Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Türk mermeri dünyaya tanıtılacak

Türk mermeri yurtdışında belgeseller çekilerek dünyaya tanıtılacak.

Haber Giriş Tarihi: 24.03.2018 13:01
Haber Güncellenme Tarihi: 24.03.2018 13:01
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Türk mermeri dünyaya tanıtılacak

Türk mermeri yurtdışında belgeseller çekilerek dünyaya tanıtılacak.

İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Başkan adayı Mustafa Selçuk Çevik, mermer ve maden ihracatı yapan birliklerin birlikte hareket etmesi gerektiğine vurgu yaparak, "Türk taşı dünyanın her yerinde, dünyaca ünlü isimlerin evine giriyor. Markalaşmamız, Türk taşını dünyaya tanıtmamız lazım. Mermer lobisi kurmamız gerekiyor. Bu projelere odaklanacağız" diye konuştu.

Metalik madenlerin çoğunun Çin pazarına satıldığı bilgisini veren Çevik, şöyle devam etti: "Çünkü bunu işlemeye uygun fabrikalar var. Bizim işlenmiş konusuna yoğunlaşmamız lazım. Taşımızı ne kadar fazla tanıtırsak o kadar fazla yere ulaşabiliriz. İşlenmiş mermer ihracatımız 2 yıl içinde 2 milyar dolardan aşağı olmamalı. Buna hiçbir engelimiz yok. Sadece pazarlamada biraz zayıfız. Mermer ve maden ihracatı yapan birlikler birlikte hareket etmeli".

Amerika’da 100’den fazla Türk firması olduğunu söyleyen Çevik, hepsinin birbirinin ayağına basarak fiyat kırdığını belirtti. Türk taşı markasını öne çıkarak, önce katma değeri yükseltmek gerektiğinin altını çizen Çevik, "Bizim taşımız, Sylvester Stallone’nin evinde, Shaquille O’neal’in bahçesinde, Celine Dion’un havuzunun etrafında var. Celine Dion’un havuzunun etrafındaki taşlar Denizli’den, Shaquille O’neal’in bahçesinde bulunan taşlar Sivas’ta giden travertenler. Ama biz bunu pazarlayamıyoruz. Onların Türk mermeri, Türk taşı olduğunu anlatamıyoruz. Bizim öncelikle bir mermer lobisi kurarak, yurtdışında, Amerika’da belgeseller çekerek tanıtım faaliyetleri gerçekleştirmemiz gerekiyor" ifadelerini kullandı.

İtalya’da 100’e yakan taş çıktığını, Türkiye’de ise 660 çeşit mermer çıktığına dikkat çeken Çevik, Burdur’un İtalya’dan daha zengin olduğunu aktardı. Buna rağmen Türk taşını tanıyan mimarın çok az olduğunu vurgulayan Çevik, şunları söyledi: "Sadece fiyatından dolayı bizi tercih ediyorlar. Bizim daha çok tasarımla, inovasyonla öne çıkmamız gerekiyor. Milano tasarım haftası var. Bizim oralarda bulunmamız gerekiyor. Dünyadaki tüm mimarlar orada. Mermer firmalarımız oraya gitmiyorlar. İhracatçı birlikleri olarak sadece fuar şirketleri gibi hareket ediyoruz. Bizim mimarlara ve projelere direkt olarak üretici ve alıcıyı buluşturacak etkinlikler yapmamız gerekiyor."

Geçen yılı ihracatta 4.69 milyar dolar ile kapattıklarını belirten Çevik, ham işlenmiş olarak 2 milyar dolar mermer, doğal taş, 2.6 milyar dolar da mineral ihracatı yaptıklarını kaydetti. Bir önceki yıla göre yüzde 24’lük bir artış sağladıklarına değinen Çevik, "Büyümenin sürdürülebilir olduğunu düşünüyoruz. 2018 yılında da yüzde 25’lik bir artışla yaklaşık 6 milyar dolarlık ihracat hedefimiz var" dedi.

Yaklaşık 4,7 milyar dolarlık ihracat yapan, 3 bine yakın ocak ve tesisten 500 bin kişinin ekmek yediği sektörün dünyada ilk 3’te geldiğini aktaran Çevik, “Biz sürekli ABD veya İtalya’yı örnek alıyoruz. Oysa birinin ayak izlerini takip ederek kimsenin önüne geçemeyiz. Türkiye rol model olmalı. Taşı toprağı altın değerinde bir ülke. Eksiğimiz markalaşmak. İşte bunu gerçekleştirmek için hedeflerimiz var. Beyaz Saray’da Türk taşı, mermeri kullanılmış. Hollywood yıldızlarının evleri, havuzları Türk taşlarıyla donatılmış ancak bunu duyuramıyoruz. Önceliğimiz Türk taşına kimlik kazandırmak. Dünyaca ünlü mimarların ofislerine kataloglarla gideceğiz. Dünyaca ünlü mimarlık fakültelerinin, maden mühendisliği bölümlerinin kütüphanelerine işte bu kimliğimizi yansıtacağız” dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.