Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Türkiye-Rusya arasındaki ilişki neden bozulmak istendi?

Türkiye ile Rusya arasında yaşanan uçak krizinin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin’in görüşmesi ilişkileri normalleştirirken, Siyaset Bilimci Prof. Dr. Tanju Tosun, "Türkiye...

Haber Giriş Tarihi: 09.08.2016 16:21
Haber Güncellenme Tarihi: 09.08.2016 16:21
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Türkiye ile Rusya arasında yaşanan uçak krizinin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin’in görüşmesi ilişkileri normalleştirirken, Siyaset Bilimci Prof. Dr. Tanju Tosun, "Türkiye ile Rusya tuzağa düşmedi. Türkiye bölgede son yıllarda aktör durumunda. Bu durum Batılı devletleri rahatsız etti. Rusya’yla ilişkilerin bozulması demek, özelikle bölgede Türkiye’nin devre dışı bırakılmak istendiği şeklinde yorumlanabilir" dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin’in daveti üzerine Rusya’nın St. Petersburg şehrine bir ziyaret yaptı. Uçak krizinin ardından iki ülke arasında hayati bir önem taşıyan bu ziyareti tüm dünya yakından takip ederken, iki lider baş başa görüşme yaptı.
İlişkilerin bozulması kimin senaryosu?
Ege Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde görevli Siyaset Bilimci Prof. Dr. Tanju Tosun, Erdoğan’ın Putin ile görüşmesini yorumladı. İlişkiler için hızlı adımlar atılması gerektiğini ifade eden Tosun, "Maalesef uçak krizinden sonra hiçte arzulamadığımız bir biçimde Türkiye-Rusya arasında ilişkileri donma hevesi geçirdi. Sayın Cumhurbaşkanı ile Putin’in görüşmesi, her şeyden önce bu ilişkilerin buzdolabından çıkarılacağı anlamına geliyor. Burada tabi şunu ifade etmek gerekir bence; her ne kadar Türkiye ile Rusya arasında bu kriz döneminde diplomatik ilişkiler kesilmiş olsa da iki ülkenin halkları nezdinde devletler bir itibar kaybına uğramamıştır. Türk halkının Rus halkına ilişkisi bu krize rağmen olumlu idi. Sürecin çok hızlı bir şekilde yürütülmesi gerekiyor. Önemli olan diplomatik ilişkilerin bir boyut kazanması. Ekonomiye, turizme, eğitim ve kültüre yansıması önemli. Kurumsal alt yapısına yönelik mevzuatın devreye sokulması gerekiyor. Sorumluluk aslında Rusya’da; çünkü Türkiye bu uçak krizinin başlangıcından bugüne kadar çaba gösterdi. Bu meseleyi Türkiye’yi bir iç politika meselesi yapmadı. Rusya ile Türkiye arasında 90’lardan itibaren özellikle AK Parti iktidarından itibaren güçlenen bir ilişki var. Bu ilişkilerin ilerlemesi yönünde koşar adım ilerlenmesi gerekiyor" dedi.
"Türkiye ile Rusya tuzağa düşmedi"
Tanju Tosun, Türkiye’nin bölgede aktör durumunda olmasının Batılı devletleri rahatsız ettiğini ifade ederek, Rusya ile ilişkilerin bozulmasıyla Türkiye’nin bölgedeki konumunun devre dışı bırakılmak istendiğini söyledi. "Türkiye ile Rusya tuzağa düşmedi" diyen Tosun, şöyle devam etti:
"Anlaşılan o ki bir sürü senaryo insanın aklına geliyor. Özelikle Türkiye’nin Rusya ile olan ilişkilerinde bir takım kanallar iki ülke arasında ilişkilerin bozulması yönünde bir takım çaba harcamışlardır; fakat gerek Türkiye gerek Rusya bu tuzağa düşmedi. Türkiye bölgede son yıllarda aktör durumunda. Bu durum Batılı devletleri rahatsız etti. Rusya’yla ilişkilerin bozulması demek, özelikle bölgede Türkiye’nin devre dışı bırakılmak istendiği şeklinde yorumlanabilir."
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.