Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Türkiye Diyanet Vakfı Kurban Bayramı coşkusunu Filistin’e taşıyacak

Türkiye Diyanet Vakfı Genel Müdürü Mustafa Tutkun, yıllardır İsrail ambargosu altında yaşayan Filistinlileri bu bayram da yalnız bırakmayacaklarını söyledi.Gerçekleştirdiği faaliyetlerinde Filistin ve Gazze’ye büyük önem veren Türkiye...

Haber Giriş Tarihi: 08.09.2016 13:17
Haber Güncellenme Tarihi: 08.09.2016 13:17
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Türkiye Diyanet Vakfı Genel Müdürü Mustafa Tutkun, yıllardır İsrail ambargosu altında yaşayan Filistinlileri bu bayram da yalnız bırakmayacaklarını söyledi.
Gerçekleştirdiği faaliyetlerinde Filistin ve Gazze’ye büyük önem veren Türkiye Diyanet Vakfı, kurban sevincini bu bayram da binlerce Filistinli ile paylaşacak. Türkiye Diyanet Vakfı, Vekaletle Kurban Kesim programı kapsamında Filistin ve Gazze’de bin 400 hisse kurban keserek, ihtiyaç sahiplerine ulaştıracak.
Türkiye Diyanet Vakfı Genel Müdürü Mustafa Tutkun, yıllardır İsrail ambargosu altında yaşayan Filistinlileri bu bayram da yalnız bırakmayacaklarını söyledi. Filistin meselesine duyarsız kalmadıklarına dikkat çeken Tutkun, Türkiye’nin Filistin ve Gazze’ye yönelik destekleri doğrultusunda yardım faaliyetlerini sürdürdüklerini, Filistin için Vekaletle Kurban Kesim Programı düzenlediklerini bildirdi.
Filistin ve Gazze’de bin 400 hisse kurban keseceklerini belirten Tutkun, “Vatandaşlarımız, vekaletle kurban kesim organizasyonumuza katılarak, dünyanın diğer mazlum coğrafyalarında olduğu gibi yıllardır işgal, abluka ve ambargo altında yaşayan, Kurban Bayramını bu yıl da çeşitli zorluklarla karşılamaya hazırlanan Filistinli kardeşlerimize destek olabilir” ifadelerini kullandı.
“Filistin ve Gazze bizim asla vazgeçemeyeceğimiz bir coğrafya” ifadesini kullanan Tutkun, şunları kaydetti:
“Ama oradaki kurban fiyatı o kadar yüksek ki bizim oraya bakarak bir fiyat belirlememiz mümkün değil. 400-450 dolar arası kurban hisse bedeli. Birinin adına değil de isimsiz, yani Diyanet Vakfı adına sadaka kurbanı olarak, teberrüken diyoruz buna, orada yine kurban kesiyoruz. Bu sene bin 400 hisse kurbanı kesip oradaki kardeşlerimize dağıtacağız. Bazı vatandaşlarımız da ’Ben illa Gazze’de kurbanımı kestirmek istiyorum’ diye bize müracaat edebiliyorlar. Biz bugüne kadar ’Orada kurban kesimi sizin adınıza yapamıyoruz. Çünkü fiyatlar çok yüksek’ diyerek kabul etmiyorduk. Vatandaşlardan ’Biz o bedeli, 400 doları ödemeye razıyız ama yeter ki bizim kurbanımız Gazze’de kesilsin’ diyenler var. Onlar için de biz web sayfamız üzerinden bir alan açtık. Kurban sayfamızdan bağış yapmak istediklerinde Gazze’yi seçerlerse Gazze’de onlar adına kurban kesmemiz de mümkün olacak inşallah."
“130 ülkenin 530 farklı bölgesinde kurban kesimi yapacağız”
2016 Vekaletle kurban kesim programı hakkında bilgi veren Tutkun, büyük şehirlerde kurban kesmenin mekansal kısıtlamalar ve zamansızlık gibi nedenlerle zorlaştığını, bu nedenle kurumlara vekalet vererek kurban kestirmeyi tercih eden vatandaşların sayısının da arttığını kaydetti.
Kurumlara verilen vekaletlerle ibadete bir anlam daha katılarak kurbanların yardıma dönüştüğünü anlatan Tutkun, TDV’nin de 1993’ten beri vekaleten kurban organizasyonu gerçekleştirdiğini ifade etti.
Son yıllarda kendilerine gelen vekalet sayısının da arttığını kaydeden Tutkun, vatandaşın ekonomik durumunun gün geçtikçe iyileştiğini ve bazen bir evde birden fazla kurban kesildiğini de belirtti. Tutkun, "İnşallah bu yıl Türkiye’de 235 farklı noktada, il ve ilçede, bunlara ilaveten 120 farklı bölgede Suriyeli misafirlerimiz için olmak üzere toplam 355 farklı bölgede, Türkiye içinde kurban keseceğiz. Bunun yanında yurt dışında da 130 ülkenin 530 farklı bölgesinde kurban kesimi yapacağız. Toplamda 225 bin hisse kurban kesmeyi planlıyoruz. Vekalet kurban bedeli yurtiçi için 690, yurtdışı için ise 500 lira. Bununla ilgili hazırlıklarımızı tamamladık“ diye konuştu.
Vatandaşların ağırlıklı olarak son 10 gün kurban bağışında bulunduğunu vurgulayan Tutkun, bu yıl kurumlar aracılığıyla 500 bin civarında vekaletle kurban kesileceğini ve bunun yarısına yakınının Diyanet Vakfı tarafından ihtiyaç sahiplerine ulaştırılacağını kaydetti.
“Vatandaşlarımız kurban konusunda Türkiye Diyanet Vakfına sonuna kadar güvenebilirler”
TDV’nin kesim ve dağıtım hususunda da çok hassas ve dikkatli davrandığının altını çizen Tutkun, bu konuda da her türlü denetime açık olduklarını söyledi. Her yıl yurt dışında kurban kesimini gönüllü vatandaşların gözlemlediğini, bu sene de 381 kişinin kurban çalışmalarını yerinde izlemek için 130 ülkeye gittiğini vurgulayan Tutkun, yurt içinde de bütün organizasyonların müftülükler ve TDV’nin şubeleri nezaretinde gerçekleştirildiğini vurguladı.
TDV olarak kurban kesilip dağıtılıp yerine ulaşıncaya kadar organizasyon başında olduklarına dikkat çeken Tutkun, “Dolayısıyla bu manada bir eksiğimiz, kusurumuz yok. Türk Kızılayı da 12 farklı ülkede kurbanını bizimle kesiyor. Yani Kızılay ile iş birliği içinde onların kurbanlarını da biz organize etmiş olacağız. Onların gözlemcileri ve görevlileri de yine kurbana dahil olacaklar ama bizim ana organizasyon çatımız altında bu 12 ülkede gerçekleşmiş olacak. Vatandaşlar kurbanın alınması, kesilmesi, dağıtılması konusunda Türkiye Diyanet Vakfına sonuna kadar güvenebilirler. İşin başında duran insanlar müftülerimiz, din adamlarımız, işin o boyutuyla, hem bilgi noktasında hem de duyarlılık noktasında en güvenilir insanlar" dedi.
"Kesimsiz kurban doğru değil"
Kurbanın bir ibadet olması boyutuyla "kesimsiz kurban"ın doğru olmadığının altını çizen Tutkun, "Kurban gibi dini bir kavramın da bu şekilde kullanılmasının doğru olmadığını düşünüyoruz. Abdestsiz namaz olmadığı gibi kesimsiz de kurban olmaz" ifadelerine yer verdi.
Tutkun, vatandaşın hem kurban kesip hem de bir yere kurban parası kadar sadaka verebileceğini ancak sadakanın kurban yerine geçmeyeceğini vurguladı.
“Kurban derileri önemli”
Tutkun, kanuni düzenlemelerin ardından 2014’ten itibaren kurban derisi toplamaya başladıklarını vurgulayarak bu yıl da özellikle kurban kesim noktalarında kurban derisi toplamaya dönük tedbirler aldıklarını anlattı.
Tanıtım stantları oluşturduklarını, makbuz karşılığı kurban derisi bağışı alacaklarını belirten Tutkun, camilere veya müftülüklere getirilen kurban derilerinin de makbuz karşılığı alınabileceğini bildirdi. Tutkun, Kurban Bayramı sonrası bu deriler satılarak elde edilen gelirin hayır işlerinde değerlendirildiğini ifade ederek, geçen yıl 1buçuk milyon liralık deri toplandığını kaydetti.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.