Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tarihi Kentler Birliği Edirne Semineri

Tarihi Kentler Birliği (TKB) Edirne Semineri gerçekleştirildi. TKB ve Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, özellikle kırsal mimariyi çok önemsediklerini belirterek, "Bunların kazanılması ve kurtarılmasına yönelik bir çabanın...

Haber Giriş Tarihi: 28.05.2016 09:02
Haber Güncellenme Tarihi: 28.05.2016 09:02
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Tarihi Kentler Birliği (TKB) Edirne Semineri gerçekleştirildi. TKB ve Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, özellikle kırsal mimariyi çok önemsediklerini belirterek, "Bunların kazanılması ve kurtarılmasına yönelik bir çabanın gösterilmesi için hep birlikte yeniden kendi içimizde, yeni bir bilinçle hareket edeceğiz" dedi.
Edirne Belediyesi’nin ev sahipliğinde Margi Otel’de gerçekleştirilen seminere, Edirne Valisi Dr. Mehmet Tekinarslan, TKB Danışma Kurulu ve ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, TKB ve Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Cumhuriyet Halk Partisi Edirne Milletvekili Erdin Bircan, Ak Parti Edirne İl Başkanı İlyas Akmeşe, Cumhuriyet Başsavcısı Muhammed Savran, ilçe belediye başkanları ve meclis üyelerinin yanı sıra siyasi parti temsilcileri, STK üyeleri ve çok sayıda basın mensubu katıldı.
"SAHİP OLDUĞUMUZ TARİHİ DOKU MİRASIMIZ DEĞİL, EMANETİMİZ"
Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, yaptığı açılış konuşmasında misafirlerine "İnsanlığın kadim şehri Edirne’ye" hoş geldiniz diyerek, "Birliğe üye tüm kentlerin kimlikleri gibi Edirne de tarihi dokusuyla olağanüstü güzel bir kenttir. Tabi ki bu tarihi dokuyu bir miras olarak görmüyoruz. Bu tarihi dokuyu bir emanet olarak görüyoruz. Çünkü miras olarak görürsek, bunu yanlış kullanma, yanlış değerlendirme ve yanlış sonuçlar üretme ortaya çıkabilir. Biz, bize devredilen bu tarihi dokuyu geleceğin bir emaneti olarak görüyor ki, onu koruyarak, daha da güzelleştirerek, gelecek nesillere, çocuklarımıza, torunlarımıza ve tüm insanlığa daha sağlam, daha güzel şekilde bırakalım" ifadelerini kullandı.
"TÜRKİYE KÜLTÜR MİRASLARINI BÜTÜNÜYLE TASARLAMASI GEREKİYOR"
Tarihi Kentler Birliği Danışma Kurulu ve ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen de birlik olarak 15 yıllık hedef ve planlarını kuruldukları ilk yıllarda hazırladıklarını hatırlatarak, "15 yıl içinde ne yapılacağını birinci yılımızda planladık. Türkiye kendi kültür mirasını bütünüyle tasarlaması gerekiyor. Türkiye bütününde kültür önceliği yol haritamız ne olacak? Her ilçe ve belde belediyesine kadar bilmesi gereken envanterlenmiş bir dünya mirasını, kendimizin önüne koyarak, stratejimizi saptamamız gerekiyor" dedi.
"ATALARIMIZIN BIRAKTIKLARI İZLERİ VE HATIRALARI YERİNDE İNCELEYECEĞİZ"
Tarihi Kentler Birliği ve Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, 160 kişilik bir heyetle birlik olarak Bulgaristan ve Romanya’ya ata yadigarı eserleri incelemek amacıyla ziyaret gerçekleştireceklerini belirterek, "Şu anda 160 arkadaşla buradayız. Ülkenin 130 belediye başkanı var bu salonda şu anda. 30 da meclis üyesi kardeşimizle diğer katılımcılarımız var. 160 kişiyle beraber buradan Bulgaristan’a oradan da Romanya’ya geçeceğiz ve 3-4 günlük bir turla Osmanlı’nın, atalarımızın bıraktıkları izleri ve hatıraları yerinde inceleyip, yerinde konuşacağız" diye konuştu.
"SEYAHAT ETTİĞİMİZ ŞEHİRLERDE İYİ VE KÖTÜ ÖRNEKLERLE BİLİNCİMİZİ TAZELEYECEĞİZ"
Yılmaz, Bulgaristan ve Romanya ziyaretlerinin sadece Tarihi Kentler Birliği vizyonu ve misyonu çatısı altında kalmayacağına değinerek, "Sadece tarihsel anlamda konulara bakmakla kalmayacağız. Bilgi ve görgümüz genişleyecek. Belediyecilik konusunda iyi ve kötü örnekleri alacağız. Ben tüm arkadaşlarıma seslenmek istiyorum. Ben çok iyi biliyorum ki, siz her seyahatten dönüşünüzde kafanızda ve yüreğinizde birçok yeni şekillenmişlikle dönüyorsunuz. Bu şekillenmişliklerin aslında hepsi oralarda gördüğümüz iyi örnekler olmayacak. Kötü örnekler de olacak ve kötü örnekleri kendi şehirlerimizde tekrarlamamak üzere bilincimizi tazeleyeceğiz en azından. Bizim gittiğimiz bu bölgelerde bizden daha iyi örneklerin çok olacağını zannetmiyorum. Ama kötü örnekler de bizim yapmamız gereken şeyleri bize hatırlatacağı için önemlidir diye düşünüyorum" şeklinde konuştu.
"TKB OLARAK KIRSAL MİMARİYİ ÇOK ÖNEMSİYORUZ"
Kırsal mimari de ata yadigarı, ihmal edilmemesi gereken muhteşem köy konaklarının ve tesislerinin yok olmaması için özenle çalışacaklarını dile getiren TKB Başkanı Yılmaz, "Özellikle kırsal mimariyi önemsiyoruz. Kentlerimizdeki ata yadigarı mimarinin yanında kırsalda da ihmal edilmemesi gereken muhteşem köy konakları, muhteşem ata yadigarı binaların ve tesislerin köylerimizde harap olup, yıkılmakta ve yok olmakta olduklarına hep birlikte tanıklık ettik. Özellikle bu 30 şehrin büyükşehir olmasından sonra Samsun’da bunların içerisinde köylerimiz de bize bağlandıktan sonra köylerimizdeki o muhteşem köy konaklarının bir bir yok olduğuna bir kez daha tanıklık ettik. Ve bunların da kazanılması ve kurtarılmasına yönelik bir çabanın gösterilmesini hep birlikte yeniden kendi içimizde, yeni bir bilinçle bu noktaya gelmemiz gerektiğini konuştuk" dedi.
TEKİNARSLAN: "SİZLERİN DE DESTEĞİYLE EDİRNE’YE YÜKSEK İRTİFALI HEDEFLER KOYMAK İSTİYORUZ"
Edirne Valisi Dr. Mehmet Tekinarslan ise Edirne’nin sembolünün Selimiye Camii olduğunu ancak Selimiye ile beraber bine yakın eseri bağrında bulundurduğuna değinerek, "Kentin en güneyi Enez ilçesinden en kuzeyine kadar bulunan her noktaya kadar görülmeye değer eserlerimiz var. İnşallah bunların hepsini bir arada sizlerin de uzmanlığının ve yol göstericiliğinin ışığında harmanlayacağız. İddiamız yok, şuraya geliriz, şunu yaparız demiyorum ama burada yerel yönetimlerimiz, üniversitemiz, valiliğimiz, ilçe yöneticilerimiz, siyaset yapan dostlarımız, sivil toplum kuruluşlarımız ve topyekün Edirnelilerin desteğiyle bu şehre çok daha yüksek irtifalı hedefler koymaya isteğimiz var, sizlerden de destek bekleriz" ifadelerini kullandı.
SÖZEN’E ’ALTIN KEMER’ VE ’DOĞUM GÜNÜ’ SÜRPRİZİ
Gecenin sonunda Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Tarihi Kentler Birliği Danışma Kurulu ve ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen’e doğum günü pastası ile sürpriz yaparak yaş günü kutladı ve tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nde başpehlivana verilen altın kemerin minyatürünü hediye etti. Gürkan, "Bir başpehlivan 3 yılda altın kemer sahibi oluyorsa, 60 yıldır bu alanda başpehlivan olan Metin Sözen’in altın kemeri olmaması düşünülemez, ona sembolik bir altın kemer hediye etmek istiyoruz, doğum günü hediyesi olarak" dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.