Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tırpancıların Zorlu Oruç Mesaisi

Muş’ta ot biçme döneminin Ramazan ayına denk gelmesine aldırış etmeyen tırpancılar, bunaltıcı sıcağa rağmen ot biçiyor.Merkeze yaklaşık 20 kilometre mesafede olan Dilimli köyünde ot biçen tırpancılar, bunaltıcı sıcağa rağmen hem...

Haber Giriş Tarihi: 21.06.2016 09:53
Haber Güncellenme Tarihi: 21.06.2016 09:53
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Muş’ta ot biçme döneminin Ramazan ayına denk gelmesine aldırış etmeyen tırpancılar, bunaltıcı sıcağa rağmen ot biçiyor.
Merkeze yaklaşık 20 kilometre mesafede olan Dilimli köyünde ot biçen tırpancılar, bunaltıcı sıcağa rağmen hem oruç tutuyor hem de ara vermeden tırpan çekerek çalışıyorlar. Ramazan ayının ot biçme dönemine denk gelmesi, kavurucu sıcakta çalışan tırpancıları zor durumda bırakıyor. Tırpancılar oruçlu halde imece usulü ile sabah 3 ve akşama doğru 3 saat olmak üzere iftar saatine kadar tırpan çekiyorlar.Yaşadıkları zorluğu anlatan Dilimli köy Muhtarı Mehmet Salih Gürtürk, oruçlu halde tırpan çekmenin zor olduğunu anlattı. Düzlüklerde biten otları traktörle ve yamaçları ise tırpanla biçtiklerini ifade eden Gürtük, “Artık ot hasat zamanı başlamıştır. Önce ot biçiyoruz sonra arpa, buğday biçiyoruz. Ot biçiminde biz düzlükleri traktörler biçiyoruz. Rampaları traktörlerin girmedikleri yerleri de tırpanla biçiyoruz. Tırpanda güzel bir meslektir. Bizim baba mesleğidir. 11 ayın sultanı olan Ramazan ayı ot biçimine denk geldiği için çok zorluklarla ot biçiyoruz. Sabahları saat 5’te kalkıp öğle 9 ila 10’a kadar tırpanla biçiyoruz. Ondan sonra evde 4,5 saat istirahat yapıp 4’te ve 5’te gelip ta ki saat 7 ve 8’e kadar yine tırpanla ot biçimimizi devam ettiriyoruz” dedi.
’’KENDİMİZE ÇOK EZİYET ETMİYORUZ’’
Havanın sıcak ve bunaltıcı olmasına rağmen çalıştıklarını kaydeden Muhtar Gürtürk, “Bazen herkes kendi yamaçlarını biçer, bazen iki üç arkadaş birleşip beraber imece usulüyle biçebiliyorlar. Dayanışma güzel, beraber biçiyoruz yani. Güneştir, hava çok sıcaktır. Oruçlu olduğumuz için çok zorluklar içinde ot biçiyoruz ve biçmeye de devam edeceğiz" şeklinde konuştu.
Hem tırpan çekip hem de oruç tutuklarını ve çok zorlandıklarının altını çizen Süleymen Gürtürk ise “Ottur, tırpandır. Hem Ramazanımızı tutuyoruz hem de tırpanımızı çekiyoruz. Tutanlar için iyidir, tutmayanların Allah zaten işini zor ediyor. Şimdi oruçta az tırpan çekiyoruz. Günde en az 6 saat falan çekiyoruz. Üç saat sabah üç saat da ikindiden sonra çekiyoruz” ifadelerini kullandı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.