Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tarihi Kentler Birliği Genel Kurulu Yapıldı

Tarihi Kentler Birliği Konya Buluşmasında yapılan genel kurulda, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz yeniden başkan seçildi.6-8 Mayıs tarihleri arasında Konya Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde bir otelin toplantı...

Haber Giriş Tarihi: 07.05.2016 14:46
Haber Güncellenme Tarihi: 07.05.2016 14:46
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Tarihi Kentler Birliği Genel Kurulu Yapıldı
Tarihi Kentler Birliği Konya Buluşmasında yapılan genel kurulda, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz yeniden başkan seçildi.
6-8 Mayıs tarihleri arasında Konya Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde bir otelin toplantı salonunda düzenlenen Tarihi Kentler Birliği Buluşmasına Türkiye’nin farklı şehirlerinden 500’e yakın belediye başkanı, belediye yöneticisi ve akademisyenler katıldı. Dün gerçekleştirilen açılışın ardından bugün de genel kurul yapıldı. Birliğin mevcut başkanı Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz oy birliğiyle yeniden başkan seçildi. Genel kurulda ayrıca, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek de başkan vekili seçilirken, birliğe üye 412 belediye sayısının 433’e yükseltilmesi kararı alındı.
"CENABI HAK MEMLEKETİMİZDE SEVGİYİ, BARIŞI, KARDEŞLİĞİ HAKİM KILSIN"
Genel Kurulda konuşan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Hz. Mevlana’nın sadece kendileri için değil genel olarak önemli bir figür olduğuna değinerek, “Çok güzel ifadeleri ve beyanları var. Bize de bu günlerde ışık tutuyor. Mesela, ‘Aynı dili konuşanlar değil, aynı duyguları paylaşanlar anlaşır’ ifadesi belki Tarihi Kentler Birliği heyetini de anlatmış oluyor. Bir duygu birlikteliğine işaret ediyor. Sevgiyi çok öne çıkarıyor Hz. Mevlana. Bazen günlük koşturmalar içinde insani görevlerimizi, sorumluluklarımızı, selam vermeyi, tebessüm etmeyi, yakınlarımıza, çoluk çocuğumuza bile iyi muamele etmeyi unuttuğumuz oluyor. Hz. Mevlana’nın bu alandaki sözleri de şudur; Biz bu topraklara sevgiden başka tohum ekmeyiz ifadesi var. Cenabı Hak memleketimizde sevgiyi, barışı, kardeşliği hakim kılsın. Yine Mevlana’nın sözü, ‘sevgisiz geçen anı ömürden saymam’ diyor. Bu sevgiyi şöyle düşünelim. Olumlu ve müspet bakış, iyilik muamele hareket etme, hep görevlerimizi ve sorumluluklarımızı hatırlama gibi anlamlarla değerlendirebiliriz” dedi.
“ÜLKEMİZ YEREL YÖNETİMLER KONUSUNDA ÖNEMLİ MESAFELER KATETTİ”
Yeniden Tarihi Kentler Birliği başkanlığına seçilen Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz da yaptığı konuşmada, birliğin Türkiye’nin en güçlü, en geniş tabanı olan, en geniş çalışma alanına sahip ve yaptığı hizmetlerle ilgili geniş bir açılıma sahip yerel yönetim birliklerinin başında geldiğini ifade etti. Başkan Yılmaz, sorumluluklarının ve yapacakları işlerin, Türkiye’nin kültür, sanat ve tarihi değerlerinin korunmasına dönük yapılması gereken konularda sorumluluklarını arttırdığını belirterek, “Geçtiğimiz 15 -16 yıl içerisinde ülkemiz, şehirlerimizde yerel yönetimler konusunda önemli mesafeler katetti. Şehircilik adına önemli mesafeler katedildi. Yurt dışına gittiğimizde hayranlıkla izlediğimiz yerel yönetim hizmetleri, belediyecilik hizmetleriyle ilgili örnekler bizim için artık kanıksanır hale geldi. Biz de kendi ülkemizde bu başarı öykülerinin çok daha güçlülerini, çok daha kalıcı olanlarını yazmaya başladık" dedi.
Şehirlerin kültürün damıtıldığı noktalar olduğunu kaydeden Başkan Yılmaz şöyle devam etti:
"Biz aslında önümüzdeki süreç içerisinde biraz da kırsalımıza dönmek istiyoruz. Kırsalımızda da uygarlık tarihimiz boyunca bırakılmış olan değerler var. Kırsalda olduğu için göz kontrolünden çıkan ve ihmal etme ihtimalimiz olan değerlerimiz var. Bunlara yönelikte bir duyarlılık taşımamız gerektiğini, bu önümüzdeki dönem içerisinde sıkça konuşacağız. Yine bölgesel olarak bulunduğumuz coğrafyayı sadece Anadolu yaylasının Anadolu coğrafyasının sınırlarıyla görmeyeceğiz. Biraz önce söylediğim gibi Mezopotamya topraklarından alacağız, Balkanlar’a kadar gideceğiz. Hatta kuzeyimizde Kafkasya uygarlıklarımızı da inceleyeceğiz. Bu uygarlıkların ortaya koydukları modellemelerin Türkiye’ye dönmüş olan sonuçlarını belki o topraklarla kurulacak olan diyalog ve iletişimlerle daha da netleştireceğiz.”
“TARİHİ KENTLER BİRLİĞİ ASLINDA BELEDİYECİLİK OKULU GİBİ”
Tarihi Kentler Birliği’ni büyük tarihsel ve kültürel mirasla ilgili bir birlik olmaktan öte belediyecilikle ilgili yapılması ve donatılması gereken birçok konuda tartışma platformu olarak gördüğünü vurgulayan Yılmaz, “Tarihi Kentler Birliğimiz aslında belediyecilik okulu gibi bir birlik. Bizler bir araya geldiğimiz de sadece tarihsel ve kültürel mirasımızı konuşmuyoruz. Belediyeci olarak da yapmamız gereken işleri konuşuyoruz. Belediyeciliğin bizlere yansıttığı sorumluluklarımızı da bu platformlarda konuşuyoruz" dedi.
Başkan Yılmaz, şehirlerde estetik konusuyla ilgili de konuşarak, "Tarihi Kentler Birliği’yle biraz yakınlaşmış olan, birliğin asli görevleri içerisinde sayabileceğimiz estetik konusuna burada bir kez daha dikkati çekmek istiyorum. Çok az parayla yapılabilecek binaların sıvanması, boyanması ve estetik hale getirilmesi konusunda estetik kurullar kurarak, bu estetik kurulları koruma kurullarıyla da beraber çalıştırarak, üniversitelerimizi de işin içine katarak ve kentin duyarlı odaklarını, sivil toplum kuruluşlarını işin içerisine katarak bu estetik konusunda yapılabilecek bir çok iş olabilir diye düşünüyorum. Bugünkü genel kurulda göstermiş olduğunuz teveccühten ötürü şükranlarımı sunuyorum” diye konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.