Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

TİKA’dan Hırvatistan’daki Osmanlı mirasını canlandıran festivale destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın (TİKA) katkılarıyla Hırvatistan’ın Darda şehri bölgesinde 170 yıl hüküm süren Osmanlı tarihini canlandırmak için organize edilen TardaFest düzenlendi.Hırvatistan’ın Darda...

Haber Giriş Tarihi: 01.09.2016 16:56
Haber Güncellenme Tarihi: 01.09.2016 16:56
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın (TİKA) katkılarıyla Hırvatistan’ın Darda şehri bölgesinde 170 yıl hüküm süren Osmanlı tarihini canlandırmak için organize edilen TardaFest düzenlendi.
Hırvatistan’ın Darda şehrindeki Esterhazy Kalesinin bahçesindeki sit alanda gerçekleştirilen TardaFest bölgede 170 yıl hüküm süren ve bugün de bu hakimiyetin izlerini dil ve yaşayan kültür alanında görmenin mümkün olduğu Osmanlı’nın, tarihini yeniden canlandırma amacıyla organize edilen bir festival. TİKA’nın desteğiyle Dola Turizm Ajansı ve Darda Belediyesi işbirliğiyle düzenlenen festivalde, bölgenin kırsal turizm potansiyelini artırma hedefiyle tarihi canlandırmalar icra edildi.
Program paydaşlarından olan Zagreb Yunus Emre Enstitüsü tarafından temsili “Türkçe dersi, Türkiye’de nereye gidilir” başlığıyla turistik yörelerin tanıtımı, çay,kahve ve Türk mutfağının tanıtımıyla, Türk motiflerinin işlenmesinin sağlandığı seramik ve keçe atölyeleri gerçekleştirildi. 2 gün boyunca süren festival bölgenin siyasetçileri, önemli kuruluş temsilcileri ve halkın yoğun katılımıyla sürdü. Festivalin organizasyonunu üstlenen Bogdanka Cudic Vilic, her yıl geleneksel hale getirmeyi düşündükleri festival ile Hırvatistan’da son dönemlerde artan Türkiye’ye yönelik ilgiye katkıda bulunmayı hedeflediklerini söyleyerek, hem kırsal turizmi geliştirecek hem de bölgede hala izleri süren Türk kültürünü canlandıracak bu festivale verdiği destekten ötürü TİKA’ya teşekkürlerini iletti.
Darda Belediye Başkanı Anto Vukoje de kendilerinin TİKA ile bahar başından bu yana süregelen işbirliğinin çok verimli sonuçlar doğurduğunu, bunlardan bir tanesinin de TardaFest olduğunu belirterek, TİKA’nın bölgeye yaptığı yatırımlardan ve Belediye ile gerçekleştirdiği işbirliğinden dolayı memnun olduklarını ifade etti. Temmuz ayı sonunda TardaFest’in düzenlendiği alanda jeofizik araştırmaları yapılarak hem Sultan Süleyman Köprüsü çalışmalarında yeni bir merhaleye geçildiğini hem de arkeolojik çalışmaların akabinde aynı alana yapılacak tematik dostluk park hususunda yol alındığını bildirdi. Tüm bu gelişmelerin kendilerini çok heyecanlandırdığını, TİKA’nın çalışmalarıyla bölgenin turistik cazibesinin artacağından emin olduklarını söyledi.
Belediye Başkanının ardından söz alan TİKA Zagreb Koordinatörü Haşim Koç, 350 yıl önce yıkılmış olan zamanının 8. Harikası köprünün bittiği alanda Türkiye ve Hırvatistan kurumlarının bir araya gelerek dostluk temalı projeler üretmesinin önemli olduğunu ifade etti. 2 yıl önce Gunja’daki sel felaketinin ardından Gunja’da tamamlanan tarım ve hayvancılık projeleriyle TİKA’nın Hırvatistan’da faaliyetlerinin başladığını, ardından geçen yılın sonunda Hırvatistan kurumlarının daveti üzerine Osijek Darda arasındaki Köprü çalışmalarına katılmak ve katkıda bulunmak üzere Hırvatistan ofisinin açılış çalışmalarının başladığını anlatarak, geçen süre içerisinde Hırvatistan’da tamamlanmış projelerden bahsetti. Türkiye’nin çok zor süreçten geçtiği günlerde Slavonya bölgesinde Hırvat dostlarla birlikte olabilmenin ancak darbenin başarısız olmasıyla mümkün olabildiğini ifade ederek festivalin başarılı geçmesi temennileriyle festival açılışını gerçekleştirdi.
Osijek-Baranja ili valisi Dr. Vladimir Sisljagic, TardaFest’in bölgedeki turizme önemli bir katkı sağlayacağına inancının tam olduğunu söyleyerek festivalin ana sponsoru olan TİKA’ya teşekkürlerini sundu. Festivalin sonraki yıllarda da devam edeceğini umarak tüm katılımcıları festivaldeki zenginliklere davet etti.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.