Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Türkiye 2016 Yılı Ozon Tabakasını Koruma Onur Madalyasını Aldı

Montreal Protokolünün uygulanmasında başarılı ülkeler arasında yer alan Türkiye’ye Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) tarafından "Avrupa ve Orta Asya Bölgesel Ozon Ağı Ozon Tabakasını Koruma Onur Madalyası" verildi.Konuya ilişkin...

Haber Giriş Tarihi: 13.06.2016 17:05
Haber Güncellenme Tarihi: 13.06.2016 17:05
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Montreal Protokolünün uygulanmasında başarılı ülkeler arasında yer alan Türkiye’ye Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) tarafından "Avrupa ve Orta Asya Bölgesel Ozon Ağı Ozon Tabakasını Koruma Onur Madalyası" verildi.
Konuya ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Birleşmiş Milletler şemsiyesi altında küresel çevre sorunlarının çözümüne yönelik yapılan çalışmaların başlangıcını oluşturan ve 197 ülkenin taraf olduğu Montreal Protokolünün, bugüne kadar ulaşılan başarılı uluslararası çevre anlaşması olarak kabul edildiği vurgulanarak şöyle denildi:
"Ülkemizin 1991 yılında taraf olduğu ve tüm değişikliklerini kabul ettiği Ozon Tabakasını İncelten Maddelere Dair Montreal Protokolü ile ilgili ulusal ve uluslararası çalışmalar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı koordinasyonunda gerçekleştirilmektedir. Ülkemizde ozon tabakasının korunması için taraf ülkelerin çabalarına ortak olmuş ve ilgili tüm sektörlerin katkıları ile başarılı çalışmalara imza atmıştır. Bu başarı aynı zamanda küresel iklim değişikliği çalışmalarına da önemli katkılar sağlamaktadır. Ülkemizde üretimi yasak olan Ozon Tabakasını İncelten Maddelerin ithalatına yönelik sıkı kota önlemleri uygulanmaktadır. 2009 yılında 4 bin 800 ton olan OTİM ithalatına izin verilen miktar 2016 yılı için 400 tona indirilmiştir. Bu azaltım ile ülkemiz içinde yer aldığı gelişmekte olan ülkelerden daha hızlı sonlandırmaya giderek Protokolün başarılı ülkeleri arasında yer almaktadır. Bu kapsamda Montreal Protokolünün uygulanmasında başarılı ülkeler arasında yer alan ülkemize Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) tarafından 25 Mayıs 2016 tarihinde Türkmenistan’ın Aşkabat kentinde düzenlenen Avrupa ve Orta Asya Bölgesel Ozon Ağı Toplantısında Ozon Tabakasını Koruma Onur Madalyası verilmiştir. Ülkemiz aynı zamanda bu ödüle 2012 ve 2014 yıllarında da layık görülmüştür. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Ozon Tabakasını İncelten Maddelerin (OTİM) azaltılmasına yönelik çalışmalarına hız kesmeden devam edecektir."
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.