Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Türkiye Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Kapan: “DAEŞ gerçekten laboratuvarda üretilmiş bir örgüt”

Türkiye Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İsmail Kapan, DAEŞ’in laboratuvarda kurulan bir terör örgütü olduğunu söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 27.03.2017 19:43
Haber Güncellenme Tarihi: 27.03.2017 19:43
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/

Türkiye Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İsmail Kapan, DAEŞ’in laboratuvarda kurulan bir terör örgütü olduğunu söyledi.

Türkiye Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İsmail Kapan, Bülent Ecevit Üniversitesinde düzenlenen "Ortadoğu’daki Gelişmeler ve Türkiye’nin Dış Politikası" başlıklı konferansa konuşmacı olarak katıldı. Bülent Ecevit Üniversitesi Sezai Karakoç Kültür Merkezinde gerçekleştirilen konferansa Rektör Vekili Prof. Dr. K. Varım Numanoğlu, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. M. Haluk Güven, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. İsmail Kapan, konuşmasında Ortadoğu’daki ülkelerin kavgasının tek sebebinin enerji kaynakları olduğunu vurguladı. Kapan, dünyadaki enerji kaynaklarının yüzde 80’inin Ortadoğu’da yer aldığını, bugüne kadar olan ve bundan sonra yaşanacak kavgaların da yine enerji kaynakları nedeniyle olacağının altını çizdi.

“Dünyanın en şiddetli paylaşım kavgaları bu bölgede cereyan ediyor”

Ortadoğu bölgesindeki petrol rezervlerine dikkat çeken İsmail Kapan, “Bu petrol rezervlerinin yüzde 60 ila 70’i, doğalgaz rezervlerinin de yüzde 35’i o bölgede. Fakat genişletilmiş Ortadoğu’ya baktığımızda ispatlanmış petrol rezervinin yüzde 80’i bu bölgede, doğalgaz rezervinin de yüzde 50’i bu bölgede bulunuyor. Dolayısıyla en şiddetli paylaşım kavgaları da bu bölgede cereyan ediyor. Bunun bir göstergesi de dünya silah ticaretinin yüzde 75’i Ortadoğu ülkelerine yapılıyor. Bu rakamlar gerçekten son derece çarpıcı rakamlar. Ortadoğu’da bir taraftan Batılı güçlerin enerji kaynaklarını paylaşmak, sömürmek ve hakim olmak için sürdürdüğü mücadele var. 100 seneden beri devam ediyor” dedi.

Büyük Ortadoğu Projesi

Büyük Ortadoğu Projesi’nin dört ayağı olduğunu vurgulayan Kapan, “Birinci ayağı Amerika’nın petrol kaynakları üzerindeki hakimiyetini devam ettirmek. İkinci ayağı başka bir rakibin buraya gelip yerleşmesini önlemektir. Üçüncü ayağı İsrail’in güvenliğini garanti altında tutmaktır. Dördüncüsü de Çin ile muhtemel bir hesaplaşmayı 2030’lu yılların sonrasına atmaktır. Bu BOP’un dayandığı dört ayaktır. Şimdi Amerika; onun hiçbir zaman ayrılmaz

müttefiki olan İngiltere beraber Irak’ı işgal ettiler. Bu siyasetlerini zaman zaman revize ederek devam ettiriyorlar” şeklinde konuştu.

“Bugün Suriye’de en etkili güç olarak Rusya’yı görüyoruz”

Suriye meselesinde önemli bir gelişme yaşandığına dikkat çeken İsmail Kapan, “Suriye meselesinde önemli bir gelişme oldu. Amerika tereddüt geçirdi. Oraya asker sokmadı. Çünkü kendi iç kamuoyunda tepkiler vardı. Dolayısıyla orada bir boşluk oluştu. Rusya tereddütsüz bir şekilde, biraz da geçmiş dönemin hesaplarını kapatırcasına geldi yerleşti. Bugün Suriye’de en etkili güç olarak Rusya’yı görüyoruz. Amerika şimdi tekrar oralara girmek için terör örgütleri üzerinden atraksiyonlar yapıyor. Ama Rusya’nın orada ön aldığını rahatlıkla söyleyebiliriz” dedi.

“Türkiye gelişen durumlara göre vaziyet almak durumda”

Türkiye’nin bölgesel güç olduğunu ifade eden Kapan, “Bir taraftan Batılı küresel emperyalist güçler, bir taraftan yine bir emperyalist güç olarak değerlendirebileceğimiz Rusya, bir taraftan bir bölgesel güç olan ama emperyal politikalar gütmeye çalışan İran bizi her taraftan sıkıştırıyor. Şu anda hakikaten toplam bin 350 kilometre sınır olduğu gibi bizim için ulusal güvenlik açısından çok riskli, pahalı ve çok sıkıntılı bir duruma gelmiş durumda. Türkiye belki henüz bir küresel güç değil bölgesel güç şüphesiz. Ama bir bölgesel güç ile küresel gücün politikaları arasında çok fark vardır. Dolayısıyla Türkiye, Rusya, Amerika gibi hareket edemez. Ama benim bir iddiam var. Türkiye’nin savunma bütçesi İngiltere kadar olsaydı belki de Suriye meselesini şimdiye kadar çözmüştü. Türkiye gelişen durumlara göre vaziyet almak durumda” şeklinde konuştu.

Katılımcıların sorularını da yanıtlayan Kapan, “DAEŞ gerçekten laboratuvarda üretilmiş bir örgüt. Yani gelişimine baktığınız zaman daha önce El-Kaide laboratuvarda nasıl üretilmiş ise, Taliban hareketi nasıl üretilmiş ise aynı DAEŞ de öyle bir örgüttür. Kimlerin ürettiğini sanıyorum bu salondaki genç ihtiyar herkes bilir. Gizlemeye gerek yok, üreten, besleyen ve büyüten Batı alemidir. Hiç bunla lamı cimi yok” dedi.

Konferans sonunda dinleyenlerin sorularını yanıtlayan İsmail Kapan’a Rektör Yardımcısı Prof. Dr. M. Haluk Güven teşekkür plaketi takdim etti.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.