirseniz tabii ki kömür de iyi şartlarda kullanılabilir, bunu bu şekilde yapan firmalar da var. Onları bunun dışında tutuyoruz, fakat bugün kontrolsüz şekilde birçok sanayi bölgesinin içinde kömür yakıldığını görüyorsunuz. Tabii ki su da çok önemli bir konu. OSB’ler sadece oradaki teşviklerden yararlanmak, ucuz elektrik kullanmak değildir. Gerekliliklerini de yerine getirmek demektir. İşte bu çevre yarışmasının amacı da, işin vicdan meselesine, samimiyete döküldüğü yerdir” diye konuştu.

Toplantıda ayrıca, yarışmada önceki yıllarda birincilik kazanmış, tecrübe sahibi şirketlerin, yeni katılacak firmalara her konuda destek olmak, mentorluk yapmak ve bilgilerini paylaşmaya hazır oldukları da vurgulandı.

YARIŞMA HAKKINDA

Bursa Organize Sanayi Bölgesi şirketleri arasında bu yıl 5.’si düzenlenen yarışmanın son başvuru tarihi 3 Nisan 2010. Sürdürülebilir çevreci yaklaşımla online olarak başvuru ve değerlendirmelerin yapıldığı yarışma, Bursa OSB firmaları arasında “Çevreye Kirletici Etkisi Yüksek Olan Tesisler”, “Çevreye Kirletici Etkisi Olan Tesisler” ve “İzin-Lisans Muafiyeti Olan Tesisler” olmak üzere 3 kategoride düzenleniyor. Bursa ve İstanbul’dan üniversitelerden akademisyenlerin de içinde yer aldığı jüri üyeleri, tamamen dijital bir platform üzerinden değerlendirmelerini gerçekleştiriyor. Ödül töreninin Mayıs 2020 içinde yapılması planlanıyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.