Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tunceli’de ’Munzur Özgür Aksın Meclisi’ kuruldu

Tunceli’de aralarında milletvekilleri, belediye başkanları, siyasi parti, sivil toplum ve meslek örgütlerinin de yer aldığı 50’nin üzerinde kişi ve kurum, Munzur Vadisi Milli Parkında baraj ve HES yapılmaması için “Munzur Özgür Aksın...

Haber Giriş Tarihi: 15.02.2017 14:24
Haber Güncellenme Tarihi: 15.02.2017 14:24
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Tunceli’de ’Munzur Özgür Aksın Meclisi’ kuruldu

Tunceli’de aralarında milletvekilleri, belediye başkanları, siyasi parti, sivil toplum ve meslek örgütlerinin de yer aldığı 50’nin üzerinde kişi ve kurum, Munzur Vadisi Milli Parkında baraj ve HES yapılmaması için “Munzur Özgür Aksın Meclisi” kurdu.

Munzur Vadisi Milli Parkında baraj ve HES yapılmaması için kurulan “Munzur Özgür Aksın Meclisi, Tunceli Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) toplantı salonunda konuya ilişkin basın toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıda konuşan TTSO Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Cengiz, meclisin kuruluş amacını açıkladıktan sonra Munzur Vadisi Milli Parkı sınırları içerisinde toplam 4 baraj ve 6 HES projesinin yargı kararlarına rağmen hayata geçirilmeye çalışıldığını söyledi.

2017 yılının Ocak ayında Munzur Vadisi Milli Parkında yapımı planlanan Konaktepe Barajı ve HES I-II için Bakanlar Kurulu tarafından acele kamulaştırma kararı alındığını belirten Cengiz, “Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşme hükümlerine göre Munzur Vadisi Milli Parkı Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alması gereken alanlardandır. Nitekim Munzur Üniversitesi Senatosu da Munzur Vadisi Milli Parkı’nın Dünya Kültür Mirası Listesi’ne önerilmesi / alınması için gerekli kriterleri taşıdığına dair bir rapor hazırlamıştır. Keza, Munzur Vadisi Milli Parkı 1. Derece Doğal Sit Alanı olarak tespit ve tescil edilmesi gereken bir alandır. Nitekim Elazığ Müze Müdürlüğü uzmanlarının anılan doğrultuda hazırlanmış raporu bulunmaktadır” dedi.

Munzur Milli Parkı’nda bin 600 bitki çeşidinin saplandığını ve bunlardan yüzde 18’inin Munzur’a endemik olduğunu belirten Cengiz, “Munzur Milli Parkı faunasında Munzur Alası dahil saptanmış çeşitli endemik canlı türleri bulunmaktadır. Belirtmek gerekir ki yakın zamana kadar neslinin tükendiği değerlendirilen Anadolu Parsının Munzur Havzası’nda yaşadığına dair işaretler ve akademik tespitler bulunmaktadır. Kısaca Munzur Vadisi Milli Parkı flora ve fauna açısından eşsiz türlere sahip bir alan olup tabiat özellikleri ve güzellikleri ile de önemli bir sahadır. Munzur Vadisi, bilim, muhafaza ve doğal güzellik açısından istisnai evrensel değeri olan oluşumları barındırdığı gibi tükenme tehdidi altındaki hayvan ve bitki türlerini de barındırmaktadır” diye konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.