Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

TSE Başkanı Korkmaz’ın ’Dünya Ormancılık Günü’ Ve ’Orman Haftası’ Mesajı

Türk Standardları Enstitüsü (TSE) Başkanı Sebahittin Korkmaz, "TSE, gelecek nesillerin ormanlardan yararlanabilmesini teminat altına alacak ’Ulusal Sürdürülebilir Orman Yönetimi Standartları’nı hazırlamaktadır" dedi.TSE Başkanı Korkmaz,...

Haber Giriş Tarihi: 21.03.2016 12:01
Haber Güncellenme Tarihi: 21.03.2016 12:01
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Türk Standardları Enstitüsü (TSE) Başkanı Sebahittin Korkmaz, "TSE, gelecek nesillerin ormanlardan yararlanabilmesini teminat altına alacak ’Ulusal Sürdürülebilir Orman Yönetimi Standartları’nı hazırlamaktadır" dedi.
TSE Başkanı Korkmaz, ’21 Mart Dünya Ormancılık Günü’ ve ’Orman Haftası’ dolayısıyla mesaj yayınladı. Korkmaz, mesajında dünyanın akciğerleri olan ormanların aynı zamanda yaşantının her safhasında ihtiyaç duyulan ham madde kaynağı olduğunu belirtti.
İnşaattan kimyaya, ulaşımdan madenciliğe kadar neredeyse bütün ekonomik faaliyetlerde orman ürünlerinin kullanış yerlerinin gün geçtikçe arttığını vurgulayan Korkmaz, "Ormanların gelecek nesillerin ihtiyaçlarını da karşılayabilecek şekilde sürdürülebilir kalkınma ilkelerine uygun olarak yönetilmesi anlamına gelen sürdürülebilir orman yönetiminin en önemli aracı ’Sürdürülebilir Orman Yönetimi’ (SOY) belgelendirmesidir" ifadesini kullandı.
Sertifikalı orman ürünlerinin, ’Sürdürülebilir Orman Yönetimi’nin gereklerini karşılayan orman alanlarından üretimi doğrulayan, bağımsız üçüncü taraf kuruluşlarca verilen etiketlere sahip orman ürünleri olduğunu dile getiren Korkmaz şunları kaydetti:
"’Sürdürülebilir Orman Yönetimi Standartları’na ve ’Orman Ürünlerinin Gözetim Zinciri’ belgesine sahip olmak orman ürünleri üretiminde en yüksek sosyal ve çevresel standartlara uyulduğunun göstergesidir. Bu belgeye sahip olunması, ormanların gelecek nesillerin de yararlanabileceği şekilde muhafaza edilmesi anlamına geldiği içindir ki çevre duyarlılığı yüksek yeni pazarlara girmek için ön koşul olarak görülmektedir. PEFC (Orman Belgelendirmenin Onaylanması Programı) çatı kuruluş olarak ’Ulusal Orman Belgelendirme Sistemleri’ni onaylamakta olup, dünyanın sertifikalı orman alanı bakımından en büyük programıdır."
TSE’nin 2013 yılında Orman Genel Müdürlüğüyle imzaladığı protokol ile PEFC kapsamında ’Ulusal Sürdürülebilir Orman Yönetimi Standartları’nın hazırlanması ve ’Orman Ürünleri Belgelendirme’ faaliyetlerinin yerli uzman istihdamıyla yapılmasının öngörüldüğünü belirten Korkmaz, "Protokol kapsamında, ülkemizin ’Ulusal Sürdürülebilir Orman Yönetimi Standartları’nın hazırlanması, uluslararası akreditasyon için PEFC Ulusal Üyeliği’nin sağlanması konularında OGM ile ortak çalışma yürütmekteyiz. Enstitümüz Standard Hazırlama Merkez Başkanlığı halihazırda Ulusal Sürdürülebilir Orman Yönetimi ve Gözetim Zinciri Standartları hazırlık çalışmalarına devam etmektedir. Standartların hazırlanmasını takiben ’PEFC Ulusal Üye’ statüsü alınması için girişimler başlatılacak, bu statünün kazanılması ile birlikte standart hazırlama, belgelendirme ve akreditasyon kurallarının tanımlandığı ’Ulusal Orman Belgelendirme Programı’ yürürlüğe girecektir" ifadelerini kaydetti.
TSE’nin ormanların korunmasına katkı sağlayan bir başka hizmetinin de iklim değişikliklerine sebep olan sera gazı salınımlarının sınırlandırılmasıyla ilgili hizmetler olduğunu ifade eden Korkmaz şöyle devam etti:
"Ülkemizin de 2009 yılında taraf olduğu Kyoto Protokolü, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi içinde imzalanan, küresel ısınma ve iklim değişikliği konusunda mücadeleyi sağlamaya yönelik uluslararası tek çerçevedir. Sera gazlarının salınımının azaltılması konusunda Kyoto Protokolü dışında ayrıca karbon ticareti ve gönüllü programlar yürütülmektedir. Enstitümüz bu kapsamda doğrulayıcı kuruluş olarak 2013 yılından bu yana gönüllü alanda TS EN ISO 14064-3’e göre doğrulama hizmeti vermektedir.
Halihazırda Enstitümüzün verdiği doğrulama hizmetinin büyük çoğunluğu Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) ile TSE arasında 2013 yılında imzalanan Yeşil Havaalanları İşbirliği Protokolü çerçevesinde verilmektedir. Bu protokol kapsamında 3 yılın sonunda sera gazı emisyonlarının en az yüzde 0,5 oranında azaltılması hedeflenmektedir.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan ve 25 Nisan 2012 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe giren ’Sera Gazı Emisyonlarının Takibi Hakkında Yönetmelik’ kapsamında, ulusal sera gazı emisyonlarının önemli bir kısmını teşkil eden belli sektörlerde, sera gazı emisyonlarının tesis seviyesinde izlenmesi ve düzenli olarak Bakanlığa raporlanması sağlanacaktır. Bu Yönetmeliğe göre, işletmeler Sera Gazı Emisyon Raporlarını Bakanlığa göndermeden önce, Bakanlıkça yetkilendirecek bağımsız kuruluşlara doğrulatacaktır. Enstitümüzün Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan yetki alarak, bu alanda doğrulayıcı kuruluş olarak hizmet verme yönündeki çalışmaları devam ediyor.
TSE, ormanların gelecek nesiller için hem oksijen kaynağı olarak varlığını sürdürebilmesi hem de ekonomik faaliyetlerde faydalanabilecekleri hammadde olarak kalabilmesi için standardizasyon ve uygunluk değerlendirme alanında önemli hizmetlere imza atmaktadır. Bu çalışmalarımızın aynı kararlılık ve çevre hassasiyeti ile devam edeceğini belirtiyor, ’21 Mart Dünya Ormancılık Günü’ ve ’Orman Haftası’nı kutluyorum."
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.