Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

TOKİ Kültürel Mirasa Sahip Çıkıyor

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ), sosyal konut üretiminin yanında ülkenin köklü kültürel değerlerine ve mirasına sahip çıkıyor.TOKİ Başkanı M. Ergün Turan, gelecek nesillere zengin bir miras bırakmak için koruma ve yenileme projeleri...

Haber Giriş Tarihi: 08.05.2016 13:08
Haber Güncellenme Tarihi: 08.05.2016 13:08
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ), sosyal konut üretiminin yanında ülkenin köklü kültürel değerlerine ve mirasına sahip çıkıyor.
TOKİ Başkanı M. Ergün Turan, gelecek nesillere zengin bir miras bırakmak için koruma ve yenileme projeleri gerçekleştirdiklerini belirterek “Unutulmaya yüz tutmuş, yıkılma ve yok olma tehlikesi içindeki tarihsel değerlerimizi gelecek nesillerimize kazandırmaya çalışıyoruz. Gelenekle gelecek arasında köprü oluşturup; tarihsel değerlerimizi ve kültürümüzü yaşatıyoruz. Anadolu’nun birçok yerinde yıkılma tehlikesi olan kültürel varlıklarımızı onardık. Yeni keşifler yaptık. TOKİ olarak Anadolu tarihine saygı duyarak, koruyarak şehirlerimizin tarihine katkı sağlıyoruz dedi.”
ŞEHİRLER GELECEĞE AKTARILIYOR
İdare olarak konut üretiminin yanında Anadolu tarihine neler katabileceklerinin çalışmasını yaptıklarını vurgulayan Turan, “Sosyal konut projelerimizi, kentsel dönüşüm çalışmalarımızı tarihsel mimarimizden esinlenerek yerel mimariyle geliştiriyoruz. Tarih ve coğrafyamızın bize sunduğu mimari zenginliği konut üretimine yansıtarak şehirlerimizi geleceğe taşıyoruz. Projelerimizin her birinde tarihsel ve kültürel mirasımızın korunmasını gözetiyoruz” diye konuştu.
NEVŞEHİR YER ALTI KENTİ
TOKİ’nin çalışmaları sayesinde yerin altında saklı kalan kültürel hazinelerin keşfedilmesinin de sağlandığını vurgulayan Turan, şunları söyledi:
“Nevşehir’de kentsel dönüşüm çalışmaları yaptığımız alanda bulunan 7 kilometrelik tarihî kent bunlardan biri. Yer altı kenti, bulunmasının ertesinde 3. derece arkeolojik SİT alanı ilan edildi. Kapadokya bölgesindeki en büyük kiliselerden biri oldu. Hem Nevşehir tarihine hem de turizmine yeni katkı sağlayacaktır.”
GELECEĞE UZANAN KÖPRÜ
Trabzon’daki tarihi Zağnos köprüsünü restore ettiklerini belirten Turan, “Trabzon Valisi Zağnos Paşa tarafından 15. yüzyılda inşa edilen köprü Trabzon’un kültürel dokusunun önemli bir parçasıdır. Burayı restore ederek geleceğe uzanan bir köprü kurduk” dedi.
KUTSAL MEKANLAR
TOKİ kutsal mekânları da koruyarak restore ediyor. Adıyaman, Samsat’ta, uzun yıllardır bakımı yapılmadığı için yıkılmaya yüz tutmuş olan Safvan Bin Muattal Türbesi, TOKİ eliyle günümüz imkânlarıyla yenilenip güçlendirildi. Yerel mimari unsurlar ve cephesi üzerinde kullanılan yöresel taşla yenilenen Safvan bin Muattal türbesi, TOKİ’nin sahip çıktığı mirasın bir örneği olarak gösterildi.
TARİHİ DOKUYU MUHAFAZA
TOKİ, Siirt’te bulunan Hazreti Veysel Karani türbesi etrafındaki çarpık yapılaşmanın neden olduğu kötü görüntünün ve tarihi dokuyu zedeleyen çevrenin düzenlemesini de gerçekleştiriyor. Bölgenin ihtiyaçları ve atmosferine uygun olarak yapılan çevre düzenleme çalışmaları ile yılda yaklaşık 200 bin kişinin ziyaret ettiği türbe, hak ettiği çehreye kavuşuyor.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.