Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Türkiye’den Afrika’ya Uzanan Yardım Eli Sayesinde 9 Milyon Kişiye İçmesuyu Temin Edildi

Orman ve Su İşleri Bakanlığı ülke genelinde gerçekleştirdiği özverili çalışmaların yanı sıra, hizmet anlayışında sınır tanımayarak susuzluğun pençesindeki Afrika ülkelerinin de umudu olmaya devam ediyor.Orman ve Su İşleri Bakanı...

Haber Giriş Tarihi: 05.04.2016 10:38
Haber Güncellenme Tarihi: 05.04.2016 10:38
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Orman ve Su İşleri Bakanlığı ülke genelinde gerçekleştirdiği özverili çalışmaların yanı sıra, hizmet anlayışında sınır tanımayarak susuzluğun pençesindeki Afrika ülkelerinin de umudu olmaya devam ediyor.
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Türkiye olarak Afrika’ya uzatılan yardım eli kapsamında “9 milyon kişiye sağlıklı ve temiz içmesuyu sağladık” dedi.
Suyun günümüzde her zamankinden daha fazla değerli olduğunu vurgulayan Bakan Eroğlu sözlerine şöyle devam etti:
“Artan nüfusun etkisiyle ortaya çıkan çarpık kentleşme ve artan ihtiyaçların karşılanmasına yönelik sanayileşme çabaları su kaynaklarımızı eritiyor. Çünkü küresel ısınma ve iklim değişimi, dünyamız üzerinde etkisini hissettirmeye başladı. Dünyanın bu tablo karşısında küresel bir işbirliği ve yardımlaşmaya ihtiyacı var. Sürekli artan su ihtiyacına karşın, azalan tatlı su kaynaklarının dengelenebilmesi için bu şart.
Özellikle azgelişmişliğin kıskacında sınırlı su kaynaklarıyla asgari ihtiyaçlarını karşılama mücadelesi veren ülkeler için. Bakanlık olarak bu ülkelerin yoğun olarak bulunduğu Afrika kıtasında insanları sağlıklı ve temiz suyla buluşturmak adına çalışmalar yürütüyoruz. 1954 yılından bu yana su kaynaklarının geliştirilmesi adına önemli yatırımlar gerçekleştiren DSİ, tecrübesi ve bilgi birikimi ile dost ve kardeş Afrika ülkelerinde yaşanan su sıkıntısına çözüm bulmak maksadıyla kısıtlı su kaynaklarının geliştirilmesine yönelik çalışmalarına Afrika kıtasında da devam ediyor”.
Prof. Dr. Eroğlu “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın yakın takibi ve Başbakanımız Ahmet Davutoğlu’nun talimatlarıyla DSİ- TİKA işbirliği ile 11 sene zarfında DSİ makine ve çalışanlarımızla 458 adet kuyu inşa ederek Etiyopya, Nijer, Burkina Faso, Mali, Sudan, Somali/ Somaliland, Moritanya, Cubiti ülkelerinde toplam 1 milyon 700 bin kişiye sağlıklı içme suyu temin ettik. Ayrıca, DSİ- TİKA ve sivil toplum kuruluşlarının ortaklaşa gerçekleştirdiği çalışmalar neticesinde Afrika’nın çeşitli ülkelerinde zor şartlarda yaşayan insanlar için 2.600 adet kuyu açılarak yaklaşık 9 milyon kişiye sağlıklı ve temiz içme suyu sağlandı” diye konuştu.
DSİ Genel Müdürlüğü’nün Afrika kıtasında; Etiyopya, Sudan, Cibuti, Nijer, Mali, Burkina Faso, Moritanya, Somali ve Somaliland’da yürüttüğü ilk etap çalışmalar tamamlandı. Moritanya ve Mali’de de insanları sağlıklı ve temiz suyla buluşturmak için ikinci etap çalışmaların yapılması planlanıyor. Baraj Projesi kapsamında, DSİ tarafından Etiyopya’da Hamerosam Göleti’nin ön inceleme raporu ve Dachau Barajı’nın uygulama projesi hazırlandı. Somali Somaliland Bölgesi’nde su azlığı probleminin çözümü için de çalışan DSİ uzman heyeti, 3 adet yeni depolama, 2 adet de eski depolama tesisi ile ilgili keşif ve raporları da TİKA’ya ulaştı.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Afrika ile kurduğu “Dostluk Köprüsü” kapsamında yürüttüğü projelerle tecrübelerini paylaşıyor, eğitim desteği veriyor, teknik işbirliği sağlıyor ve su kuyuları açıyor.
DSİ tarafından inşa edilen su sondaj kuyularının çalışmaları esnasında yöreden işçiler çalıştırılarak su sondaj konularında meslek sahibi olunması, su temini ile ilgili çalışanlarla yapılan teknik çalışmalar ve eğitimler sayesinde kapasite artırımı sağlandı. Sudan, Nijer, Somali, Cibuti ve Moritanya’ya su temini için ekipmanları ile birlikte su sondaj makinaları hibe edilmiş olup makinelerin kullanımı ile ilgili teorik ve yerinde eğitimler verildi.
Ayrıca Afrikalı mühendislere Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından; jeoteknik planlama raporu ve proje hazırlama, hidrojeolojik etüt yapılması, enjeksiyon ve su sondaj kuyusu inşası konularında eğitim verildi. Açılan kuyular kadar önemli olan bu eğitimler sayesinde Afrika’nın su kaynaklarını değerlendirebilecek insan kaynaklarının yetiştirilmesine de katkı sağlandı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.