Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Türkiye-ab Karma İstişare Komitesi’den Ömer Çelik’e Tebrik

Türkiye-AB Karma İstişare Komitesi (KİK) Türkiye kanadında yer alan TOBB, TESK, TÜRK-İŞ, TZOB, TİSK, MEMUR-SEN, Türkiye Kamu-Sen ve HAK-İŞ başkanları, 65. Hükümet’te AB Bakanlığı ve Başmüzakereci görevine getirilmesinden dolayı Ömer...

Haber Giriş Tarihi: 31.05.2016 15:55
Haber Güncellenme Tarihi: 31.05.2016 15:55
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Türkiye-AB Karma İstişare Komitesi (KİK) Türkiye kanadında yer alan TOBB, TESK, TÜRK-İŞ, TZOB, TİSK, MEMUR-SEN, Türkiye Kamu-Sen ve HAK-İŞ başkanları, 65. Hükümet’te AB Bakanlığı ve Başmüzakereci görevine getirilmesinden dolayı Ömer Çelik’i tebrik etti.
KİK üyesi kuruluşların yayınladığı tebrik mesajında, “Türkiye-AB Karma İstişare Komitesi (KİK) Türkiye kanadında yer alan TOBB, TESK, TÜRK-İŞ, TZOB, TİSK, MEMUR-SEN, TÜRKİYE KAMU-SEN ve HAK-İŞ başkanları olarak 65. Hükümet’te AB Bakanlığı ve Başmüzakereci görevine getirilmesi nedeniyle Sayın Ömer Çelik’i kutluyoruz. Sayın Çelik’in AB Bakanlığı’na getirilmiş olması, Türkiye’nin AB katılım süreci için yeni bir heyecanı ortaya çıkardı. Biz, Türkiye-AB KİK Türkiye kanadı olarak bu heyecanın Türkiye-AB ilişkilerinde somut kazanımlara fırsat sağlamasını bekliyoruz. Bunun için de her türlü desteği vermeye hazırız” ifadelerine yer verildi.
Tebrik mesajında Türkiye’nin AB katılım sürecinin Türkiye’nin iktisadi ve siyasi dönüşüm sürecinin en önemli çıpası olmaya devam edeceği vurgusu yapılarak, “Son dönemde ilişkilerde ciddi bir ivme yakalanmış olmasından memnuniyet duyuyoruz. Katılım sürecinin hızlandırılması, Türkiye’nin meslek kuruluşları, sendika konfederasyonları ve sivil toplum kuruluşları olarak bizleri memnun etmektedir. Bu çerçevede vize serbestisi çalışmalarının tamamlanması son derece önemlidir. Bu alanda sağlanacak başarı, Türkiye’de AB üyelik sürecinin ciddi şekilde zemin kazanmasına katkı sağlayacaktır. Gümrük Birliği’nin kapsamını genişletecek ve işleyişin önündeki engelleri ortadan kaldıracak müzakerelerin başlatılması çalışmaları kendi teknik mecrasında yürütülmelidir. Zira, Gümrük Birliği’nin gelişen şartlara uydurulması ve kapsamının genişletilmesi, Türkiye’nin de AB’nin de yararınadır. Son dönemde başta enerji ve ekonomik konularda olmak üzere çeşitli alanlarda başlatılan yüksek düzeyli diyalog süreçleri, Türkiye’nin AB katılım sürecine katkı sağlayacaktır” denildi.
Türkiye-AB Karma İstişare Komitesi üyeleri, enerji, eğitim, kültür, yargı ve temel haklar, adalet, özgürlük ve güvenlik ile istihdam ve sosyal politikalar gibi fasıllarda müzakerelerin süratle başlatılmasını istediklerini belirtti. Kıbrıs’ta yürütülen müzakerelerin dikkatle takip edildiği belirtilen mesajda şu ifadelere yer verildi:
“Müzakerelerin çözümle sonuçlanması, Türkiye-AB sürecine de ciddi katkı sağlayacaktır. Dolayısıyla önümüzde ülkemizin dönüşüm sürecine ciddi katkı sağlayacak bir gündem söz konusudur. Biz, bu yöndeki çalışmalarında daima Sayın Bakanımızın yanında olacağız; desteğimiz ve birlikte çalışma arzumuz her zaman olduğu gibi bundan sonra da devam edecektir. Türkiye-AB Karma İstişare Komitesi (KİK), 1963 yılında imzalanan Ankara Anlaşması’nın taraflar arasındaki işbirliği ve temasların kolaylaştırılmasını, AB ile geliştirilecek diyaloğun Türkiye’deki muhataplarının kurumsallaştırılmasını ve bu çerçevede bir yapılanmaya gidilmesini öngören 27. maddesine istinaden 16 Kasım 1995 tarihinde oluşturulmuştur. Türkiye-AB KİK, karma bir yapıya sahiptir. Türkiye ve AB kanadından ‘çalışanlar’, ‘işveren’ ve ‘diğer menfaat grupları’nı temsil eden eşit sayıda üyeden oluşmaktadır. Biri Türkiye ve diğeri de AB kanadından seçilen iki eşbaşkanı olan Komite, Brüksel ve Türkiye’de olmak üzere yılda iki olağan toplantı gerçekleştirmektedir. Her olağan toplantıda çeşitli konularda Komite üyelerince hazırlanmış olan raporlar tartışılmakta ve onaylanmaktadır. Ayrıca toplantı sonunda çeşitli konularda Komite’nin görüş ve taleplerini içeren bir ortak açıklama yayımlanmaktadır.”
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.