Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tunceli’de ’atlı gelin’ geleneği yaşatıldı

Tunceli’nin Ovacık ilçesinde Gurur Can Örnek ve Başak Örnek çiftinin düğün töreninde unutulmaya yüz tutmuş ’atlı gelin’ geleneği canlandırıldı.İlçe merkezine bağlı Kandolar Mahallesi’nde damadın evinin önünde hazırlanan ata...

Haber Giriş Tarihi: 06.08.2016 13:21
Haber Güncellenme Tarihi: 06.08.2016 13:21
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Tunceli’nin Ovacık ilçesinde Gurur Can Örnek ve Başak Örnek çiftinin düğün töreninde unutulmaya yüz tutmuş ’atlı gelin’ geleneği canlandırıldı.
İlçe merkezine bağlı Kandolar Mahallesi’nde damadın evinin önünde hazırlanan ata davul ve zurna eşliğinde damadın evinden dışarı çıkarılan yöresel kıyafetli gelin bindirildi. Daha sonra davul ve zurna eşliğinde at üzerindeki gelin, vatandaşların halayları ve zılgıtları eşliğinde sokak aralarında dolaştırıldı. Bu sırada bazı vatandaşlar da evlerinin balkon ve pencerelerinden gelinin atla gezdirilmesini ilgiyle izledi. Gelin at üzerinde sokaklarda gezdirildikten sonra tekrar damadın evinin önüne getirildi. Daha sonra damat ve damadın sağdıcı, vatandaşların toplandığı alana yukarıdan elma ve şeker attı. Çocukların şekerleri yerden toplaması ise renkli görüntüler oluşturdu.
Ankaralı olduğunu ve atlı gelin geleneğini hiç bilmediğini ifade eden Başak Örnek, uzun bir süredir atlı gelin geleneğini kimsenin yapmadığını söyledi. Örnek, ata binmesi konusunda kendisine teklif geldiğini belirterek, "Teklif bana gelince ben ata binerim dedim. Hem bizim için de, ailemiz için de hem de burası için de güzel bir şey oldu. Davul çalmaya başlayınca bende heyecan başladı. Sonra ata bindiğimde hiç korkmadım. Attan korkacağımı düşünüyordum ama hiç öyle olmadı. Gayet rahattım. Hatta at biraz huysuzlandı. Onu tuttular, sakinleştirdiler. Sonrasında atla birlikte dolaşma esnasında bir şey yaşanmadı. Gayet güzeldi" dedi.
Atlı gelin geleneğinin kaybolmakta olan bir gelenek olduğunu dile getiren damat Gurur Can Örnek ise, "15 yıldır atlı gelin geleneğini görmüyorduk. Bizler gibi birkaç duyarlı aile, bu geleneği yaşatıp, tekrar gelenekselleşmesini sağlamaya çalıştık. Eşim Ankaralı. Daha önce bir at tecrübesi de olmadı. Ama sırf bu duyarlı duruşundan dolayı bu geleneği yaşatmak ve unutturmamak adına gelin bu teklifimizi kabul etti. Aslında ata binmeyi de bilmezdi. Ama neyse ki bir sıkıntı yaşamadı. Güzel oldu. Bu coğrafyada tamamen geleneklere endeksli yaşamaya çalışıyoruz" diye konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.