Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

TİKA desteğiyle 72 yıl sonra giderilen vatan hasreti

Gürcistan’ın Ahıska Bölgesi’nden Orta Asya’ya sürgün edilen Ahıskalı Türkler, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA)’nın desteğiyle 72 yıl aradan sonra vatan toprağını ziyaret etti.TİKA’nın desteği ve...

Haber Giriş Tarihi: 14.11.2016 15:15
Haber Güncellenme Tarihi: 14.11.2016 15:15
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Gürcistan’ın Ahıska Bölgesi’nden Orta Asya’ya sürgün edilen Ahıskalı Türkler, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA)’nın desteğiyle 72 yıl aradan sonra vatan toprağını ziyaret etti.
TİKA’nın desteği ve Ahıska Türkleri Vatan Cemiyeti işbirliğinde Azerbaycan’da yaşayan ve geri dönüş statüsü kazanmış olan 61 Ahıska Türkü Ahıska bölgesini ziyarette bulundu. Ahıska Türklerinin tekrar Ahıska bölgesine yerleştirilmesi amacıyla TİKA tarafından desteklenen ziyaretler farklı ülkelerde yaşayan Ahıskalıların hızlı ve güçlü bir biçimde Gürcistan’a entegrasyonuna katkı sağlarken, geri dönüş öncesinde yapılacak hazırlık çalışmalarını da imkan sağlıyor. Gerçekleştirilen bu ziyaretin ardından 2016 yılının sonuna kadar Azerbaycan’dan 10 ailenin daha Ahıska’ya geri dönüşü sağlanmış olacak. Ayrıca TİKA tarafından göç edenlerin hızla uyum sağlamasında önemli rol üstlenecek Ahıskalı gençlerin Gürcistan’da yükseköğrenim almaları sağlanıyor. Bu kapsamda TİKA tarafından geçtiğimiz yıl 30 Ahıskalı öğrenciye destek olunurken, bu sene Gürcistan’ın Samskhhe-Javakheti Devlet Üniversitesinde okumaya hak kazanan 24 öğrenciye de destek sağlanıyor.
Gezi esnasında terk edilmiş evlerini ve atalarının mezarlarını ziyaret eden Ahıskalılar, duygusal anlar yaşadı. Program çerçevesinde heyet, Ahıskalı Türklerin sembolü haline gelen Ahıska (Rabaty) kalesinin yanı sıra Ahıska müzesi ve Ahmediye Camisini de ziyaret etti. Ziyaret kapsamında 72 yıl önce ata topraklarından bir gecede ansızın sürgüne maruz bırakılan ve sürgün zamanı zor koşullarda yaşamlarını yitiren Ahıskalıların ruhlarına Kuran-ı Kerim okundu, dualar edildi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.