Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Türkiye’nin Göç Tarihi Sempozyumda Konuşuldu

Marmara Belediyeler Birliği’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen ‘Türkiye’nin Göç Tarihi: 14. Yüzyıldan 21. Yüzyıla Türkiye’ye Göçler Sempozyumu’ kapsamında uzmanlar tarafından göçler ve mülteci sorunları konuşuldu. Sempozyuma...

Haber Giriş Tarihi: 20.04.2016 14:31
Haber Güncellenme Tarihi: 20.04.2016 14:31
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Marmara Belediyeler Birliği’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen ‘Türkiye’nin Göç Tarihi: 14. Yüzyıldan 21. Yüzyıla Türkiye’ye Göçler Sempozyumu’ kapsamında uzmanlar tarafından göçler ve mülteci sorunları konuşuldu. Sempozyuma katılan Başbakan Başdanışmanı Murtaza Yetiş, “Biz Osmanlı’dan bugüne göçle ilgili oldukça geri kaldık” dedi.
Marmara Belediyeler Birliği Göç Politikaları Atölyesi (MAGA), Hacettepe Üniversitesi Göç ve Siyaset Araştırmaları Merkezi (HUGO) ve İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları işbirliğiyle ‘Türkiye’nin Göç Tarihi: 14. Yüzyıldan 21. Yüzyıla Türkiye’ye Göçler Sempozyumu’ düzenlendi. The Marmara Taksim Otel’de düzenlenen sempozyuma Başbakan Başdanışmanı Murtaza Yetiş, Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, Ünlü Tarihçi ve Yazar Prof. Dr. Kemal Haşim Karpat ve çok sayıda akademisyen katıldı. Türkiye’de yaşanan güncel göç ve mültecilik konularının ele alındığı sempozyum kapsamında katılımcıların geleceğe yönelik beklenti ve önerileri değerlendirildi.
“BİZ GÖÇLE İLGİLİ OLDUKÇA GERİ KALDIK”
Türkiye’nin Göç Tarihi Sempozyumuna katılarak konuşma yapan Başbakan Başdanışmanı Dr. Murtaza Yetiş, “Osmanlı Devletini kastederek söylüyorum, devamlılık ve sonrası anlamında ifade ediyorum. Göçle ilgili aslında biz oldukça geri kaldık. Göçü yönetebilmek, göçe bakışımız, göçün bir takım sonuçlarını iyi değerlendirmek ve bunları iyi yönetmek, göç üzerinden yeni bir takım imkanları oluşturabilmek gibi çok önemli başlıkları belki de son birkaç yıldan beri Suriye meselesinden dolayı daha görünür bir şekilde, bir avuç akademisyenin de çabasıyla yeniden bu süreci tanımlamaya çalışıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti olarak olaya sürekli Ensar, Muhacir kavramıyla uzun süre baktık. Bu bakış kitlelerin aslında meseleye pozitif yaklaşarak sahiplenmesini sağladı. Bu derinlikli yaklaşımın bir şekilde yönetilebilir bir şekle dönüştürülmesi gerekiyordu. Türkiye’de ki göçle ilgili sorunun daha dönüştürülebilir olması için siyasetle akademinin beraber çalışması sürecinde bir nebze olsun oluşturmaya çalıştık” dedi.
“GÖÇ VE MÜLTECİ SORUNUNUN TEK NEDENİ EMPERYALİST GÜÇLERDİR”
Göçlerin ve mülteci sorunlarının temel sebebi, "emperyalizmin hocalarıdır" diyen Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, “21’inci asırda Emperyalizmin, kapitalizmin, batının masa başındaki oyunları sonucu milyonlarca kadın, çoluk çocuk önce Avrupa’nın göbeğinde daha sonra da burada bizim sınırımızda katledilmeye devam ederken bir kısmı da mülteci olarak hayatını kurtarmaya çalışıyor. Orta Asya’dan göç ederek buralara kadar geldik, şimdi ise bunun bütün dramlarını köklerimizin üzerinde oynanan oyunları sonucu Yugoslavya’da ve o coğrafyanın tamamında, hemen yanı başımızdaki Irak’ta, Suriye’de ve Filistin’de yaşıyoruz. Bunun tek sebebi dünyayı istediği şekilde yönetmek isteyen Emperyalizmin hocaları ve onun plancılarıdır. Masa başında planlayacaklar ve taşeronlara bu işleri yaptırmaya devam edecekler bize düşen görev bunlardan dersler çıkartıp gereken tedbirleri almaktır” diye konuştu.
“GÖÇLER TÜRKİYE’NİN İÇ SİYASETİNİ DEĞİŞTİRMİŞTİR”
Türkiye’nin Göç Tarihi Sempozyumuna katılarak yaptığı konuşmada göçlerin yan etkilerinin önemine değinen Ünlü Tarihçi Yazar Prof. Dr. Kemal Haşim Karpat, “Göçleri bir yerden diğer yere giderek orayı yurt edinmek olarak düşünmeyiniz. Asıl mühim olan göçün yan etkileridir. Bu gün göçler sayesinde Türkiye’nin iç siyaseti değişmiştir. Çünkü, büyük şehirlerin nüfusunun önemli bir kısmı göçmendir. Bu dışarıdan gelen göçmenler değil, bu Anadolu’dan köyden gelen göçmenlerdir. Eminim ki aranızda da köyden şehre göç edenlerin çocukları vardır” şeklinde konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.