Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği’nden İHA’ya ödül yağmuru

İhlas Haber Ajansı Foto Muhabirleri, Türkiye Foto Muhabirleri Derneği’nin 32 yıldır düzenlediği Yılın Basın Fotoğrafları Yarışması’nda 3 dalda ödüle layık görüldü.

Haber Giriş Tarihi: 27.03.2017 13:07
Haber Güncellenme Tarihi: 27.03.2017 13:07
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/

İhlas Haber Ajansı Foto Muhabirleri, Türkiye Foto Muhabirleri Derneği’nin 32 yıldır düzenlediği Yılın Basın Fotoğrafları Yarışması’nda 3 dalda ödüle layık görüldü.

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği’nin (TFMD) düzenlediği Yılın Basın Fotoğrafları Yarışması’nda, Göktürk Fırat, Günlük Yaşam Fotoğrafı Mansiyon Ödülü’ne layık görüldü. Ayrıca İHA Foto Muhabiri İsmail Coşkun, Sebahattin Yılmaz-Cem Emir Özel Ödülü’ne, Sadık Cangel de Rafet Hüner Özel Ödülü’ne layık görüldü.

Göktürk Fırat, Rize’de birçok insanın arazi şartları nedeniyle evlerine ulaşmak için ilkel teleferikleri kullanarak 70 metre derinlikteki vadiden geçme anını fotoğraflayarak, Günlük Yaşam Fotoğrafı Mansiyon Ödülü’ne layık görüldü. Sadık Cangel ise 15 Temmuz gecesi şehit edilen Özer Halisdemir’in adının Manisa’da Milli Eğitim Bakanlığı’na devredilen bir okula verilmesi ve okulda eğitim gören bin 100 öğrencinin Şehit Ömer Halisdemir’in fotoğrafının bulunduğu maskeleri takarak ‘Hepimiz Ömer’iz’ sloganı atma anını ölümsüzleştirerek Rafet Hüner Özel Ödülü’nü almaya hak kazandı. İsmail Coşkun da darbe girişiminin başarısız olacağını anlayan askerlerin, olay yerini terk ederken Atatürk Havalimanı’nda bekleyen yolcuların üzerine yansıyan gölgelerini fotoğraflayarak Sebahattin Yılmaz-Cem Emir Özel Ödülü’ne layık görüldü.

“Bu yıl yarışmamıza 2016 yılına damga vuran 3 bine yakın fotoğraf katıldı”

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği Genel Başkanı Rıza Özel, TFMD’nin bu yarışmayı 32 yıldır düzenlediğini hatırlatarak, “Türk medyasının en prestijli medya organizasyonlarından biri Yılın Basın Fotoğrafları ve Türkiye’deki fotoğraf organizasyonları içerisinde de en eskilerinden birisi hatta basın fotoğrafları yarışması olarak da en eskisi. Bu yıl yarışmamıza 2016 yılına damga vuran 3 bine yakın fotoğraf katıldı. Antalya’da Rixos Downtown Oteli’nde toplanan jürimiz 29 fotoğraf ve 7 seriye ödül verdi. Mayıs ayında da Ankara’daki törenle ödüller sahiplerini bulacak. Türkiye’den ve dünyadan basın fotoğrafına yön veren isimlerin yer aldığı geniş katılımlı bir jüri seçti fotoğrafları ve Yılın Basın Fotoğraf; 15 Temmuz gecesinde, Genelkurmay Başkanlığı Karargahı önündeki halkın üzerine tankların sürülmesi ile birlikte alt geçide düşen vatandaşların yer aldığı kareyle Depo Photos adına çalışan Foto Muhabiri Osmancan Gürdoğan’ın oldu. Osmancan’ın fotoğrafları dışında jürinin ödül verdiği fotoğrafların büyük kısmı bu yıl Türkiye’nin yaşadığı bu acı olayla, 15 Temmuz’la ilişkili fotoğraflar oldu. İkisi seri olmak üzere 15 Temmuzla ilgili 9 fotoğraf ödül aldı. Yılın Basın Fotoğrafları Yarışması’nda ödül alan tüm meslektaşlarımı kutluyorum” ifadelerini kullandı.

“Türkiye tarihinde gerçekten yansıyacak kareler çektik”

Yılın Basın Fotoğrafı ödülünü alan Osman Gürdoğan ise Türkiye Cumhuriyeti tarihi için trajedik bir gece olduğunu kaydederek, “Biz de foto muhabirleri olarak o gecenin başından beri, ertesi sabah öğleye kadar görevimizi icra etmek için alandaydık. Çok trajedik kareler çektik, Türkiye tarihinde gerçekten yansıyacak kareler çektik, birçoğu hatta neredeyse hepsi trajedik ama tüm milletin göğsünü kabartacak karelerdi. Tüm jüri üyesine teşekkür ediyorum layık gördükleri için. Gecenin başından itibaren alandaydık, Genelkurmay Başkanlığının önünde bekliyorduk, cep telefonlarımıza TSK’dan mail geldi darbe olduğuna dair. Ardından da sokağa çıkma bildirgesi, helikopterler uçuyor bize ateş açıyorlar Genelkurmay Başkanlığı içerisinden askerler havaya, vatandaşların üzerine ateş açıyor. Akabinde tanklar Genelkurmay Başkanlığı kavşağından üst geçide doğru ilerlemeye başladı. Biz de tam karşılarında mevzi aldık fotoğraf çekmek için, bir süre sonra Genelkurmay Başkanlığı önündeki kavşağa binlerce insan doldu Genelkurmay Başkanlığını savunmak, tankları engellemek için” şeklinde konuştu.

“Yapabileceğimiz tek şey o anı, o geceyi yansıtmaktı”

“Kavşak içerisinde de tanklar ve sağında solunda insanlar var, 7’den 70’e herkes orada bir şeyler yapmaya çalışıyorlardı” diyen Gürdoğoan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türk bayraklarıyla, tankların önünü kesmeye çalışıyorlardı, bir süre sonra biz karşıdan fotoğraf çekerken tankın biri hızla kavşağa girmeye başladı, tabii girerken orada bulunan binlerce insan ya sağa sola kaçtı ya tretuvarların üzerine çıktı fakat kaçamayanlar ya tretuvardan can havliyle aşağı atlamak zorunda kaldı. Çoğu öyle değil zaten. Biliyoruz ki çoğunu ya tank ezdi ya da aşağı attı. Çok üzücü bir olaydı gerçekten ama foto muhabirliğinin verdiği refleksle orada yapabileceğimiz tek şey o anı dondurup gelecek nesillere, tüm dünyaya, ülkeye ve orada olamayan vatandaşlara o geceyi yansıtmaktı amacımız. Ne yazık ki böyle trajedik bir kareyle bunu başardım.”

Ödüller Mayıs ayında sahiplerini bulacak

Bu yıl 32’ncisi düzenlenen ve Türkiye’nin en önemli medya organizasyonları arasında yer alan ve basın fotoğraflarının ödüllendirildiği tek yarışmaya, 2016 yılına damga vuran olaylardan 3 bine yakın fotoğraf katıldı. Antalya’da Rixos Downtown’da ve İstanbul’da toplanan jüri üyeleri, 8 kategoride 29 fotoğraf ve 7 seriyi ödüle layık gördü. Ödül alan kareler ilk kez 3-9 Nisan tarihleri arasında Ankara Panora AVM’de sergilenecek. Yarışmanın ödülleri ise Mayıs ayında Ankara’da yapılacak törenle sahiplerini bulacak. Ödül alan kareler ise derneğin web sitesi www.tfmd.org.tr adresinde yer alıyor. Yarışma kapsamında toplam 18 bin TL para ödülü dağıtılıyor.

TFMD Yılın Basın Fotoğrafları Yarışması’nın jüri üyeleri ise etkili isimlerden oluştu. Ana jüride Magnum Foto Muhabiri Nikos Economopoulos, Foto Muhabiri Coşkun Aral, Anadolu Ajansı Görsel Haberler Yayın Yönetmeni Ahmet Sel, Newsweek Fotoğraf Editörü Jenifer Diane Tse, Paris Match Fotoğraf Editörü Jerome Huffer, New York’lu usta foto muhabiri Gary Mark Hershorn, Reuters Türkiye Fotoğraf Editörü Murad Sezer, Associated Press Türkiye Fotoğraf Editörü Lefteris Pitarakis, Milliyet Gazetesi Fotoğraf Editörü Bünyamin Aygün, Foto Muhabiri Sinan Çakmak, TFMD Başkanı ve Hürriyet Foto Muhabiri Rıza Özel yer aldı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.