Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Turan: "15 Temmuz’un artçıları halen devam ediyor"

Adnan Menderes Üniversitesi tarafından düzenlenen Uluslararası Darbe Sempozyumu’nun kapanışında konuşan Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan, 15 Temmuz hain darbe girişiminin artçılarının halen devam ettiğini söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 28.05.2017 13:22
Haber Güncellenme Tarihi: 28.05.2017 13:22
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/

Adnan Menderes Üniversitesi tarafından düzenlenen Uluslararası Darbe Sempozyumu’nun kapanışında konuşan Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan, 15 Temmuz hain darbe girişiminin artçılarının halen devam ettiğini söyledi.

27 Mayıs 1960 darbesinin 57. yıldönümünde Adnan Menderes’in memleketinde adını taşıyan üniversitede böylesine anlamlı bir sempozyumu düzenleyenlere teşekkür eden Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan, tarih içerisinde darbelerin hep var olduğunu ancak darbecilerin hep illegal insanlar olduğunu söyledi. Darbeler tarihinin yönetim hakkını gasp edenlerin tarihi olduğunu belirten Prof. Dr. Turan, “Çok eski yıllardan beri yönetimde bulunan ve yönetim hakkına sahip olan kişilerin durumu tartışılmıştır. Tartışmanın temel konusu şu; yönetim ve yönetme hakkı en öncü haklardan biridir. Darbe de yönetimi emanet alan kişilere karşı tecavüz mahiyetinde illegal hareketlerdir. Bu çerçevede konunun Aydın’da ele alınması ayrı bir önem taşıyor. 27 Mayıs darbesi denilince akla gelen ilk yer ve isimlerden birisi Aydın. Rahmetli Adnan Menderes, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde yer edinmiş bir başbakan idi. 10 yıllık idareciliği söz konusu idi. Bunun dışında memleket için çok değerli hizmetler vermiş halen daha ismi efsane olan bir şahsiyet. Bu çerçevede yeni bir yıldönümünü yaşıyoruz. Ne yazık ki bazı yıldönümleri sevimli ve sevindirici olmayabiliyor” diyerek 27 Mayıs darbesinin de Cumhuriyet tarihi içerisinde en elim darbelerden biri olduğunu söyledi.

“27 Mayıs darbesinde yargıcın sözü darbeler tarihini açıklar mahiyettedir”

Darbe denilince akla gelecek hususların olumsuzluklar, cinayetler, kumpaslar olduğunu kaydeden Prof. Dr. Turan, “Cumhuriyet tarihi içerisinde en elim darbelerden birisi 27 Mayıs darbesidir. Darbeciler illegal insanlardır, illegal çalışmalarla darbe yapabilirler. Darbe başarılı olursa da hukuksuzluk gelir uzun süre. Pek çok darbede maalesef cinayetler, kumpaslar suikastlar vardır. 27 Mayıs darbesi de bu çerçevededir. Hatta 27 Mayıs darbesinde bir yargıcın sözü neredeyse darbe ve darbeler tarihini kökünden açıklayacak mahiyettedir. Yargıç ‘Sizi buraya getiren kuvvet bunu emrediyor’ ifadesini kullanmıştır. Bu ne bir yargıcın kullanacağı ifadedir ne de hukuki değeri vardır. Öte yandan arka planda darbelerin düşüncesini, ana felsefesini bize göstermektedir” diyerek bu konuyu bilimsel alanda ele alan Adnan Menderes Üniversitesi yetkililerine teşekkür etti.

“15 Temmuz darbe girişiminin artçıları devam ediyor”

27 Mayıs darbesinden sonra yakın bir gelecekte hiç unutulmayacak, hafızalara kazınan bir olayın daha vuku bulduğunu, bunun da 15 Temmuz hain darbe girişimi olduğunu ifade eden Prof. Dr. Turan, “15 Temmuz darbe girişimi tarih boyunca unutulmayacak bir darbe girişimi. Onun da neredeyse yıldönümüne doğru geliyoruz. Çok şükür ki diğer darbeler gibi olmadı. Başarısız bir darbe girişimi olarak yer alacak tarihte ama içinde olumsuz bir takım gelişmeler beslediği muhakkak. Darbe teşebbüsünün artçı hareketleri hala daha geliyor. Devletimiz halen daha işin yargı boyutunu geliştiriyor. Tabi darbe bir kere suç. Bu suçu darbecilerin önüne koymak lazım. Her zaman bu imkan olmuyor. Türkiye Cumhuriyeti Devleti bu imkanı yakaladı. Bu açıdan da 15 Temmuz darbesini değerlendirmesi açısından da gördüğüm kadarıyla epey bildiri verilmiş. İleride bu bildiriler kitaplaştırılıp kamuoyu ile paylaşılacak” dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.