Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tarımsal Kalkınma Kooperatiflerince Düzenlenen Tarım Değerlendirme Toplantısı

Tarım Kooperatifleri Merkez Birliği (TARIM-KOOP) Genel Başkanı Mehmet Özkurnaz, "Üretimin doğrudan pazara arzında tek adres kooperatifleşmektir. Aracıların çokluğu ürün fiyatlarına olumsuz yansımakta tüketicimiz daha pahalı ürün almakla...

Haber Giriş Tarihi: 24.03.2016 12:11
Haber Güncellenme Tarihi: 24.03.2016 12:11
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Tarım Kooperatifleri Merkez Birliği (TARIM-KOOP) Genel Başkanı Mehmet Özkurnaz, "Üretimin doğrudan pazara arzında tek adres kooperatifleşmektir. Aracıların çokluğu ürün fiyatlarına olumsuz yansımakta tüketicimiz daha pahalı ürün almakla karşı karşıya bırakılmaktadır. Aracı sayısının azaltılması yönündeki çalışmaların tek adresi vardır o da kooperatiflerdir" dedi.
Tarımsal Kalkınma Kooperatiflerince düzenlenen Tarım Değerlendirme Toplantısı Rixos Otel’de gerçekleşti. Toplantıda yaptığı konuşmada TARIM-KOOP Genel Başkanı Mehmet Özkurnaz, bölge birlikleriyle iki gündür yapmış oldukları genel değerlendirme toplantısının sona erdiğini ve bölge birliklerinin sorun ve çözüm önerilerinin tartışılarak rapor haline getirildiğini belirterek, bu raporu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’e arz edeceklerini ifade etti.
Konuşmasına Türkiye’nin ağır terör saldırılarıyla karşı karşıya olduğunu kaydederek başlayan Özkurnaz, “Biz üreticiler olarak korkmuyoruz, inadına küsmeden üretmeye devam edeceğiz. Kimsenin endişesi olmasın 200 bin aile üyesi olan kalkınmanın, emeğin, üretimin tek demokratik yapısı olan tarımsal kalkınma kooperatifleri olarak terörü kınıyor, şehitlerimizi gazilerimizi hürmetle anıyoruz” diye konuştu.
Tarımsal üretimde 2015 yılının kısa değerlendirilmesini ve gelecek beklentilerini paylaşan Özkurnaz, “Ülkemiz iki seçim atlatmış komşu ülkelerin içinde bulunduğu kaos ve savaş ortamının etkilerini üzerinden atmış, kısa vadede alınan tedbirler ile karamsarlığı umuda dönüştürmüştür. Kaoslardan, krizden beslenen fırsatçı tipler üreticimiz üzerinde de oyun kurmakta gecikmemiş ve planlarını uygulamaya koyarak servis etmişlerdir. Tarımsal ürünlerde yeterli arz olmasına rağmen ürün fiyatlarıyla oynayarak hem tüketiciyi hem üreticiyi mağdur etmeye kalkışmışlardır. Özellikle ekmek, et ve süt fiyatları konusunda kazançlarını katmerlemeye çalışan bu fırsatçıların ekmekleri kursaklarında kalmıştır. Bakanımız Sayın Faruk Çelik Beyin dirayetli ve kararlı tutumunu aşamamış umdukları sonucu alamamışlardır. Alınan acil ve hemen devreye konan tedbirler üreticimizi ve tüketicilerimizi memnun etmiştir” ifadelerini kullandı.
“1,15 TL OLAN SÜT FİYATLARI 2,5 YILDIR AYNIDIR. NE OLDU DA BİRDEN BİRE FİYATLAR YERİNDEN OYNAMIŞTIR”
TARIM-KOOP Genel Başkanı Özkurnaz, konuşmasına şöyle devam etti:
“Bitkisel üretimde de hayvansal üretimde de taban tavan fiyat uygulaması getirilerek hem üretici hem de tüketici korunmaya çalışılmıştır. Ette getirilen üretici tarafının uyguladığı karkas et fiyatları 23,5 TL bandında tutulması, kuşbaşı ve kıyma fiyatlarının tavan fiyatlarının belirlenen bantta tutulmaya çalışılmıştır. Zaman zaman bu fiyatlara uymayanlara karşıda taraflar uyarılmıştır. Ülkemizde süt arz fazlalığı gibi garabet bir kavram kullanılarak herkesin kafası karıştırılmaya çalışıldı. Oysaki hayvan doğumlarının olduğu mevsimsel üretim artışı arz artışı değildir. Bilinmeyen bugün ortaya çıkmış sanki bu yıla mahsusmuş gibi lanse edilmesi biz üreticileri kırmıştır. 2014 yılında sanayiye giden süt miktarı 8 milyon 625 bin tondur. 2015 yılında sanayiye giden süt miktarı ise 8 milyon 880 bin ton olmuştur. Arz aynıdır. Mesele süt arzında sanayicinin fırsatçılığında yatmaktadır. Aracı toplayıcıları kullanarak üretici üzerinden kredi kullanmaktadır. 1,15 TL olan süt fiyatları 2,5 yıldır aynıdır. Ne oldu da birden bire fiyatlar yerinden oynamıştır. Sanayici üreticinin örgütlü yapısını istemiyor. Onları sahipsiz bırakarak kendine açık alan yaratmak istiyor. Biz kooperatifler olarak buna izin vermeyeceğiz, verdirmeyeceğiz. Sağolsun bakanımız bizlere sahip çıkmakta ve sanayicinin tüm oyunlarını boşa çıkartmaktadır. Süt tozu desteklemesiyle üreticinin örgütlü yapısını korumuş sanayiciye karşı dik durmuştur. Üreticinin umudu olan bakanımızın yanındayız. 17 bölge birliğinin 2 bin 500 birim kooperatifine yaklaşık 200 bin aile üyesi olan Tarım-Koop süt üretiminde ve pazarlamasında lider örgüttür. Süt üretiminin en yoğun yapıldığı illerde Edirne’de, Çanakkale’de, Tekirdağ’da, Balıkesir’de, Konya’da, Karaman’da, Kırklareli’nde, Denizli’de, Mersin’de, Aksaray’da, Trabzon’da velhasıl ülkenin her yerinde bizler varız. Son gelişmeler bu örgütlü yapıyı kırmak için yapılmıştır. Denemeleri boşa çıkmıştır. Üretimin doğrudan pazara arzında tek adres kooperatifleşmektir. Aracıların çokluğu ürün fiyatlarına olumsuz yansımakta tüketicimiz daha pahalı ürün almakla karşı karşıya bırakılmaktadır. Aracı sayısının azaltılması yönündeki çalışmaların tek adresi vardır o da kooperatiflerdir. Tarımsal ürünlerin üretimi tüm dünyada desteklenmekte ve ürün arzı ile fiyatları serbest piyasanın insafına bırakılmamaktadır.”
“TARIMSAL KALKINMA KOOPERATİFLERİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ TEMEL HEDEF OLMALIDIR”
Özkurnaz, toplantıları sonucunda Bakanlık’tan beklentilerine ilişkin ise, “Tarımsal kalkınma kooperatiflerinin güçlendirilmesi temel hedef olmalıdır. Finansta, pazarlamada, ürün işlemede tedarik kooperatifler için yeni projelere hayat verilmelidir. Yetkisi ve görevi olmayan diğer örgütler disipline edilmelidir. Ürün kayıt sistemleri ve denetimleri kooperatiflere açılmalıdır. Ürün satış sözleşmeleri destekleme şartları içine alınmalıdır. Ürün fiyatları için kurulan komisyonlara kooperatifler dahil edilmelidir. Ürün konseylerinin yapısı ve işlevi yeniden tanımlanmalıdır. Birim kooperatifinin kurulu olduğu yerlerde tüm destekler kooperatiflerce üreticiye ulaştırılmalıdır. Kredi kullanımında kooperatiflerin pazarlama güçleri nispetinde ipoteksiz kefaletli yapı kurulmalıdır. Bölgesel tarım projeleri hayvancılıkta serbest bölgelerin kurulması teşvik edilmelidir. Mera yönetimleri ıslahı projeleri kooperatiflere devredilmelidir” açıklamasında bulundu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.