Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Türkiye’de Bir İlk: Kiralanan Devlet Arazisine Güneş Enerji Üretim Tesisi Kurulacak

AHİKA güdümlü proje kapsamında kararlaştırılan Biyogaz Tesisi kurulumu maliyetinin beklenenin üzerine çıkması nedeniyle devlet arazisi kiralanarak özel firmaya ihale edildi. Arazide, mandıralardan alınan katı ve sıvı atık ile biyolojik...

Haber Giriş Tarihi: 27.06.2016 15:07
Haber Güncellenme Tarihi: 27.06.2016 15:07
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Türkiye’de Bir İlk: Kiralanan Devlet Arazisine Güneş Enerji Üretim Tesisi Kurulacak
AHİKA güdümlü proje kapsamında kararlaştırılan Biyogaz Tesisi kurulumu maliyetinin beklenenin üzerine çıkması nedeniyle devlet arazisi kiralanarak özel firmaya ihale edildi. Arazide, mandıralardan alınan katı ve sıvı atık ile biyolojik gübre üretimi yapılacak.
Türkiye’de ilk defa yapılacak uygulama ile mandıralardan çıkacak katı atıkların enerjiye çevrilmesi sonrası çevre kirliliğinin de önüne geçilecek. Mandıralardan alınan katı ve sıvı atıklarla biyolojik gübre üretilerek alınan atık çiftçiye verilecek. Tesisin kurulumu için ayrılan 3 buçuk milyon lira ile gerekenin yapılamayacağının anlaşılması üzerine güneş enerjisi üretimi yapmak için 25 yıllığına iki firmaya devlet arazisi kiralandı.
Arıtma tesisi de olacak olan projenin hangi alanda nasıl hayata geçeceğini anlatan Vali Necati Şentürk, yapılacak tesisin arazisini iki firmaya 25 yıllığına kiraya verildiğini söyledi.
AHİKA güdümlü proje ile biyogaz tesisinin kurulması için anlaşıldığını fakat beklenenin dışında gelişmeler olduğunu belirten Vali Şentürk, Türkiye’de ilk kez böyle bir tesis kurulumu için Valiliğin öncü olduğunu ifade etti. Vali Necati Şentürk, “Yapılan hesaplarda AHİKA’dan sadece 3 buçuk milyonluk bir kaynak sağlandı. 5 milyona çıkacağı tahmin edilen bu tesis, 10 milyonun üstüne çıkıyordu. Ortaya kaynak sorunu çıktı. Bir de işletme sorunu ortaya çıkınca farklı bir yola girdik. Özel sektör tarafından bu tesisin kurulmasını amaçlayarak bu yolda gayret sarf ettik” dedi.
1 MEGAVAT ELEKTRİK ÜRETİMİ PLANLANMIŞTI YÜKLENİCİ FİRMA 3 MEGAVAT ÜRETİMLE BAŞLAYACAK
Sanayileşme sürecinde elektrik üretimi için hayvan gübresi kullanılarak yeşil enerji elde edileceğini belirten Vali Şentürk, “Arıtma tesisi de olan bir projenin hayata geçirilmesini arzu ettik. Proje ile birlikte 1 megavat gücünde elektrik üretimini planlamıştık. Sözleşme imzaladığımız firma 3 megavat ile başlıyor. EES ve Ankara İnşaat Firması işi yüklendi. Yasal prosedür tamamlandıktan sonra işe başlanılacak. Elektrik üretim tesislerinin yanı sıra arıtma tesisleri de kuracaklar” diye konuştu.
Köylü ile de atık sözleşmesi yapılacağını ifade eden Vali Şentürk, şunları söyledi:
“Gerekli altyapılar oluşturuldu. Çıkan gübrenin tamamını da köylüye iade edecekler. Arsa bize ait olan 19 dönümlük bir arsa iki firmaya 25 yıl süre ile yıllık kira bedelimiz ise 77 bin lira her yıl enflasyon kadar bir artışla da alacak miktarımız belirlenecek.”
Ankara İnşaat Temsilcisi Ferhat Bolat ise, "Doğru bir karar oldu. Türkiye’de bu proje ile İl Özel İdaresi öncü oldu. Valiliklerde böyle bir uygulama yok. Proje son derece çevreci bir proje” dedi.
Valilik bünyesinde gerçekleşen imza törenine Vali Necati Şentürk ile birlikte Ankara İnşaat Temsilcisi, Ferhat Bolat, Energy Engineering Solutions firması temsilcisi Frederik Vanderveij de katıldı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.