Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Türkiye ve İran Demiryolu Heyetlerinin 35’inci toplantısı yapıldı

Türkiye ile İran arasındaki demiryolu taşımacılığı konusunda Türkiye ve İran heyetleri arasında iki yılda bir gerçekleştirilen toplantıların 35’incisi Malatya’da yapıldı. Toplantıya TCDD Malatya 5. Bölge Müdürlüğü ile İran RAİ...

Haber Giriş Tarihi: 04.10.2016 12:30
Haber Güncellenme Tarihi: 04.10.2016 12:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Türkiye ile İran arasındaki demiryolu taşımacılığı konusunda Türkiye ve İran heyetleri arasında iki yılda bir gerçekleştirilen toplantıların 35’incisi Malatya’da yapıldı. Toplantıya TCDD Malatya 5. Bölge Müdürlüğü ile İran RAİ Bölge Müdürlüğü heyeti katıldı.
TCDD Genel Müdürlüğü ile İran RAİ Genel Müdürlükleri arasında 1989 tarihinde Ankara’da imzalanan protokol gereğince Türkiye ile İran arasında demiryolu taşımacılığı konusunda iki yılda bir heyetler arasında toplantı gerçekleştiriliyor. Türkiye adına TCDD Malatya 5. Bölge Müdürlüğü’nün, İran adına ise RAİ Tebriz Bölge Müdürlüğü’nün heyetler halinde katıldığı 35. toplantı Malatya’da gerçekleştirildi. Toplantıda Türkiye adına TCDD Malatya 5. Bölge Müdürü Üzeyir Ülker, İran heyetine ise RAİ Tebriz Bölge Müdürü Mir Hassan Mousavi başkanlık etti.
TCDD Malatya 5. Bölge Müdürü Ülker, iki ülke arasında yaşan yük ve yolcu taşımacılığında yaşanan sorunlar ile taşımacılığın geleceği konuları hakkında bilgi aktararak, "Ülke olarak İran’la dostluk ve kardeşlik ilişkilerimiz var. Demiryolları olarak da iş ve işletmecilik olarak ilişkilerimiz var Malatya, Elazığ, Bingöl, Muş, Tatvan ve Van Kapıköyü güzergahının İran’a çıkış kapısı olan Kapıköy iki ülke arasında ihracat ve ithalatın yapıldığı bir kapı ve bölgemizde tek sınır kapısı. Yıllar itibariyle giderek artan bir ithalat ve ihracat dolayısıyla da ticaret hacmimiz oluşmuş bugüne kadar bulduğumuz değer 600 bin ton civarındadır. Bunun dörtte biri ithalattır, dörtte üçü de İran’a ve diğer devamı ülkelere ihraç ürünüdür" şeklinde konuştu.
İran RAI Tebriz Bölge Müdürü Mir Hassan Mousavi, her iki dost ve Müslüman ülke arasında taşımacılıkta ve her konuda iyi ilişkilerin ve işbirliğinin olduğunu ifade etti.
Mousavi, Türkiye ve İran Demiryolu Genel Müdürleri arasında bir toplantı yapıldığını ve demiryolu taşımacılığında iyi kararlar alındığını kaydederek, "Ekonomi, kültür, siyaset bakımından iyi ilişkilerimiz var. Bunların iyi bir kapasiteye ulaşması içinde demiryolu çok önemli bir rol oynamaktadır. Geçmiş dönemdeki toplantılarda da çok iyi kararlar almıştık. Her iki ülke arasında çok iyi bir noktaya vardık. 612 ülke demiryolları arasında taşımacılık yapılmıştı. Bu nedenle ülkeler arasında hem ithalat hem ihracat istekleri vardır. Demiryoluyla taşımacılıkta 1,5 milyon tona varmak istiyoruz. Bu toplantıda da iyi kararlara varacağımızı düşünüyoruz. Taşımacılığımız ve yolcularımız her iki ülke arasında geçmişe göre daha iyi bir seviyeye gelecek" ifadelerini kullandı
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.