Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Türkiye’de İlk Elektronik Küpeleme İşlemi Erzurum’da Yapıldı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş, Türkiye’de ilk defa Erzurum’da başlatılan “Koyun ve Keçilerin Elektronik Kimliklenmesi” ile “Soğuğa Dayanıklılık Test Merkezi” projelerinin açılışını yaptı.Türkiye’de...

Haber Giriş Tarihi: 15.04.2016 19:11
Haber Güncellenme Tarihi: 15.04.2016 19:11
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş, Türkiye’de ilk defa Erzurum’da başlatılan “Koyun ve Keçilerin Elektronik Kimliklenmesi” ile “Soğuğa Dayanıklılık Test Merkezi” projelerinin açılışını yaptı.
Türkiye’de ilk kez Erzurum’dan başlatılan küçükbaş hayvanlarda elektronik kimlikleme projesinin açılış törenine, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş, Erzurum Valisi Dr. Ahmet Altıparmak, Erzurum AK Parti Milletvekili Mustafa Ilıcalı, Erzurum Büyükşehir Belediyesi Mehmet Sekmen, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet koçak, Erzurum Damızlık Koyun Keçi Yetiştiriciliği Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Akpınar, Avrupa Birliği Delegasyon Başkanı Bela Szombati, İl Emniyet Müdürü Kamil Karabörk, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Akar, kurum müdürleri, STK temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.
Türkiye’de ilk kez Erzurum’dan başlatılan elektronik küpeleme ile ilgili konuşan Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş, “Bu uygulamayla da Türkiye’de hem hayvanlarımızın refahının artması hem de takiplerinin yapılması noktasında gerçekten önemli bir aşama kaydetmiş olacağız. Hayvan hareketlerinin kontrolü daha kolay hale gelecek. Özellikle Doğu Anadolu bölgesinde Erzurum’da belki bundan otuz yıl öncesine döndüğümüz zaman bugünden daha fazla hayvan potansiyelimizin olduğu bir gerçek. Özellikle bu bölgede çok yaşamasak bile malesef terör belasından dolayı da en fazla etkinlendiğimiz sektörlerin başında hayvancılık ve tarım gelmekte. İnşallah kısa sürede terör belasından kurtulduğumuzda da yine bu bölgenin eski hayvancılık potansiyeline çok kısa sürede kavuşması için biz de bütün projelerimizi hazırlamış durumdayız” dedi.
DOĞU ANADOLU BÖLGESİ YETİŞTİRİCİ HAVZASI OLACAK
Doğu Anadolu bölgesinin yeterli destek alınamadığını ifade eden Daniş, “Büyükbaşta bölgemizin yeteri kadar destek alamadığının farkındayız. Bunun tespitini yaptık ve şu anda çalıştığımız destekleme modelle bölgemizdeki büyükbaş hayvancılığında küçükbaş gibi hemen hemen tamamının destek kapsamına alınacağı bir modelde çalışıyoruz. Doğu Anadolu bölgesini yetiştirici bölgesi yetiştirici havzası olarak planlıyoruz. Yani biz bundan sonrası için tarımı masadan değil tarladan, meradan, çayırdan takip edeceğiz. Erzurum’dan gerçekleştirdiğimiz elektronik küpeleme sisteminin de ülke hayvancılığımıza hayırlı olmasını temenni ediyorum” diye konuştu.
Vali Ahmet Altıparmak, projeyle ilgili, “Erzurum’da çitçilik ve hayvancılık hassas bir üretim alanı. Bu manada bu gibi projelerle birlikte elimizden geleni yapmaya devam ediyoruz. Daha hızlı, etkin ve sürdürülebilir bir tarım için gayret ediyoruz. Bu projede emeği geçenleri kutluyorum” şeklinde konuştu.
Projeyle çiftçilerin işlerinin kolaylaşacağını vurgulayan Mustafa Ilıcalı, “Projenin Erzurum’dan hayata geçmesi bizim için büyük bir mutluluk. Elektronik kimlikleme projesiyle hayvancılık yapan vatandaşlarımızın işleri daha kolaylaşacaktır. Teknolojiyle hayvancılığın birlikte yürümesi verimi de artıracaktır” dedi.
Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen ise, “Erzurum’un en önemli imkanlarından biri olan hayvancılığın geliştirilmesi bizlerin en büyük talebidir. Bakanlığımızın başlatmış olduğu çalışma şehrimize büyük katkı sunacaktır” ifadelerini kullandı.
İlk küpeleme işleminin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş, Vali Ahmet Altıparmak, Milletvekili Mustafa Ilıcalı, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Avrupa Birliği Delagasyon Başkanı Bela Szombati birlikte yaptı. Heyet daha sonra soğuğa dayanıklılık test merkezinin açılışını yaparak merkezle ilgili bilgi aldı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.