Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

TİKA, Bosna Hersek’teki ortak tarihi mirasımızı yeniden canlandırıyor

Bosna Hersek’in güneyinde Osmanlı tarihi mirası ile zengin Stolats (Stolac) şehrinde Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın (TİKA) destekleriyle yenilenen Stolats Misafirhanesi (Şariça Han) açıldı.Osmanlı Devleti döneminde...

Haber Giriş Tarihi: 01.09.2016 10:28
Haber Güncellenme Tarihi: 01.09.2016 10:28
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Bosna Hersek’in güneyinde Osmanlı tarihi mirası ile zengin Stolats (Stolac) şehrinde Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın (TİKA) destekleriyle yenilenen Stolats Misafirhanesi (Şariça Han) açıldı.
Osmanlı Devleti döneminde 16. yüzyılın sonu, 17. yüzyılın başlarında Osmanlı Valisi Silahdar Hüseyin Paşa Şariç tarafından yaptırılan ve 1992-95 Bosna savaşı esnasında birçok Osmanlı eseri ile birlikte yerle bir edilen Şariça Han’da 2013 yılında Bosna Hersek İslam Birliği ve TİKA’nın katkılarıyla başlanan inşaat çalışmaları tamamlandı. Savaşta yıkılan 10 caminin, Stolac Saat Kulesi’nin ve Misafirhanesi’nin yenilenmesiyle Stolats şehri eski güzelliğine kavuştu. Stolats Misafirhanesi (Şariça Han), yeniden meraklı ziyaretçilerin ve yorgun misafirlerin huzur bulabileceği bir mekân oldu. Açılış törenine Bosna Hersek İslam Birliği Başkanı Vekili Nusret Avdibegoviç, Bosna Hersek İslam Birliği Din İşleri Başkanı Ramiz Jelovac, Mostar Müftüsü Salem Dedoviç, Federasyon Entitesi Meclis Başkanı Edin Muşiç, Mostar Başkonsolosu Ayşe Selcan Şanlı, TİKA Bosna Hersek Koordinatörü Prof. Dr. Birol Çetin ile yaklaşık bin 500 kişi katıldı.
Törende kısa bir konuşma yapan TİKA Bosna Hersek Koordinatörü Çetin, TİKA’nın Bosna Hersek’te 1995 yılından beri faaliyette bulunduğunu ve yedi yüzün üzerinde proje gerçekleştirdiğini, son yıllarda ortak tarihi mirasımızın korunması kapsamında birçok restorasyon faaliyetinin gerçekleştirildiğini ifade etti. Çetin, ayrıca Bosna Hersek halkının yanında olmaya devam edeceklerini ve ihtiyaç duyulan her alanda Bosna Hersek halkının yanında bulunacaklarını ifade etti.
Açılış töreni ve konuşmalarından sonra Stolats meydanında toplanan halk, Fatih Sultan Mehmet Korosu’nun konserini dinledi. Ayrıca programda Fatih Sultan Mehmet Ahidnamesi okundu. 1463 yılında Bosna Hersek’in fethinin ardından Fojnitsa (Fojnica) beldesindeki manastırda yaşayan Fransisken rahiplerine verilen Ahidname, Osmanlı İmparatorluğu’nun din ve vicdan hürriyeti konusunda ne kadar hassas olduğunu gösteren resmi bir belge niteliğinde.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.