Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tarihi Polis Mektebi Uyuşturucu Yuvası Oldu

ADANA (İHA) – Adana’da 20. yüzyılda polis mektebi olarak inşa edilen, daha sonra çevik kuvvet binası olarak kullanılan, 1998 depremi ve canlı bomba saldırısına rağmen bir asrı deviren tarihi bina şimdi uyuşturucu içenlerin mekanı oldu.Seyhan...

Haber Giriş Tarihi: 16.05.2016 11:33
Haber Güncellenme Tarihi: 16.05.2016 11:33
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
ADANA (İHA) – Adana’da 20. yüzyılda polis mektebi olarak inşa edilen, daha sonra çevik kuvvet binası olarak kullanılan, 1998 depremi ve canlı bomba saldırısına rağmen bir asrı deviren tarihi bina şimdi uyuşturucu içenlerin mekanı oldu.
Seyhan ilçesi Ulu Cami Mahallesi’nde bulunan ve bir asrı geçen tarihi ve mimari yapısıyla dikkat çeken eski çevik kuvvet binası 20. yüzyılın başlarında polis mektebi olarak yapıldı. Bir süre böyle hizmet veren bina daha sonra uzun süre çevik kuvvet binası olarak kullanıldı. Adana’nın önemli tarihi yapıları arasında yer alan eski çevik kuvvet binasının, bir bölümü imam evi, bir bölümü ise kadın hapishanesi olarak da kullanıldı. Bina çevik kuvvet binası olarak hizmet verirken iki kez canlı bomba saldırısına maruz kaldı. Bu saldırılarda çok sayıda şehit verildi. Binlerce polisin yetiştirildiği tarihi bina 1998 depreminde hasar görünce boşaltılmak zorunda kaldı. Bina o gün bugündür kaderine terk edilmiş durumda. Aynı bahçede hizmet veren mali şube ve yeşil kart bürosu kapatıldıktan sonra ise diğer binalar da kaderine terk edildi. Binalar şimdilerde uyuşturucu içenlerin mekanı oldu.
Dönemin Adana Valisi İlhan Atış, 2007 yılında incelemelerde bulunduğu binanın restore edileceği müjdesini vermişti. "Burası kentin en önemli eserlerinden biridir. Mutlaka eski özgün biçimine kavuşturulup, kullanıma açılması gerekir. Bunun için ne gerekiyorsa yapacağız" diyen Vali Atış’ın, binanın restore edildikten sonra İl Kültür ve Turizm veya Vakıflar Bölge Müdürlüğü idare binası olarak kullanılacağını açıklamıştı. Ancak aradan 9 yıl geçmesine rağmen tarihi bina çürümeye terk edildi. 2013 yılında ise Vakıflar Genel Müdürlüğü Adana Bölge Müdürlüğü, binanın restorasyon karşılığı uzun süreli kiralama modeli ile restorasyon ihalesi yapıldığı, proje çalışmalarına başlandığını açıkladı. Tarihi Irmak Hamamı’nın da dahil edildiği restorasyonla tarihi binanın butik otel olarak kullanılması planlandı. Ancak aradan 3 yıl geçti hala bir adım atılmadı.
Adana turizmine kazandırılması düşünülen bina şimdi ise ilgisizlikten harabeye ve uyuşturucu içenlerin mekanı haline döndü. Çöp ve pislikten geçilmeyen bina, uyuşturucu satıcılarının pazarlık yaptığı bir yer haline geldiği için vatandaşlar her gün polise ihbarlarda bulunuyor. Çevredeki esnaf ise, bu durumdan çok rahatsız olduklarını, havanın kararmasının ardından insanların binanın önünden geçmeye korktuğunu belirterek, tarihi binanın biran önce restore edilmesi gerektiğini söyledi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.