Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tekirdağ’da Bağ Modernizasyonu projesi

Yaklaşık 30 bin dekar bağ alanı ve bin 920 bağcının üretim yaptığı Tekirdağ’ın Şarköy ilçesinde, yüzde 75’i devlet tarafından karşılanan 200 bin TL bütçeli Bağ Modernizasyonu projesi hayata geçirilerek, 48 çiftçiye tel-direk...

Haber Giriş Tarihi: 16.12.2017 08:35
Haber Güncellenme Tarihi: 16.12.2017 08:35
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Tekirdağ’da Bağ Modernizasyonu projesi

Yaklaşık 30 bin dekar bağ alanı ve bin 920 bağcının üretim yaptığı Tekirdağ’ın Şarköy ilçesinde, yüzde 75’i devlet tarafından karşılanan 200 bin TL bütçeli Bağ Modernizasyonu projesi hayata geçirilerek, 48 çiftçiye tel-direk dağıtımı yapıldı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından desteklemesi yapılan “Bağda Modernizasyon” projesi kapsamında Şarköy ilçesine bağlı Çınarlı Mahallesinde düzenlenen programla, 48 çiftçiye bağ alanı için tel-direk dağıtımı gerçekleştirildi. Programa Vali Vekili Tayyar Şaşmaz, Şarköy Kaymakamı Hamdi Üncü, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Zekeriya Sarıkoca, İlçe Müdür Vekili Murat Sönmez, AK Parti İlçe Başkanı Engin Sadunoğlu, Şarköy Ziraat Odası Başkanı Ömer Düzgen, mahalle muhtarları ve üreticiler katıldı.

Programda konuşan Kaymakam Üncü, "İlçemizde 30 bin dekar alanda bağcılık yapılmakta olup, bunun yaklaşık üçte iki bölümünde şaraplık, bir bölümünde ise sofralık üzüm yetiştiriciliği yapılmaktadır. Yaklaşık 30 bin ton üzüm hasat edilmektedir. İlçemiz her ne kadar bir turizm ilçesi olarak bilinmekte ise de ekonomik olarak lokomotif güç tarımdır. Bağcılık, zeytincilik ve kiraz üretimi ile İlçemize yüksek miktarda ekonomik girdi sağlanmaktadır. İlçemiz genelindeki bağ alanlarında goble sisteminde üzüm üretimi yapılmakta olup, bu sistemin olumsuzluklarının ortadan kaldırılarak toprak işleme, budama, ilaçlama, modern üretim tekniklerinin uygulanması, işçiliğin azaltılarak, hastalık ve zararlılarla mücadelede kolaylık, özellikle kaliteli ve yüksek verim elde edilmesinin sağlanarak üreticilerimize ve ülke ekonomisine katkı sağlayacağı için bu projeyi önemsiyorum. Bu proje çerçevesinde yüksek telli terbiye sistemlerinde verim eskiye oranla yüzde 100 artış gösterecek, üreticinin daha fazla gelir elde etmesi sağlanmış olacaktır. Proje yüzde 75 devlet yüzde 25 çiftçi katkılı gerçekleştirilmektedir” dedi.

Şarköy Kaymakamı Hamdi Üncü, 2008-2012 yılları arasında Tekirdağ İl Özel İdaresi destekli Şarköy Bağcılığını Geliştirmek Projesi kapsamında üreticilere bağ çubuğu ile birlikte 370 dekar bağ alanı için tel-direk dağıtımları gerçekleştirildiğini de hatırlatarak, “Tekirdağ Valiliğimiz ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın katkıları ile bağcılık projeleri tekrardan uygulanma imkanı bulmuş ve bu proje ile 96 dekar bağ alanı daha yüksek telli terbiye sistemine kavuşturulmuş olacaktır” diye konuştu.

Bu tip projelerin ilçemiz ekonomisine büyük katkı sağlayacağı inancında olduğunu belirten Kaymakam Üncü, “Bağ Modernizasyonu” projesinin üreticiler için hayırlı olmasını diledi.

Proje hakkında bilgi veren Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkilileri ise, Bağlarda mevcut goble terbiye sisteminden telli terbiye sistemine geçişle ürün veriminde 3 kat artışla birlikte kalitenin yükseleceğini, bağlarda bakım, hastalık ve zararlılarla mücadelenin kolaylaşacağını, maliyetin de düşeceğini bildirdi.

Konuşmaların ardından 200 TL bütçeli yüzde 25 üretici katkılı Bağ Modernizasyonu projesi hayata kapsamında her bir üreticiye 2 dekar alanda telli sistem bağ kurulmak üzere 48 çiftçiye toplam 96 dekar alanda proje uygulanacak tel direk dağıtımı gerçekleştirildi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.