Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Türk Kılıç Sanatı Yesüken, Kocaeli’de Hayat Buldu

Türk Kılıç Sanatı YESÜKEN’i oluşturarak gelişmesine katkı yapan Yabgu Nihat Yiğit ve öğrencileri Kocaeli’de kamp yaparak çalışmalarını sürdürüyor.Dövüş sporlarına 1973 yılında Taekwondo ile başlayan Nihat Yiğit, Türklerin...

Haber Giriş Tarihi: 10.06.2016 09:51
Haber Güncellenme Tarihi: 10.06.2016 09:51
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Türk Kılıç Sanatı YESÜKEN’i oluşturarak gelişmesine katkı yapan Yabgu Nihat Yiğit ve öğrencileri Kocaeli’de kamp yaparak çalışmalarını sürdürüyor.
Dövüş sporlarına 1973 yılında Taekwondo ile başlayan Nihat Yiğit, Türklerin uzun yıllar boyunca bölgede yaşamalarına rağmen Uzakdoğu kılıç sanatları arasında bir Türk kılıç sanatının bulunduğuna dair hiçbir belge olmaması sonucu, Türk kılıç sanatını oluşturmak üzere harekete geçti. Yaptığı akademik çalışmalar neticesinde Yesüken ismini verdiği Türk kılıç sanatlarının temelini atan Yiğit, kendisine de Yabgu ünvanını alarak çalışmalara başladı. Çeşitli illerde kamplar yaparak Yesüken’i öğrenmek isteyen kişilere okulunun kapılarını açan Yabgu Nihat Yiğit, 6. Yesüken Kampı’nı Kocaeli’nin Kandıra ilçesinde bulunan İzmit Belediyesi’ne ait Sarısu Gençlik ve Kamp Merkezi’nde gerçekleştirdi.
“16 BİNLİK TÜRK TARİHİ YESÜKEN İÇİN YETERLİ”
Yesüken sözcüğünün Orhun Türkçesi’nde yasadan gelen, yasaya bağlı anlamı taşıdığını belirten Yabgu Nihat Yiğit, “Eski Türklerin yasalarına bağlı bir şekilde yaşadıklarını ve yasadan asla kopmadıklarını hesaba katarak Türk kılıç sanatının isminin Yesüken olmasına karar verdik. Çeşitli kaynaklardan yaptığım araştırmalar neticesinde, genel hatlarıyla bir disiplin olarak Yesüken’i oluşturduk. Yesüken’in yasası Türk inanç ve değerlerinden meydana geliyor. Bu değerler 16 bin yıllık tarihi birikime ve manevi öğretilere sahip Türk tarihi içerisinde Yesüken kavramının oluşturulmasına fazlasıyla yetiyor. Amacımız bu alanda yabancılardan etkilenip, onlara benzemeye çalışarak değişmektense, tarihi kişiliğimizi, töremizi yaşatıp, atalarımızın yaptığı gibi dünyaya sunmaktır” ifadelerini kullandı.
16 kişilik kursiyer kadrosuyla eğitimlerini sürdüren Yiğit, kampların başka illerde de süreceğini söyledi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.