Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Türk uçağı düştü! Can kaybı artıyor...

Türk kargo uçağının Kırgızistan'da evlerin üzerine düştüğü kazada can kaybı artıyor. Olayda, ACT Havayolları'na ait uçaktaki Türk mürettebat dahil 37 kişi hayatını kaybetti. Yaralanan altı kişiden dördünün durumu ağır. Bişkek yakınlarındaki Manas Uluslararası Havalimanı'na inerken düşen uçak, Hong Kong'dan kalkmıştı. Düşen uçak, Türk sivil havacılığının ilk Jumbo jetiydi

Haber Giriş Tarihi: 16.01.2017 08:04
Haber Güncellenme Tarihi: 16.01.2017 18:32
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Türk uçağı düştü! Can kaybı artıyor...

İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan önceki gün kalkan TC-MCL tescilli Boeing 747-400F Jumbo Jet tipi kargo uçağı, önce Kazakistan’da Astana’ya, oradan da Hong Kong’a uçtu. Burada uçağı, Kaptan Pilot İbrahim Gürcan Dirancı, İkinci Pilot Kazım Öndül ile Yükleme Uzmanı (Load Master) Melih Aslan ve Teknisyen İhsan Koca teslim aldı.

Kargosunu alan uçak, yerel saatle bugün 01.10’da Hong Kong’dan Bişkek’e gitmek üzere havalandı. Uçağın, Manas havalimanından İstanbul'a hareket etmesi planlanıyordu. Uçağın, Türkiye saati ile 04.45’te Manas Uluslararası Havalimanı’na inişi sırasında radar bağlantısı kesildi. Arama kurtarma ekipleri bölgeye sevk edilirken, uçağın yanan enkazı pist yakınlarında bulundu.

Kırgız Havacılık Otoritesi’nden alınan bilgiye göre pilotların herhangi bir acil durum bilgisi vermedikleri ancak iniş sırasında Bişkek Havalimanı’nda görüş şartlarının düşük, bölgede yoğun sis olduğu belirtildi. Hava durumu raporlarına göre bulut tavana 100 feet’e (yaklaşık 33 metre) kadar inmişti. Görüş ise 150 metreydi. Kazanın ardından Kırgız Havacılık Otoritesi soruşturma başlattı.

CAN KAYBI 37'YE ÇIKTI

Dört Türk mürettebatın hayatını kaybettiği olayda, uçağın düştüğü Daça Suu köyünde onlarca ev hasar gördü. Evlerde yaşayan altısı çocuk, 33 kişi hayatını kaybetti.

YOĞUN SİS

Reuters'a konuşan Kırgız yetkililer de kaza gerçekleştiği sırada bölgede yoğun sis olduğunu belirtti.

AFP'nin haberine göre, Kırgızistan Acil Durum Bakanlığı, olayda 43 binanın hasar gördüğünü bildirdi.

Kazada yaşamını yitiren pilotu, Hillary Clinton övmüştü

ACT HAVAYOLLARI'NDAN AÇIKLAMA

Reuters'ın haberine göre, ACT Havayolları tarafından yazılı açıklamada, "TC-MCL tescil işaretli uçağımız, bilinmeyen bir nedenle pist başına düşmüştür. Dört kişilik ekibimizin son durumu hakkında net bilgilere ulaştığımızda tekrar bilgi verilecektir" denildi.

Kazada hayatını kaybeden mürettebatın isimleri belli oldu. Kazada Kaptan Pilot İbrahim Gürcan Dirancı, İkinci Pilot Kazım Öndül ile Yükleme Uzmanları Melih Aslan ile İhsan Koca yaşamını yitirdi.

Emekli Hava Pilot Tuğgeneral olan Kazım Öndül, Afganistan’da görev yapmış, 2009’da dönemin ABD Dışişleri Bakanı olan Hillary Clinton tarafından övgüyle bahsedilmişti.

ATAMBAYEV ÇİN ZİYARETİNİ İPTAL ETTİ

Resmi ziyaret için Çin'e hareket eden Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, kaza nedeniyle Bişkek'e döndü.

TÜRKİYE İKİ UZMAN GÖNDERİYOR

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Bişkek’teki uçak kazasıyla ilgili olarak Kaza Araştırma ve İnceleme Kurulu’ndan iki uzmanın Kırgızistan’a gitmek üzere görevlendirildiğini açıkladı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’ın Kırgızistan Ulaştırma ve İletişim Bakanı Jamshit Khalilov’u arayarak konuyla ilgili bilgi aldığı ve başsağlığı mesajlarını ilettiği belirtildi.

Kazanın incelenmesine ilişkin her türlü desteğin verileceğine yer verilen açıklamada, “Bu kapsamda Bakanlığımıza bağlı Kaza Araştırma ve İnceleme Kurulu’ndan iki uzman konuyla ilgili Kırgızistan’a gitmek üzere görevlendirilmiştir” denildi.

ÇAVUŞOĞLU, KIRGIZ MEVKİDAŞIYLA GÖRÜŞTÜ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kırgız mevkidaşı Erlan Abdildaev ile görüştü. Bakan Çavuşoğlu, Abdildavev'e uçak kazası ile ilgili taziyelerini iletti.

Çavuşoğlu, konuyla ilgili olarak Türkiye’nin her türlü desteği sağlamaya hazır olduğunu belirtti.

2003 MODEL

Düşen uçak, 2003 yılında Boeing tarafından imal edilmişti. 124 ton kargo kapasiteli uçak, 5 bin 230 kilometre menzilli. Saatte en fazla 922 kilometre hıza çıkabilen Boeing 747-400F’te iki pilot görev yapıyor.

DÜŞEN UÇAK, TÜRK SİVİL HAVACILIĞININ İLK JUMBO JETİYDİ

Türk Sivil Havacılığının tanınmış isimlerinden olan ve şirketin çoğunluk hissesinin sahibi Yavuz Çizmeci ve Dağlar Çizmeci’nin ortaklığındaki ACT Havayolları 2004 yılında kuruldu. 2011 yılında Çinli HNA Group, ACT Havayolları'nın hisselerinin yüzde 49’unu satın aldı. Hisselerinin yüzde 50,9’u Çizmeci’de, yüzde 0,9’u da diğer Türk ortaklarında olan ACT Havayollarının markası myCARGO olarak değişti.

myCARGO, Türk sivil havacılığına ilk kez Boeing 747 (Jumbo jet) uçağı getirmişti.

THY'DEN AÇIKLAMA

BBC Türkçe'ye konuşan Türk Hava Yolları Basın müşaviri Yahya Üstün, bazı basın kuruluşlarında yer alan bilgilerin aksine düşen uçağın Türk Hava Yolları'na ait Turkish Cargo uçağı olmadığını, ACT Havayolları'nın uçağı olduğunu söyledi.

Kazanın ardından THY'nin resmi Twitter hesabından yayımlanan taziye mesajında da olayda hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı dilendi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.