Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Türkiye-Rusya Medya Forumu

Akdeniz yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Kavak, Türkiye’de son 15 yılda tarımsal alanda devrim yaşandığını belirterek, "Artık Türkiye’de tarım yaş sebze meyve üretimi dünya standartlarında insan çevre ve hayvan...

Haber Giriş Tarihi: 31.08.2016 16:32
Haber Güncellenme Tarihi: 31.08.2016 16:32
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Akdeniz yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Kavak, Türkiye’de son 15 yılda tarımsal alanda devrim yaşandığını belirterek, "Artık Türkiye’de tarım yaş sebze meyve üretimi dünya standartlarında insan çevre ve hayvan sağlığı odaklıdır" dedi.
Antalya Belek’te devam eden Türkiye Rusya Medya Forumu’nun açılış programının ardından öğleden sonraki programda, ’Rusya ve Türkiye Arasındaki Yeni Ticaret Fırsatları’ konulu panele geçildi.
Panelde konuşan Akdeniz yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Kavak, sektör olarak gelecekten umutlu olduklarını belirterek, Rusya ile güçlü işbirliğinin çok daha hızlı şekilde devam etmesini beklediklerini söyledi. Rusya ile ihracatta 24 Kasım’daki bütün olumsuzlara rağmen verilen molaya rağmen, Rus medyasıyla tanıtım faaliyetlerini kesmediklerini dile getiren Kavak, "Bu kapsamda cesur Rus medyasına teşekkür ediyorum" dedi.
"Tüm ülkelerin sağlığını önemsiyoruz"
Son 15 yıldır Türkiye’de tarım üretimi ve tarımsal alanda devrim niteliğinde yeni yapılanmalar olduğunun altını çizen Kavak, "Artık Türkiye’de tarım yaş sebze meyve üretimi dünya standartlarında insan çevre ve hayvan sağlığı odaklıdır. Biz üretimimizin yüzde 7-8’ini ihraç ediyoruz, yüzde 92’sini kendi halkımız tüketiyor. Kendi çevremizin de sağlığını düşünüyoruz. Kendi insanımızın sağlığı gibi Rusya ve Almanya vatandaşlarının da sağlığına eşittir. Tüm halkların sağlığına saygı duyuyoruz. Tarımın tüm paydaşlarını bu noktada eğitiyoruz" ifadelerini kaydetti.
"Engeller en kısa sürede kalkacaktır"
2011 yılından bu yana Rusya’ya ihraç edilen yaş sebze meyvelerde kimyasal buluntu bildirimi almadıklarının altını çizen Kavak, "Rusya ile Türkiye arasında karantina ya da kimyasal kalıntılar noktasında bir problemimiz mevcut değil. Türk ürünlerine uygulanan engellerin en kısa zamanda çözüleceğinden umutluyum. Rus halkı Türk mandalinasını, üzümünü, portakalını, domatesini özlemiştir. Tarım ürünlerindeki yasakların kaldırılması sadece Türkiye için değil, Rusya açısından da önemlidir. Biz ne kadar çok ürün gönderirsek oradaki tüketicilerin bu ürünleri ucuza mal etme ve taze tüketime şansları doğuyor. Yaşasın Türk halklarının dostluğu ve kardeşliği" diye konuştu.
"Rusya ile kısa bir mola verdik"
Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün, 140 üyeleri ile dünyaya açıldıklarını 1972’den bu yana 330 milyar dolarlık cironun 66 milyar dolarını Rusya ile gerçekleştirdiklerini söyledi.
Türkiye ve Rusya’nın birbirleriyle çalışmalarının ihtiyaç olduğunu dile getiren Yenigün, " 24 Kasım’ı mola olarak kabul ediyoruz. ‘Nerede kalmıştık’ diyoruz. Vize konusu çok önemli bir konuydu. Vize konusunun en kısa zamanda 24 Kasım öncesine dönmesini istiyoruz. Yıllık ciromuz Rusya tarafında 5 milyar dolar civarındaydı. Türkiye-Rusya birbirinden ayrılmaz parçalardır. Rus- Türk evlilikleri baya bir ileri oranda. Moladan sonra dostluğumuz eski seviyesinden devam eder" dedi.
"AVM’lerdeki markaların yüzde 75’i Türk’tür"
Birleşik Markalar Derneği(BMD) Başkanı Sami Kariyo, Türkiye’nin çevresindeki ülkelere göre birçok farkı olduğunun altını çizerek, Türkiye’de üretimin çok kuvvetli olduğunu kaydetti.
Perakendenin büyümesi için en önemli faktörlerinden birisinin AVM’ler olduğunu vurgulayan Kariyo, "Türkiye’de 7-8 senedir AVM yatırımlarının Avrupa’da en yüksek olduğu ülkelerin başında geliyor. Türkiye’de bir AVM’ye girdiğinizde markaların yaklaşık yüzde 70-75’inin Türkiye kökenleri markalar olduğunu görürsünüz. Bu da çok az ülkede görülen bir şeydir. Türkiye’de üretim çok kuvvetli, çabuk cevap veren bir üretim var. Türkiye’de perakende çok kuvvetli, Türk markaları çok kuvvetlidir. Türkiye’de modern organize perakendenin gerçekten toplam hazır giyim içinde yüzde 60’lık bir orana ulaştı. Gıdada bu oran yüzde 40" diye konuştu.
"Markalı ekonominin önemi"
BMD bünyesinde yaklaşık 150 tane marka olduğunu dile getiren Kariyo, "Oluşturduğu hacim 47 milyar dolar. Yaklaşık 350 bin kişiyi istihdam ediyor. Yaklaşık 3.5 milyon metrekarelik satış alanı oluşturuyor. Bizim için en önemli şeylerden biri markalı ekonomidir. En fazla değerin markalar aracılığıyla ve tüketiciye en yakın kesimlerde olabileceğine inanıyoruz. Markalı ihracat çok önemlidir. Eğer bu markalar Türkiye içinde liderliğine devam etmek istiyorsa, liderlik dürtüsünü mutlaka ve mutlaka yurt dışına taşımak zorundadır. Yurt dışına taşımadığı takdirde bir gün o pazarı elinden alınabileceğini unutmamalıdır. Yurt dışında da güçlü markalar olmalıdır" dedi.
"Deneyimimiz Rusya’ya taşımalıyız"
Türk markalarının 140 ülkede 4 bini aşkın mağazası olduğuna değinen Kariyo, "Rusya’da 33 tane BMD markasının 560 mağazası var. Küçük mağazaları da eklersek sayı bin 695 sayısına geliyor. Biz perakendeyi ürün mübadelesi olarak görmüyoruz, ’al sana bir tişört, ver bana on ruble’ değil artık bir deneyim. O nedenle biz deneyimi Türk markaları adı altında Rus pazarına taşımakla yükümlüyüz. Normalleşme dediğimiz ürünlerimizin rahat olarak Rusya’ya girmesi bir zorunluluktur" ifadelerine yer verdi
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.