Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tarihi hamam 70 yıl sonra, yeniden hizmet verecek

Osmanlı imparatorluğu döneminde İpek Yolu üzerinde hizmet vermiş Aydın Efeler İlçesi Veysipaşa Mahallesi’nde bulunan Paşa Hamamı’nın restorasyon çalışmaları son aşamaya geldi. Tarihle teknoloji buluşturularak yeniden ayağa kaldırılan...

Haber Giriş Tarihi: 17.10.2017 08:41
Haber Güncellenme Tarihi: 17.10.2017 08:41
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Tarihi hamam 70 yıl sonra, yeniden hizmet verecek

Osmanlı imparatorluğu döneminde İpek Yolu üzerinde hizmet vermiş Aydın Efeler İlçesi Veysipaşa Mahallesi’nde bulunan Paşa Hamamı’nın restorasyon çalışmaları son aşamaya geldi. Tarihle teknoloji buluşturularak yeniden ayağa kaldırılan hamamın gerek mimari yapısı gerekse son sistem saunası görenleri büyülüyor.

Tarihi İpek Yolu üzerinde yer alan ve Nasuhpaşa Külliyesi’nin yer aldığı Farabi sokağın en batısında kalan Paşa Hamamı’nda Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından başlatılan restorasyon çalışmaları tamamlandı. Önümüzdeki aylarda açılması beklenen hamam, Aydın’da hem önemli bir ihtiyacı karşılayacak hem de önemli bir kültürün yaşatılmasını sağlayacak.

Nasuh Paşa adıyla hizmet açılacak olan hamamın yenileme projesi sözleşme bedelinin 434 bin TL civarında olduğunu belirten yetkililer hamamı açılması ile yaklaşık 70 yıl sonra hamamın yeniden hizmet vereceğini belirttiler. Aydınlıların Hasırcılar Pazarı olarak adlandırdığı bugünkü Farabi Sokakta bulunan ve 1950 yıllarına kadar aktif olarak hizmet vermiş külliye bu projenin de tamamlanması ile yeniden ayağa kalkmış olacak.

Sokak üzerindeki tarihi yapılardan ilk olarak Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından Nasuh Paşa Külliyesi ele alındı. Aydınlı Nasuh Paşa tarafından 1708’de küçük bir mescit, medrese, han ve hamamdan oluşan bir külliye konumunda yaptırılan külliye Kurtuluş Savaşı yıllarında yunan işgaline maruz kalmış ve daha sonraki senelerde kullanılamaz hale gelerek kaderine terk edilmişti. Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 2007 yılında başlanan restorasyon çalışmaları 2010 yılında tamamlanarak faaliyete geçti. 850 bin TL’ye restore ettirilen tarihi külliye bugün Aydınlılara çok amaçlı sosyal tesis olarak hizmet veriyor.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.