Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Trakya Çiftçisi İçin Yeni Gelir Kapısı

Trakya Kalkınma Ajansı tarafından, Trakya çiftçilerinin gelirini artırabilmek ve daha yüksek gelir elde edebilecekleri tıbbi-aromatik bitkiler ve süs bitkileri yetiştirilmesi konularında bilgilendirmek amacıyla Edirne ve Kırklareli’nde toplantılar...

Haber Giriş Tarihi: 12.05.2016 14:55
Haber Güncellenme Tarihi: 12.05.2016 14:55
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Trakya Kalkınma Ajansı tarafından, Trakya çiftçilerinin gelirini artırabilmek ve daha yüksek gelir elde edebilecekleri tıbbi-aromatik bitkiler ve süs bitkileri yetiştirilmesi konularında bilgilendirmek amacıyla Edirne ve Kırklareli’nde toplantılar yapıldı.
Edirne TSO’da ve Kırklareli Şeker Depoları’nda yapılan toplantılara yoğun katılım oldu. Toplantılara ağırlıklı olarak muhtarlar, belediye yetkilileri, kamu kurumları, STK’lar ve çiftçiler katıldı. Toplantılarda, Namık Kemal Üniversitesi Öğretim üyeleri Prof. Dr. A. Canan Sağlam, Doç. Dr. Gülen Özdemir ve Öğretim Görevlisi Latif Kılınç tıbbi ve aromatik bitkiler ile süs bitkileri konusunda akademik bilgiler verdi.
Toplantıların son kısmında sunum yapan Silivri Süs Bitkileri Kooperatifi Başkanı Necmettin Eren uygulama ve maliyetler konusunda açıklamalarda bulundu. Eren, 1 dönümlük alanda elde ettiği kazancın 300 dönümde yaptığı tarım faaliyetine (buğday üretimi) eşit olduğuna vurgu yaptı ve üretici adaylarını süs bitkileri yetiştiriciliği konusunda teşvik etti. Her iki toplantı da katılımcıların panelistlere sorduğu soruların cevaplanması ile sona erdi.
Toplantıda yapılan sunumlarda ve konu ile ilgili hazırlanan raporda şu noktalar öne çıktı:
"Trakya Bölgesi tıbbi aromatik bitkiler ve süs bitkileri üretimi açısından uygundur. Bölgede kurulacak işletmelerin organizasyon yapılarının büyük ölçekte işletmeler için şirket şeklinde, küçük işletmelerin ise kooperatif şeklinde örgütlenmesi ve bölgedeki belediyeler ile sözleşmeli üretim gerçekleştirmesi, önemli avantajlar sağlayacaktır. Özellikle kadınların kırsal alanda tıbbi aromatik bitkiler ve süs bitkileri üretiminde yer almaları yararlı olacaktır. Trakya’da özellikle Kırklareli ilinde Vize, Demirköy ve Lüleburgaz’da, Edirne ilinde Keşan ve Karaağaç’ta, Tekirdağ ilinde Saray, Şarköy ve Kumbağ’da orman ve ağaçlık alanlarının yoğun olduğu yerlerde, sebzecilik ve meyveciliğin yapıldığı sulama suyu mevcut (5-10 dekar) küçük arazilerde, doğada kendiliğinde yetişen ağaçları ve fidanlıklarda mevcut bitkileri, üretim beceri ve bilgisine sahip üreticilerin kolaylıkla yetiştirmesi mümkündür. Adaçayı ve kekik yetiştiriciliği ihracat olanaklarının fazla olması ve bölgenin doğal bitki örtüsünde olması dolayısıyla önerilmektedir. Lavanta çok yönlü kullanımı, arıcılık için önemli olması, yurt içi talep yüksekliği nedeniyle önerilmektedir. Trakya, İstanbul’a yakınlık değerlendirilerek süs bitkileri açısından Yalova gibi öne çıkabilir. İstanbul Ağaç A.Ş. gibi var olan pazarlama kanalları değerlendirilebilir. Alım garantili üretim modeli kullanılarak yazlık ve kışlık mevsimlik çiçekler değerlendirilebilir."
Tıbbi-aromatik bitkiler ve süs bitkileri yetiştiriciliği hakkında önümüzdeki dönemde Tekirdağ’da da toplantı yapılacak.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.