Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Türkiye’nin En Büyük Kitap Fuarı 8. Kez Kapılarını Açtı

Türkiye’nin en büyük kitap fuarı olma ünvanını taşıyan 8. Kocaeli Kitap Fuarı, düzenlenen törenle kapılarını açtı.Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 8. Kocaeli Kitap Fuarı, kapılarını okuyuculara açtı. Türkiye’nin...

Haber Giriş Tarihi: 14.05.2016 13:15
Haber Güncellenme Tarihi: 14.05.2016 13:15
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Türkiye’nin en büyük kitap fuarı olma ünvanını taşıyan 8. Kocaeli Kitap Fuarı, düzenlenen törenle kapılarını açtı.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 8. Kocaeli Kitap Fuarı, kapılarını okuyuculara açtı. Türkiye’nin en büyük kitap fuarı olma ünvanını taşıyan 8. Kocaeli Kitap Fuarı, bünyesinde 15 bin yazarın kaleminden çıkan 1 milyon kitap okuyucularla buluşacak. 14-22 Mayıs tarihleri arasında açık kalacak olan 8. Kocaeli Kitap Fuarı’na 270 yazar, 380 yayınevi, 48 sahaf ve 67 STK katılacak. 8. Kocaeli Kitap Fuarı içerisinde 3 ayrı salonda 500’ün üzerinde söyleşi, panel ve imza günü gerçekleşecek. 8. Kocaeli Kitap Fuarı’nın açılış törenine Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sadettin Hülagü, 8. Kocaeli Kitap Fuarı’nın Onur Konukları Prof Dr. Bekir Karlığa ve Dr. Mehmet Genç ile milletvekilleri, belediye başkanları, davetliler ve çok sayıda vatandaş katıldı.
“KİTAPSIZ BİR MEDENİYET DÜŞÜNMEK MÜMKÜN DEĞİLDİR”
8. Kocaeli Kitap Fuarı’nın onur konuğu Mehmet Genç tarafından açılış konuşmasının yapılmasının ardından kürsüye gelen Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, “Kitap bizim medeniyetimizin anası, medeniyetimizin enerji kaynağı. Kitapsız bir medeniyet düşünmek mümkün değil. Kitapsız bir toplumun huzurlu olması da mümkün değil. Onun için daha insanlığın başlangıcında Adem atamıza bile Allah bir kitap vermiş. Tabi biz Müslümanlar için de kitapların anası Kur’an-ı Kerim’dir. Önce evlatlarımıza Allah’ın kitabını öğreteceğiz. Ondan sonra tarihini, ulusunu, kalkınmak için tıbbı, mühendisliği, psikolojiyi, bilim adına ne varsa hepsini öğreteceğiz. Onun için daha çok okumaya ihtiyacımız var. Daha çok kitapla haşır neşir olmaya ihtiyacımız var” dedi.
“KÜLTÜR MEDENİYETİN ZENGİNLEŞTİRİLMESİ GEREKEN EN BÜYÜK YAPISIDIR”
Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, “Bir toplumun gelişmesini sadece maddi temellerle tanımlamak ve bu çerçevede görmek şüphesiz yapılabilecek en büyük eleştiriyi ve söylenebilecek en büyük yanlışı içermek demektir. Nasılki insan görülen maddi varlığın ötesinde değerleri ile bir insan ise, bir toplumun geleceğe taşınması da sahip olduğu değerleri ve bu değerleri yaşatacak gelenekleri ile ifade edilebilir. Kültür bu anlamda sahip olunması, yaşatılması ve her dönemde zenginleştirilmesi gereken en büyük yapısıdır. Bizler bir büyük medeniyetin, bir büyük kültürün, çok köklü bir geleneğin mirasçıları olarak, bu kültürü üzerine daha da katarak geleceğe aktarmak sorumluluğundayız” ifadelerini kullandı.
“BU FUAR KİTAPSEVERLER AÇISINDAN ADETA BİR BAYRAM”
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, “Açılışını yaptığımız Kocaeli 8’inciKitap Fuarı’nın şehrimiz için, sizler için hayırlı olmasını diliyorum. Kocaeli, birçok alanda olduğu gibi, kültür ve sanat alanında da ülkemizin öncü şehirlerinden biri olmaya devam ediyor. Geçtiğimiz yıl 664 bin ziyaretçi ağırlayan bu fuar, Türkiye’ninen büyük kitap fuarı olma özelliğini taşıyor. Burada sadece kitaplar sergilenmiyor, 500’ün üzerinde panel, söyleşi ve imza günü de gerçekleştiriliyor. 22 Mayıs’a kadar devam edecek olan bu fuar, inanıyorum ki, kitapseverler için adeta bir bayram havasında geçecek. Hemşerilerimizin yoğun ilgisine bakınca, bu fuarın önümüzdeki yıllarda da gücüne güç katacağına, daha da gelişeceğine tüm kalbimle inanıyorum” diye konuştu.
“ÇOCUĞA KİTAP OKU DEYİP KENDİNİZ OKUMAZSANIZ OLMAZ”
Çocuklara kitap okuma alışkanlığının kazandırılmasının önemine dikkat çeken Bakan Işık, “Kitap okumayı bir yana bırakıyorum, bir kitap almak, bir kitap karıştırmak, kitapları incelemek dahi başlı başına büyük bir keyiftir, başlı başına büyük bir eğitim sürecidir. Bu açıdan kitap fuarlarının çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bu tür etkinlikler, mevcut kitapseverler için büyük bir fırsattır. Ancak bu tür etkinlikler, başta çocuklarımız ve gençlerimiz olmak üzere, yeni kitapseverlerin doğmasına da vesile olur. İnşallah burada nice çocuğumuz, nice gencimiz kitap aşkına, okuma sevdasına tutulacaklardır. Zaten kitap aşkına bir kere tutulduğunuz zaman, o aşk, kalbinizden ve ruhunuzdan hiçbir zaman silinmez. Bu kitap fuarında, yeni kitaplarla tanışacaksınız; ancak çok daha önemlisi, yeni insanlarla, yeni kitapseverlerle, yeni dostlarla da tanışacaksınız. İki kitap dostu insanın birbiriyle olan dostluğunun lezzeti tarifsizdir. Bazen çok yanlış bir şekilde, kitap okumanın insanı yalnızlaştırdığı iddia edilir. Ancak ben tam aksini düşünüyorum: Kitaplar, insanların birbiriyle yakınlaşması, kaynaşması, fikir alış verişinde bulunması için de çok değerli birer vesiledir” dedi.
“MEDENİYETİMİZ KİTABA, OKUMAYA AYRI BİR DEĞER ATFETMİŞTİR”
İslam’da kitabın yerinin çok önemli olduğunu söyleyen Bakan Işık, “Kitapla insanın mayası aynıdır. Kitaplarda yazılıp çizilen her şey, insanın tarih boyunca yaptığı yolculukla ilgilidir. Kitaplar,o yolculuğa eşlik etmemizi sağlayan rehberlerdir. Herkesin kitaplara ihtiyacı vardır, çünkü herkesin sonu olmayan bir şekilde öğrenmeye, bilgiye, ilme, irfana ihtiyacı vardır. Onun içindir ki bizim medeniyetimizde kitaba, yazıya, okumaya çok ayrı bir değer atfedilmiştir. Hazreti Peygamber Efendimiz’e inen ilk vahiy, ‘oku’ emridir. Yine Kur’an’da yemin için vesile kılınan şeylerden birisi de kalemdir ve kalemin yazdıklarıdır. İslam Medeniyeti’nin Bağdat’ta, Kahire’de, Kurtuba’da, Buhara’da, Merv’de, Semerkand’da, İstanbul’da onlarca, yüzlerce kütüphanesi vardı. Bu kütüphaneleri dolduran çok zengin bir birikimden, yüz binlerle ifade edilen kitaplardan bahsedilmektedir. Maalesef zaman içinde Endülüs yağmalandı, Bağdat yağmalandı, Buhara yağmalandı, daha birçok kadim şehrimiz talan edildi. Ama esas acı olan şudur ki, biz Müslümanların kitapla arasında mesafeler girdi. Bugün kitap okumayla ilgili birçok istatistiğe baktığımızda, gelişmiş ülkelerin oldukça gerisinde olduğumuzu görüyoruz. Bu bir sonuç değildir, bu bir sebeptir. ‘Gelişmiş ülkelerde daha fazla kitap okunuyor’ önermesi yeterince açıklayıcı değildir. Doğru önerme, daha fazla kitap okuyan toplumların gelişmiş ülkelere dönüştüğüdür. Bu nedenle, kitap okuma alışkanlığımızı, kitap okuma bilincimizi muhakkak geliştirmek zorundayız. Özellikle çocuklarımıza ve gençlerimize kitap sevgisini muhakkak kazandırmalıyız. Bunu yaparken, dayatmacı bir anlayışla değil, ikna ederek ve örnek olarak yapmalıyız. Ben evde bir kere bile kitap okumayacağım, ama çocuğuma kitap okumasını telkin edeceğim. Bunun çocuk üzerinde bir etkisinin olmayacağı açıktır. Bu nedenle, özellikle anne-babalarımızı, çocuklarımıza örnek olmak için daha fazla kitap okumaya davet ediyorum” şeklinde konuştu.
“KİTAP OKUMAK CİDDİ BİR İŞTİR”
Bilim ve teknolojinin ancak kitap okuyarak ve çalışarak ilerleyebileceğinin altını çizen Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık, “Türkiye’yi dünyada lider bir ülke haline getirmek için, bilim ve teknolojide yeni bir sıçrama yapmamız gerekiyor. Hayatın her alanında, yaptığımız işleri, akıl ve bilgi ekseninde yapmalıyız. Hem bireyler hem de toplum olarak, kendimizi sürekli geliştirmeli, bilgimizi sürekli artırmalıyız. Özgür ve özgün bireyler yetiştirmeliyiz. Arayan ve araştıran, soran ve sorgulayan, gerçeğin peşine düşen, yüzeysel bilgiyle tatmin olmayan bireyler yetiştirmeliyiz. Eğer böyle bireyler yetiştirebilirsek, toplum olarak hedeflerimize ulaşabiliriz. Böylece hem kendi hayatımızı güzelleştirebilir hem de insanlığa yeni teklifler sunabiliriz. Bunun için kitapla ilişkimizi geliştirmek zorundayız. Sık sık duyuyoruz, ‘Boş zamanlarımda kitap okumayı severim’ gibi cümleler kuruluyor. Hayır, kitap okumak ciddi bir iştir, boş zamanda yapılacak bir iş değildir. Çocuklarımıza; bilgiyi, yazıyı, okumayı ve kitapları sevdirmek için, bu fuarın çok önemli bir fırsat olduğunu düşünüyorum. Burada yeni okurlar kazanacağımız gibi, yeni yazarlar da kazanacağımıza inanıyorum. Özellikle anne babalarımızdan bu fuarı iyi değerlendirmelerini, buraya birkaç defa gelmelerini rica ediyorum. Yine yıl boyu açık olan Bilim Merkezi’mizi de sık sık ziyaret etmenizi rica ediyorum” ifadelerini kullandı.
Protokol konuşmalarının ardından Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ve beraberindekiler 8. Kocaeli Kitap Fuarı’nın açılış kurdelesini kesti. Açılış kurdelesinin kesilmesinin ardından Bakan Işık ve beraberindeki protokol üyeleri fuardaki stantları dolaşarak, kitapları inceledi. TÜBİTAK Yayınları’nın standına da giden Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, beraberindeki Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ile birlikte, Edmund Blair Bolles tarafından yazılan ve Nermin Arık tarafından Türkçe’ye çevrilen Galileo’nun Buyruğu isimli kitabı satın aldı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.