Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

TİKA’dan Somali Anadolu Ziraat Fakültesine Kapasite Desteği

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Somali Anadolu Ziraat Fakültesine kapasite artırım ve teknik donanım desteği sağladı.TİKA tarafından yürütülen proje kapsamında, Anadolu Ziraat Fakültesine uygulamalı eğitimler...

Haber Giriş Tarihi: 02.06.2016 12:18
Haber Güncellenme Tarihi: 02.06.2016 12:18
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Somali Anadolu Ziraat Fakültesine kapasite artırım ve teknik donanım desteği sağladı.
TİKA tarafından yürütülen proje kapsamında, Anadolu Ziraat Fakültesine uygulamalı eğitimler için modern sera kurulumu gerçekleştirildi. Uygulamalı tarım teknikleri için bir adet traktör ve tarım ekipmanları temin edildi.
Proje kapsamında, Anadolu Ziraat Fakültesi yerleşkesi içine modern tarım tekniklerini öğretmek için 2000 m² alana sahip sera kurulumu gerçekleştirildi. Uygulama eğitimleri için traktör ve helezon, römork, pulvarizatör, silaj makinesi, pulluk, mibzer, çapa makinesi ve diskaro benzeri 14 kalem tarım aleti temin edildi.
SOMALİ’Lİ ÖĞRENCİLERE MODREN TARIM TEKNİKLERİ ÖĞRETİLİYOR
2013 yılında 20 öğrenci ile küçük ölçekli bir tarım okulu olarak başlayan proje, TİKA’nın desteğiyle Zemzem Üniversitesi bünyesinde Anadolu Ziraat Fakültesine dönüştü. Genellikle Başkent Mogadişu çevresi, Balat, Afgoye, Kismayo, Bay ve Cevher bölgeleri başta olmak üzere Somali’nin farklı bölgelerinden gelen öğrenciler, Türk Ziraat Mühendislerinin gözetiminde modern tarım tekniklerini öğrenmekte ve uygulamalı eğitimlere katılıyor.
2015-2016 eğitim ve öğretim yılı itibariyle Anadolu Ziraat Fakültesinin birinci sınıfında 50 ve ikinci sınıfında 50 olmak üzere toplam 100 öğrenci öğrenim görüyor. Anadolu Ziraat Fakültesinde, Somali Benadir Üniversitesi Ziraat Fakültesi ve Plazma Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğrencilerine yönelik uygulamalı eğitimler veriliyor. Bu kapsamda diğer fakültelerden yaklaşık 1000 öğrenci uygulamalı eğitimlerden yararlanıyor.
ŞU ANA KADAR 500 ÖĞRENCİ SERTİFİKA ALDI
Uygulamalı eğitimlere katılan öğrenciler, modern seracılık uygulamaları, toprak işleme, tohumdan fide elde etme, fide şaşırtma, çapalama, sulama, tohum elde etme, saklama, arıcılık, hayvancılık gibi konularda teorik ve pratik eğitime tabi tutuluyor ve kurak şartlarda sebze yetiştiriciliği, sulama teknikleri, su tasarrufu gibi tarım uygulamalarını öğreniyorlar.
Projeyle, Somali’de ilk kez sera kurularak, salatalık, kavun, patlıcan gibi ürünler ilk kez yetiştirilmeye başlandı. Damlama sulama sitemlerinin kullanımı ve teknik arıcılık da ilk kez öğretilmeye başlandı. Şu ana kadar 500 öğrenci sertifikalarını alarak okuldan mezun olmaya hak kazandı.
Somali’de 2011 yılında doğrudan acil insani yardımlar ile başlayan TİKA faaliyetleri, idari ve sivil altyapıların geliştirilmesi, kültürel ve eğitsel altyapıların desteklenmesi, üretim sektörlerini geliştirmeye yönelik teknik donanım desteği ve kapasite artırım projeleri, sağlık ve tarım alanları başta olmak üzere mesleki eğitim ve teknik işbirliği programları ile çeşitlenerek devam ediyor. (BC-CO-Y)
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.