Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Trakyaka’dan Dış Ticarete Destek

Trakya Kalkınma Ajansı’nın (TRAKYAKA), bölgedeki ithalat ile ihracat hacminin artırılması, KOBİ’lerin dış ticaret konusunda tecrübe kazanması amacıyla başlattığı ‘Dış Ticaret Okulu’ eğitimlerini başarı ile tamamlayan 25 kursiyer,...

Haber Giriş Tarihi: 03.06.2016 20:44
Haber Güncellenme Tarihi: 03.06.2016 20:44
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Trakyaka’dan Dış Ticarete Destek
Trakya Kalkınma Ajansı’nın (TRAKYAKA), bölgedeki ithalat ile ihracat hacminin artırılması, KOBİ’lerin dış ticaret konusunda tecrübe kazanması amacıyla başlattığı ‘Dış Ticaret Okulu’ eğitimlerini başarı ile tamamlayan 25 kursiyer, düzenlenen törenle sertifikalarına kavuştu.
TRAKYAKA bünyesinde yaklaşık 7 hafta boyunca dış ticaretin incelikleri üzerine eğitim alan kursiyerler, aldıkları eğitim ile hem dış ticaret konusunda girişimlerde bulunacaklar, hem de bölgenin dış ticaret hacminin artmasına katkıda bulunacaklar. Ajansın konferans salonunda düzenlenen sertifika törenine TRAKYAKA Genel Sekreteri Mahmut Şahin, sertifika almaya hak kazanan kursiyerler ve ajans personeli katıldı.
Sertifika töreni esnasında gazetecilere açıklama yapan TRAKYAKA Genel Sekreteri Mahmut Şahin, ‘Dış Ticaret Okulu’nun amacının hem ithalat-ihracat konusunda tecrübesiz olan KOBİ’lere tecrübe kazandırıp, onlara bu konuda koçluk yapmak, hem de bölgenin dış ticaret hacmine bir nebze de olsa katkıda bulunmak olduğunu söyledi. Şahin, “TRAKYAKA olarak, burada iki aylık süren dış ticaret okulu ve eğitim dediğimiz, sürecin sonunda sertifika törenimiz için toplanmış bulunmaktayız. Trakya Bölgesi’nden amacımız, bu yola çıkarken, yaklaşık 4-5 ay önce malum olduğu üzere, ülkemizde ihracatı artırma, istihdamı artırma ve ithalatı azaltıcı işlerin yapılması, bu sektörlerin önlerinin açılması ve iş adamlarımızın önünün açılması noktasında, özellikle KOBİ denen kesimin bir şekilde hem kurumsal destek hem dış ticaret eğitimleri hem de diğer konularda destek vermesi amacıyla planlar, programlar ve projeler geliştirmiştik. Bunlardan bir tanesi olarak, bugün burada bu eğitimlerin ve ‘Dış Ticaret Okulu’nun son aşamasına geldik” dedi.
“200 FİRMA ARASINDAN 40 FİRMA SEÇTİK”
Bölgedeki amaçlarını da açıklayan Şahin, “Amacımız bu yola çıkarken, Trakya Bölgesi’nde olan Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, Keşan, Çorlu Lüleburgaz gibi hem il bazında hem de ilçe bazında KOBİ vasfı taşıyan ihracat potansiyeli olan ticaret yapan ve kurumsallaşma isteği olan, büyümek isteyen, pazar payı yakalamak isteyen firmalarımıza gittik, onlarla görüştük. Yaklaşık 150-200 firmanın arasından 40 tane firmamızı seçtik” diye konuştu.
Eğitimlerin yaklaşık 7 hafta sürdüğüne değinen Şahin, ”Bu 7 haftalık süreç boyunca, onlara nasıl pazar bulunur? Nasıl ihracat yapılır? nasıl AR-GE ve inovasyon noktasında katma değer ürünler üretilir? Süreç konusunda nasıl işletmenin geliştirilmesi yapılır? gibi bilişimi de ilgilendiren birçok konuda eğitimler verildi. Bu eğitimlerin sonucunda firmalarımız kendi alanlarında ve kendi sektörlerinde vizyon sahibi oldular. Uzun vadeli perspektif sahibi oldular. Kendi şirketlerini büyütme, istihdamı artırma, ihracat yapacak potansiyelleri varsa, ya da hiç yapmamışsa yapma isteği oluşturduk. Eğer varsa ise bunların biraz büyütme noktasında nasıl yapabilirler gibi bunların hepsini bir çerçeve şeklinde firmalarımıza anlattık. Bu yapmış olduğumuz çalışmalar, bizim TRAKYAKA olarak yapmak istediğimiz farklı etkinliklerden bir tanesidir. Bu ’Dış Ticaret Okulu’ndaki amacımız, yurt dışı ve yurt içinde firmalarımızı ticarete hazırlama, yurt içinde pazar payı artırma noktasında, bilgiler vermek, donanım vermek, onlara rekabet edebileceği konusunda hem pratik hem de teorik bilgiler vermek noktasındaydı. Allah’a şükür iki ayın sonucunda bütün firmalarımıza gerekli eğitimleri verdik, bitirdik. Bunların arasından dedik ki, hem ödül olsun hem de bire bir firmalarımıza koçluk yaparak, nasıl yapabiliriz diye düşündük. 3 tane hazır firmamıza koçluk yapacağız. Bu koçluk sayesinde, firmalarımız 3 aylık ve 6 aylık deneyimlerle beraber, her zaman işbirliği içerisinde, onların hem ihracat yapma noktasında tercümanlık olsun, dil noktasında olsun, kağıt evraklar noktasında olsun veya pazar hacmi noktasında olsun, beraber bütün bu süreçlerde bulunacağız ve onların ihracat yapabilme noktasında kabiliyetlerini geliştireceğiz. Koçluk eğitim süreci çerçevesinde, amacımız bu üç tane firmayı 3 ay ve 6 ay süreçleri bitirdikten sonra, onları ihracat yapabilir hale getirmek istiyoruz. Bu üç firmayı ihracat yapabilir hale getirdikten sonra, 30 firmamız içerinde yine 3 firmayı daha alarak, onları da yanı süreçlerden geçirmeyi düşünüyoruz. Böylece, Trakya Bölgesi’nde ihracat yapmamış, yapamayan, ama istekli olan firmalarımıza ulaşmaya çalışıyoruz” diye konuştu.
Genel Sekreter Şahin’in açıklamalarının ardından ‘Dış Ticaret Okulu’ eğitimlerinde başarılı olan kursiyerlere sertifikaları dağıtıldı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.