Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Teferiç Şenlikleri Başladı

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde, Balkan ülkelerinin Hıdırellezi olarak nitelendirilen Teferiç Şenlikleri ve Uluslararası Geçmişten Günümüze Balkanlar sempozyumu Küçükköy Mahallesi’nde başladı.Ayvalık Belediyesi tarafından yaptırılan...

Haber Giriş Tarihi: 22.04.2016 14:54
Haber Güncellenme Tarihi: 22.04.2016 14:54
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Teferiç Şenlikleri Başladı
Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde, Balkan ülkelerinin Hıdırellezi olarak nitelendirilen Teferiç Şenlikleri ve Uluslararası Geçmişten Günümüze Balkanlar sempozyumu Küçükköy Mahallesi’nde başladı.
Ayvalık Belediyesi tarafından yaptırılan ve ilk kez bir etkinliğe ev sahipliği yapan Cumhuriyet Kültür Merkezi’nde başlayan sempozyumda, göç hatıraları ele alındı. Sempozyumda Montenegro Üniversitesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Serbo Rastoder, ODTÜ Öğretim görevlisi Prof. Dr. Mustafa Türkeş, Ayvalık Meslek Yüksek Okulu’ndan Yrd. Doç. Dr. Figen Erdoğdu konuşmacı olarak katıldı. Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, Uluslararası Teferiç Şenlikleri açılışı ve Boşnak Çalıştayı’nın ilk gününe geniş bir akademisyen ve kalabalık vatandaş topluluğuyla birlikte ev sahipliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti.
Balkanlarda yaşayan Türklerin 150 yıl boyunca büyük acılar çektiğini ve doğdukları topraklardan Anadolu’ya gelmek zorunda kaldıklarını hatırlatan Başkan Gençer, “Bu acıları unutmamız lazım ki; Türkiye Cumhuriyeti’nin kıymetini bilelim. Çünkü o yıllarda Türkiye Cumhuriyeti Devleti Balkan Türklerine sahip çıktı. Bu yüzden de devletimizin kıymetini bilmemiz gerek. Bunun yanı sıra da gelecek nesillerimizin tarihimizi doğru olarak bilmesi gerekir. Bu doğruları da en iyi konusunda uzman akademisyenler verebilir. Bu yüzden de bugün burada konuk akademisyenlerle birlikte bu çalıştayı düzenledik. Bu yüzden de bu çalıştayı çok önemsiyorum. Ayrıca Teferiç Şenlikleri geçmişte Küçükköy’de yapılıyormuş. Biz yılar sonra bu güzel etkinliği yeniden başlattık. İnşallah bu güzel geleneği gelenekselleştireceğiz” dedi.
“ALAÇATI’NIN BAŞINA GELENLER KÜÇÜKKÖY’ÜN BAŞINA GELMESİN”
Muhabirimize açıklamalarda bulunan Ayvalık’ın Küçükköy Mahallesi doğumlu Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Halk Bilimi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Özkul Çobanoğlu da Teferiç Şenliklerinin Anadolu mozaiğinin birlik, beraberlik ve kardeşlik duygularını arttıran güzel bir etkinlik olduğunu vurgulayarak, “Bu etkinliğin kurumsallaşması ve devamlılığı sağlanması halinde uzun vadede bölgeye birçok yönden olumlu şeyler kazandıracağını düşünüyorum. Bunu yaparken; Küçükköy’de Boşnak Kültürünün önemli bir parçası olan Teferiç Şenlikleri’nin mesela Girit kültürü, Midilli Adası ve yöredeki diğer kültürel değerlerle kaynaştırılması halinde daha kapsamlı olarak değerlendirilmesi gerektiğine inanıyorum. Çünkü ben Ayvalık’ın Türk dünyasının kültür ekolojisinin en önemli bir örneği olduğuna inanıyorum. Mesela Ayvalık’ta Kazan Tatar’ları da yaşamaktadır. Kimse pek bilmez bunu. Kırım Tatar’ları da Ayvalık’ta yaşamaktadır. Tüm bu farklı etnik guruplar yüz yıldır hiçbir kavga ve olaya karışmadan barış ve kardeşlik içinde bu topraklarda yaşamaktadır. Bizim ise en büyük korkumuz Kitle Turizmi saldırısına uğrayabilir Ayvalık. Günümüzde Alaçatı’nın başına gelenler yakın gelecekte Küçükköy’ün de başına gelebilir. Türkiye’de parası olanlar, parası var diye her şeyin kendilerine hak olduğunu zannediyorlar. Bunlar modern yamyamlardır. Bunların ellerinde bu güzel yerel kültürleri korumak ve kurtarmak adına bu tür etkinliklere ihtiyaç olduğuna inanıyorum” diye konuştu.
Montenegro Üniversitesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Serbo Rastoder ise, "Aynı duyguları, aynı gelenekleri ve aynı talihi paylaşan dostların böylesi bir organizasyonla bir araya gelmesi her yönden çok faydalıdır. Atalarımız ve tarihimiz hakkında çok az şey biliyoruz. Bu tür etkinlikler bu bilgilerimizi arttırmaya yarıyor. Biz, Balkanlarda yaşayan Boşnaklar Türkiye’ye çok özel ve güçlü duygularla bağlıyız. Öyleki anavatanımız olan Anadolu’ya her geldiğimiz de buradan en azından bir avuç toprağı Balkanlar’a dönerken alıp saklıyoruz” dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.