Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Türk Gazeteci İlk Kağıdı Yapan Cai Lun’un Mezarını Ziyaret Etti

2. İpek Yolunda Xinjiang etkinliği kapsamında Çin’in tarihi Xi’an (Şian) şehrinde bulunan Türk, Afgan ve Mısırlı gazeteci, araştırmacı ve yazarlar ilk kağıdı yapan Cai Lun’un mezarını ve Kağıt Kültürü Müzesini ziyaret etti.Türkiye’den...

Haber Giriş Tarihi: 17.05.2016 17:04
Haber Güncellenme Tarihi: 17.05.2016 17:04
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
2. İpek Yolunda Xinjiang etkinliği kapsamında Çin’in tarihi Xi’an (Şian) şehrinde bulunan Türk, Afgan ve Mısırlı gazeteci, araştırmacı ve yazarlar ilk kağıdı yapan Cai Lun’un mezarını ve Kağıt Kültürü Müzesini ziyaret etti.
Türkiye’den geziye katılan Sözcü muhabiri Ali Ekber Ertürk, bir gazeteci olarak kağıdı bulan Cai Lun’un mezarını ziyaret etmenin çok duygulandırıcı olduğunu söyledi.
Konuklar, Cai Lun’un Xi’an kentine bağlı Yangxian ilçesinde bulunan mezarını ziyaret ederek, Lun’un hayatına dair bilgi edindi, kağıdın en eski üretim yöntemini gözlemledi. Konuklar, ayrıca kendi ürettikleri kağıtları kullanarak, Çince karakter yazmayı öğrendi.
Doğu Han Hanedanı döneminde yaşayan Cai Lun, M.S. 105 yılında ilk kağıdı yapan insan olarak tarihe geçti. Cai Lun’un ölümünden 180 yıl sonra icat ettiği kağıt üretim tekniği, önce Kore Yarımadası ve Japonya’ya, daha sonra da dünyanın diğer bölgelerine ulaştı.
Orta Doğu Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Hasan Kanbolat ise dijital teknolojinin ortaya çıkışına kadar tüm dünyayı, bilimi, felsefeyi ve kültürleri etkileyen kağıdı icat eden Cai Lun’un vefat ettiği yeri görmenin farklı bir duygu olduğunu belirterek, etkinliği organize ettikleri için Çin hükümetine ve CRI’a teşekkürlerini iletti.
ÇKP Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi Komitesi Tanıtım Ofisi, ÇKP Sha’anxi Eyalet Komitesi Tanıtım Şubesi, Çin Uluslararası Radyosu ve China.com tarafından düzenlenen etkinlik 25 Mayıs’a kadar devam edecek.
Xi’an, eski İpek Yolunun Çin’deki başlangıç noktası olması nedeniyle büyük önem arz ediyor. Etkinliğin Xi’an etabının ardından konuklar Çin’in Xinjiang Uygur Özerk Bölgesini ziyaret edecek.
İpek Yolunda Xinjiang etkinliğinin birinci aşaması Kasım 2015’te gerçekleştirilmişti.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.