Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tüm Dinlerin Kutsal Mekânı Kudüs

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, Ipcc (uluslararası Barış Ve İşbirliği Merkezi) Ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi İş Birliğiyle "yolların Kesişim Noktasında Kudüs, Kudüs Sizi Bekliyor" İsimli Bir Panel Gerçekleştirdi.

Haber Giriş Tarihi: 07.04.2016 11:04
Haber Güncellenme Tarihi: 07.04.2016 11:04
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Tüm Dinlerin Kutsal Mekânı Kudüs
Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, IPCC (Uluslararası Barış ve İşbirliği Merkezi) ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle "Yolların Kesişim Noktasında Kudüs, Kudüs Sizi Bekliyor" isimli bir panel gerçekleştirdi.
Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, IPCC (Uluslararası Barış ve İşbirliği Merkezi) ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle "Yolların Kesişim Noktasında Kudüs, Kudüs Sizi Bekliyor" paneli ve “Kutsal Kent Kudüs’ün Geçmişi, Bugünü ve Geleceği” isimli sergi düzenledi.
Ali Emiri Kültür Merkezi’nde düzenlenen panelin açılış konuşmasını Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Musa Duman yaptı. Konferansa akademisyenlerin yanı sıra Filistinli konuklar da katılım sağladı.
Kudüs’ün önemini yaptıkları çalışma ile açıklayan Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Duman, “IPCC ile ortaklaşa yaptığımız, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin de katkılarıyla gerçekleştirilen ‘Kudüs Haftası’ diyebileceğimiz bir etkinlik düzenliyoruz. Bunu çok önemsiyoruz. Filistin ve Kudüs Türk kamuoyunda daha çok siyasi konularla takip ediliyor. Buranın kültürel altyapısı, kişilerin orada hayatlarına nasıl devam edeceklerini, gelecekle ilgili planlarının ne olacağını, şimdiye kadar geçirdikleri bir takım olumsuz olayların arkasından nasıl toparlanacağını da bilim dünyasının, sanat dünyasının düşünmesi ve planlanması gerekiyor. Yani siyasiler elbette siyaset gündemine bağlı kalarak bir şeyler yapacaklar ama ilim dünyasının da kendi alanlarıyla ilgili çalışmalara devam etmeleri gerekiyor. Biz de bu anlamda üniversite olarak Filistin ve Kudüs’le ilgili her türlü etkinliğe varız ve bunun bir örneği olarak bugün bu programı yapıyoruz” ifadelerini kullandı.
KUDÜS’ÜN MİMARİ HARİTASI ÇIKARILDI
Bir bakıma Kudüs’ün tarihi ve mimari haritasının çıkarıldığını belirten Prof. Dr. Musa Duman, “Bununla ilgili çalışmalar sürdürülüyor. Geçtiğimiz sene buradaki öğrenci, öğretim üyeleri ve üniversitelerle diyalog kurup yaz kursları başlattık. Ve bugün bunun sonuçlarını burada sergiliyoruz. Ortak kültür mirasını paylaşan bilim insanları, öğrenciler yetiştirerek bu kültürel altyapıyı zenginleştirmek ve kuvvetlendirmek arzusundayız” diye konuştu.
“İLK AŞAMADA ÖĞRENCİ PROJESİYDİ”
Filistin’deki Müslüman toplumun yerleşme hayatına nasıl tutunacağına dair çalışmalar yürüttüklerini söyleyen Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Numan, “Mimari projeler üretip daha sonra da bu projelere sponsorlar bularak hayatiyete geçirmek istiyorlar. Geçen yaz bu teşkilatla birlikte bir yaz okulu yaptık. Bu yaz okulunda bizden 20’ye yakın öğrenciyi Kudüs’e götürdük. Filistin üniversitelerinden öğrencilerin de katıldığı mimari projeler ürettik. Önceleri bu bir öğrenci projesiydi ama şu anda uygulanabilecek projeler haline getirildi. Ve burada bunların bir kısmı sergileniyor. Daha önceleri IPCC’nin ürettiği bazı projeler var. Onlar da bu panelde takdim edilecek. Bir noktada Filistinlilerin Türk toplumuna meramını anlatması, yani Filistin’de yerleşik hayatta tutunmak için Filistin’de neler yapıyoruz? Neler yapılmalı? Gibi konuları bizimle birlikte Türkiye’ye anlatmak istiyorlar” şeklinde konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Öğr. Üye. Yrd. Doç. Dr. Alidost Ertuğrul yönetiminde yapılan panelde, Prof. Dr. Omar Yousef/Kudüs Kültürel Miras ve Kent Tarihi, Mühendis Amaal Abu Ghoush/Kudüs’te Yaşamak: Bölünmüş ve Parçalanmış Kudüs, Dr. Rami Nasrallah/Kudüs’e Dair Bir Gelecek Vizyonu başlıklarında konuştu. Panelin ardından açılışı yapılan “Kutsal Kent Kudüs’ün Geçmişi, Bugünü ve Geleceği” sergisi, Kudüs’teki taraflı yerleşim planlamasını gözler önüne seriyor. Sergi 13 Nisan’a kadar Ali Emiri Kültür Merkezi’nde açık kalacak.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.