Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tatilcilere Altın Değerinde Uyarılar

Adana Esnaf Ve Sanatkarlar Odaları Birliği (esob) Ve Minibüsçüler Esnaf Odası Başkanı Nihat Sözütek, Okulların Kapanması Ve Yaz Tatilinin De Başlaması Dolayısıyla, Seyahate Çikacak Sürücülere Hayat Kurtaracak Önemli Uyarılarda Bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 19.06.2016 09:29
Haber Güncellenme Tarihi: 19.06.2016 09:29
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Tatilcilere Altın Değerinde Uyarılar
Adana Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ESOB) ve Minibüsçüler Esnaf Odası Başkanı Nihat Sözütek, okulların kapanması ve yaz tatilinin de başlaması dolayısıyla, seyahate çıkacak sürücülere hayat kurtaracak önemli uyarılarda bulundu.
Sözütek, yaz aylarında nem oranının ve aşırı sıcakların yüksek seviyelere ulaşması nedeniyle fizyolojik ve psikolojik yapısı olumsuz yönde etkilenen ve dikkati dağılan sürücülerin, sıcak havanın vereceği rehavet ve yorgunluğun yanı sıra, günlük olarak değişebilen hava şartları ve yolların yapılarını iyi değerlendirmeleri gerektiğini belirtti.
Tatilcilere, uzun yolculuklarda özel araç yerine otobüs, tren, uçak, gemi, feribot gibi toplu taşıma araçlarını tercih etmelerini tavsiye eden Sözütek, özel araçları ile yola çıkacak sürücülerin de yolculuk öncesinde düzenli ve yeteri kadar uyumasını, kesinlikle alkollü şekilde direksiyona geçmemelerini istedi.
"ARAÇLARIN YAZLIK BAKIMLARINI MUTLAKA YAPTIRIN"
Araçların yazlık bakımlarının mutlaka yaptırmasını, trafik yoğunluğunun az olduğu yolların tercih edilmesini tavsiye eden Sözütek, "Araçlar hız limitlerinde, yol şartlarına göre kontrol edilebilecek hızda ve araç takip mesafesi kuralına uyularak kullanılmalı. Rahat, bol, vücudu sıkmayan ve terletmeyen kıyafetler giyilmeli. Sabah hafif bir kahvaltı yapılmalı, yola kesinlikle aç çıkmamalı. Direksiyon başında sigara içilmemeli, cep telefonu ile konuşulmamalı. Seyahat esnasında arka koltukta oturanlar dahil olmak üzere emniyet kemeri ve çocuk koltuğu gibi çocuk koruma sistemleri mutlaka kullanılmalı. Emniyet kemerinin hayat kurtardığı unutulmamalı. Araç camları zaman zaman kısa süreli açılarak temiz, taze hava alınmalı; ancak arı, sinek gibi sürücüyü rahatsız edebilecek böceklerin aracın içine girişleri engellenmeli" ifadelerini kaydetti.
"1,5-2 SAATTE BİR MOLA VERİLMELİ"
"Araç kullanırken gözlerin karıncalanması, esneme, göz kapaklarında ağırlık, ensede gerginlik hissedilmesi gibi durumlarda dikkatin ve tepki süresinin azalmış olduğu anlaşılmalı, derhal aracı güvenli şekilde sağa çekip, durup bir süre dinlenilmeli" diyen Sözütek, şu uyarılarda bulundu:
"Çok kişi ile seyahat edilmesi halinde tartışmaktan ve yüksek sesli ani tepkilerden kaçınılmalı, direksiyon başında iken yanındakilerle dikkati dağıtmayacak şekilde konuşulmalı. Her 100 kilometrede veya 1,5-2 saatte bir 10-15 dakika dinlenme molası verilmeli, araçta çocuk varsa yetişkinlerden çok daha çabuk yorulacağı ve sıkılacağı unutulmamalı, molada kan dolaşımını arttıran hareketler yapılmalı ve eller ile yüz yıkanmalı. Molalarda bol sıvı, uyku açıcı çay ve kahve ve benzeri içecekler alınmalı ve kişisel ihtiyaçlar giderilmeli, otomobilde yalnız seyahat edenler kendilerini aktif ve zinde tutacak türden müzikler dinlemeli. Tatil yörelerinde bulunan vatandaşlarımız, tatilde olmanın vermiş olduğu rehavet ile trafik kuralı ihlallerinde bulunmamalı, kuralların her yerde aynı olduğu unutulmamalıdır."
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.