Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Türkiye Ahıska Türklerine kucak açtı

Rusların 71 yıl önce vatanlarından sürgün ettiği ve uzun yıllar savaşın acı yüzünü yaşayan Ahıska Türkleri, Ukrayna’dan Türkiye’ye gelerek mutlu bir hayat sürmeye başladı.Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla Erzincan’ın...

Haber Giriş Tarihi: 26.07.2016 09:52
Haber Güncellenme Tarihi: 26.07.2016 11:24
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Rusların 71 yıl önce vatanlarından sürgün ettiği ve uzun yıllar savaşın acı yüzünü yaşayan Ahıska Türkleri, Ukrayna’dan Türkiye’ye gelerek mutlu bir hayat sürmeye başladı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla Erzincan’ın Üzümlü ilçesine yaklaşık 7 ay önce yerleştirilen 600’e yakın Ahıska Türkü ailesinin artık yüzü gülüyor. Erzincan-Erzurum karayolu üzerinde şehir merkezine 22 kilometre uzaklıkta bulunan ve 6 bin 900 merkez nüfusu ile ilin en kalabalık ilçesi olan Üzümlü ilçesine TOKİ tarafından yapılan dubleks villa konutlara yerleştirilen Ahıska Türkleri, Türk devlet büyüklerine minnettar olduklarını söyledi.
Uzun yıllar savaşın çilesini çektiklerini, 1944 yılında 2. Dünya Davaşının yaşandığı trajedide trenlerle bir bilinmeze doğru gittiklerini, 120 bin Ahıska Türkü’nün trenlere doldurularak kuru bir yaprak gibi dünyanın dört bir yanına savrulduklarını ifade eden Ahıskalılar, "İkinci büyük trajedi de 1989 yılında yaşandı. Yine acıyı çekenler Ahıskalı bizler olduk. Yine sürgün edildik. Yine cefa çektik" dedi.
"Türkiye’ye çok minnettarız, çok teşekkür ediyoruz"
Türkiye’de yaşanan darbe kalkışmasını şiddetle kınayan Ahıska Türkleri, "Ahıska Türklerinin Türkiye’ye kabulü ve iskanına dair kanun kabul edildi. Türkiye Cumhuriyeti bütün kurumları ve hükümetleriyle Ahıska Türklerine sahip çıktı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı ile Ukrayna’dan getirilerek Erzincan’ın Üzümlü ilçesine yerleştirildik. Burada çok mutluyuz. TOKİ konutlarında oturuyoruz. Hiçbir şeyimiz eksik değil. Türkiye’ye çok minnettarız, çok teşekkür ediyoruz" diye konuştu.
Üzümlü Kaymakamı Fatih Acar, Ahıska Türkleri’ni ilçede hazırlanan TOKİ konutlarına yerleştirildiklerini belirterek, "Üzümlü ilçemizde TOKİ tarafından yapılan dubleks villa konutlarda hayatlarını idame ediyorlar. Üzümlü Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından evlerin tüm eşyaları ve kışlık yakacakları alınarak ilk kafile yaklaşık 7 ay önce 150 aile toplamda 668 kişi Aralık ayı sonunda konutlara yerleştirildi. Toplamda yerleşecek olan 580 aile yaklaşık 3 bin kişi ise 2016 yılının sonuna kadar yerleşecek." dedi.
Ahıskalı çocuklar ise yeni vatanlarında parklarda güle oynaya vakit geçirirken, "Ukrayna’da zorluklar içinde yaşıyorduk. Burada sıcak bir aile ortamına kavuştuk. Çok mutluyuz." diyerek düşüncelerini dile getirdi.
"Ahıskalıların sürgün edilişi"
1829 yılında tazminat olarak Çarlık Rusyası’na verilinceye kadar Ahıska bölgesi Osmanlı sınırların dahilinde idi. Bu olaydan sonra Ahıska Türklerinin yarısı sınırı geçerek Türkiye’ye geldi, diğer yarısı ise Gürcistan’da kaldı. İkinci Dünya Savaşı sırasında Ahıska Türklerinin gençleri savaşa katılmak için cepheye gitti, geride kalan eşleri, çocukları ve yaşlı Ahıska Türkleri ise 1944 yılında Stalin tarafından iki saat içinde tren vagonlarına doldurularak, kapalı tren vagonlarında Orta Asya’ya sürülerek Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan’a yerleştirildi. Bu sürgünün Stalin’in Karadeniz kıyılarını Türklerden temizleme operasyonunun bir parçası olduğu Sovyetler Birliği dağıldıktan sonra açıklanan arşivlerde ortaya çıktı. 1945 yılında savaş bittikten sonra savaştan dönen Ahıska Türkleri de ailelerinin sürgün edildiği bölgelere gönderildi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.