Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

TİKA’dan Meksika’da yaşayan yerli çocuklara eğitim desteği

Meksika’da yaşayan yerli çocukların eğitimlerine yönelik olarak kurulan Yerli Çocuk Evleri’ne Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından bilgisayar sınıfları kurularak mikrobiyolojik su arıtma cihazları desteğinde...

Haber Giriş Tarihi: 30.09.2016 11:15
Haber Güncellenme Tarihi: 30.09.2016 11:15
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Meksika’da yaşayan yerli çocukların eğitimlerine yönelik olarak kurulan Yerli Çocuk Evleri’ne Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından bilgisayar sınıfları kurularak mikrobiyolojik su arıtma cihazları desteğinde bulunuldu.
TİKA, Meksika’da gerçekleştirdiği projelere yenilerini eklemeye devam ediyor. Bu kapsamda Meksika’da yaşayan yerli çocukların eğitimlerine yönelik olarak kurulan Yerli Çocuk Evleri’ne TİKA tarafından bilgisayar sınıfları kurularak mikrobiyolojik su arıtma cihazları desteğinde bulunuldu. Meksika Latin Amerika’nın en büyük ve farklı yerli nüfusa sahip ülkesi olma özelliğini taşıyor. Ülkede 62 farklı yerli grup bir arada yaşıyor. Meksika Ulusal İstatistik Enstitüsü (INEGI) verilerine göre ülkede 14,8 milyon yerli yaşıyor olup, bu rakam toplam nüfusun yüzde 13’üne tekabül ediyor. Yerliler yoğun olarak ülkenin güney ve orta-batı bölgelerinde; genelde beslenme, temiz suya ulaşım, barınma, eğitim, sağlık hizmetleri ve sosyal güvenlik gibi temel hizmetlerin yeteri kadar ulaştırılamadığı kırsal bölgelerde zor şartlar altında yaşıyorlar. Dünya Bankası raporu, tarım ve hayvancılık faaliyetleri ile hayatlarını kazanmaya çalışan Meksika yerlilerinin yüzde 75’inin yoksulluk sınırının altında, yüzde 39’unun ise yoksulluk sınırı altında yaşadığını gösteriyor.
Meksika Fedaral Kamu Yönetimi bünyesinde faaliyet gösteren Yerli Halkların Kalkınması Ulusal Komisyonu (CDI) ülkede yaşayan yerli halkların desteklenmesi, teşvik edilmesi, kalkınması, haklarına ulaşmaları konularında programlar, projeler, stratejiler ve kamu eylem planlarının hazırlanmasında rehberlik eden kurum olma özelliğini taşıyor. Meksika Ulusal Kalkınma Planı Stratejisinde (2013-2018) yerli halkların sosyal ve ekonomik gelişim süreçlerini güçlendirmek, refahını artırmak ve kendi kültür ve gösterilerini sergilemelerine saygı gösterilmesi konusuna öncelik verilmesi kararlaştırıldı. Bahse konu kalkınma stratejisi doğrultusunda Yerli Halkların Eğitim Programı hazırlandı. Yerli topluluklar içerisinde eğitim imkânı olmayan yerli çocuklara devlet okullarında eğitim alma fırsatı sunuldu. Proje kapsamında eğitim alan yerli çocukların konaklama, beslenme, ders çalışma ve sosyal aktivitelere katılmaları için Meksika devleti tarafından 1065 adet Yerli Çocuk Evleri Barınakları kuruldu. Eğitim alan yerli çocuklar, okullarının yaşamış oldukları topluluklara uzak olmasından dolayı hafta içi bu evlerde kalmakta ve hafta sonu ailelerinin yanında geçiriyorlar.
Yerli halkların eğitimi programı kapsamında kurulan yerli çocuk evlerinden 35 tanesine TİKA tarafından Mikrobiyolojik Su Arıtma Cihazı ve 10 tanesi de bilgisayar sınıfı kurulması konusunda destek verildi. Kurulan bilgisayar sınıfları ile yerli çocukların bilgisayar ile tanışmaları, öğrenme konusunda motivasyonlarının arttırılması ve yeni bilgiler öğrenirken boş vakitlerini en iyi şekilde değerlendirmeleri hedeflendi. Ayrıca yerli halklar arasında içme suyundan kaynaklı ishal, arsenik zehirlenmesi, kolera, hepatit A ve tifo gibi hastalıkların önüne geçilmesi ve çocukların temiz içme suyuna ulaşmasını sağlanmak sureti ile daha sağlıklı şartlarda eğitim almalarına imkân tanındı.
Meksika Yerli Çocuk Evlerine Bilgisayar Sınıfı kurulması ve temiz içme suyu sağlanması kapsamında temin edilen ekipmanlarPueblaeyalatine bağlı Libres Belediyesi sınırları içerisinde yer alan LasChapas bölgesinde bulunan Yerli Çocuk Evinde gerçekleştirildi. Meksika’nın ortasının doğu kısmında yer alan ve toplam 5.779.829 kişinin yaşadığı bir eyalet olan Puebla’da 1.018.397 yerli yaşamakta olup toplam nüfusun %17,6’sına denk geliyor. LasChapas bölgesinde düzenlenen teslim törenine Puebla Eyalet Valisi Dr. RafaelMorenoValle, Yerli Halkların Kalkınması Ulusal Komisyonu (CDI) Genel Direktörü NuviaMagdalenaMayorgaDelgado, TİKA Meksika Program Koordinatörü Muhammed Ünal, TİKA Latin Amerika Bölge Masası sorumlusu Uzman Yeşim Baktır ile bölgede yaşayan yerli gruplar ve çocuklar katıldı. Törende konuşan Puebla Valisi Valle bahse konu evlerin çocukların beraber yaşamasına, büyümesine ve öğrenmesine fırsat tanıması açısından önemli bir fonksiyonu olduğunu ve yeterli hizmet alamayan topluluklara daha çok ulaşılması bakımında bu gibi projelere devam edilmesi gerektiğini vurguladı.
Puebla Valisi Valle, konuşmasının devamında yerli çocuk evlerinde sunulan hizmetlerin geliştirilmesi konusunda TİKA’nın vermiş olduğu anlamlı destekten dolayı Türk Halkına ve ülkemize teşekkürlerini iletti. Yerli Halkların Kalkınması Ulusal Komisyonu (CDI) Genel Direktörü Delgado da yerli çocukların mutlu olduklarını ve bunun devamı için çalışmalarına devam edeceklerini belirtti. Daha iyi yaşam koşulları, sağlıklı beslenme imkânı ve daha iyi okul performansı sergilemeleri için yerli çocuklara yönelik işbirliği projelerine devam edeceklerini ifade eden, Puebla Valisi Valle, bu kapsamda TİKA tarafından verilen desteğin çok önemli olduğunu ve ileride de birlikte çalışmak istediklerini belirtti.
Türkiye, Binyıl Kalkınma Hedefleri içerisinde yer alan evrensel temel eğitim konusunda tüm kız ve erkek çocukların ilköğretimlerini eksiksiz tamamlamalarına yönelik ortaya konan hedeflere faaliyet gösterdiği coğrafyalarda ulaşılmasına yönelik projelere destek vermeye devam edecek.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.