Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tarihi alanlarda, tarihi canlandırıyorlar

Çanakkale’de Tarihi Gelibolu Yarımadasına gelen ziyaretçiler şehitlik alanlarında Abdülkadir Katra Sanat Tiyatrosu oyuncularının, Çanakkale Savaşlarında yaşanan kahramanlık destanlarını, o güne ait asker kıyafetleri anlatması ile Çanakkale ruhunu yeniden yaşıyor.

Haber Giriş Tarihi: 25.05.2017 09:45
Haber Güncellenme Tarihi: 25.05.2017 09:45
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/

Çanakkale’de Tarihi Gelibolu Yarımadasına gelen ziyaretçiler şehitlik alanlarında Abdülkadir Katra Sanat Tiyatrosu oyuncularının, Çanakkale Savaşlarında yaşanan kahramanlık destanlarını, o güne ait asker kıyafetleri anlatması ile Çanakkale ruhunu yeniden yaşıyor.

Çanakkale Savaşları Tarihi Gelibolu Alan Başkanlığı, Şehitlikleri ve savaş alanlarını ziyarete gelen vatandaşlara Çanakkale ruhunu daha iyi anlatmak ve yaşatmak için harekete geçti. Bu kapsamda Tarihi Gelibolu Yarımadasına gelen ziyaretçilere, şehitlik alanlarında, Çanakkale Savaşlarında yaşanan kahramanlık destanlarını anlatan canlandırmalar sahneleniyor. Bu canlandırmalar günde 12 ile 13 seans arasında Şehitler Abidesi, 57’nci Alay Şehitliği ve Seyit Onbaşı Anıtının bulunduğu Mecidiye Tabyası başta olmak üzere birçok noktada ziyaretçilerle buluşuyor.

Şehitler Abidesine ziyarete gelen ziyaretçiler, Yarbay Mustafa Kemal’in 25 Nisan 1915 günü Conbayırı’nda askerlerine, ‘Ben size taarruzu değil, ölmeyi emrediyorum’ dediği anının canlandırıldığı 57’nci Alay isimli gösteride Çanakkale ruhunu yoğun bir şekilde yaşadı. Oyun sırasında bazı vatandaşlar bu anı cep telefonları ile kaydederken, bazı vatandaşlar ise duygulanıp, göz yaşlarına hakim olamadı.

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, “Bu sene ilk defa ortaya koyduğumuz Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı olarak, Çanakkale Şehitliklerinde tarihi alanda bir canlı performans sergilemek ve buradaki o manevi ruhu daha yoğun ziyaretçilere aksettirmek, aktarmak adına böyle bir karar aldık. 30-40 kişinin rol aldığı ve günde bazen 12-13 seansın yapıldığı bir tiyatro gösterisi gelen ziyaretçilere şuanda seyrettiriliyor. Çok da olumlu dönüşler aldık. Çünkü buraya gelen insanlar ziyaretlerini yaparken çok yoğun bir manevi duygu içerisinde, o Çanakkale ruhuyla bezenmiş bir şekilde alanda ziyaretlerini yaparken karşılarına o dönemki askerlerin kıyafetlerini giymiş ve o dönemki konuşmaları ve o dönemki yaşanmış bir olayı canlandıran bir asker grubunun karşılarına çıkması buradakileri çok çok daha heyecanlandırıyor. Tabi belirli bir süre devam eden tiyatro gösterisinden sonra burada çok büyük teşekkürler aldık, tebrikler aldık. Duygulananlar, ağlayanlar, tekrar tekrar seyretmek isteyenler ve buradaki o manevi havayı ciğerlerinin en ücra köşelerine kadar çekenler buraya Çanakkale’ye gelen ziyaretçiler çok çok memnun olduklarını ifade ediyorlar. Bizde zaten onu yapmaya gayret gösterdik. Özellikle bu yakın çağımızın hastalıklarından olan teknoloji o mekanik dijital sesten kurtularak burada canlı yani bire bir insanlarla diyalog kuran bir oyunun sahnelenmesinin ne kadar doğru bir karar aldığımızı da ortaya koyuyor” diye konuştu.

Tiyatro Oyuncusu Abdülkadir Katra, “Mecidiye tabyasında Koca Seyit’i sahneliyoruz. Şehitler Abidesinde, 57’nci Alay’da Mustafa Kemal Atatürk ve Silah Arkadaşlarının destansı kahramanlığını işliyoruz. Bazen Şehitler Abidesinde farklı günlerde Mehmet Akif Ersoy’un Çanakkale Şehitlerine yazmış olduğu o muhteşem şiirin yazılış öyküsünü anlatmaktayız. Bazı günlerde Conkbayırında yine Mustafa Kemal Atatürk ve Silah Arkadaşlarının o süngü hücumundaki destansı mücadelesini işlemekteyiz” dedi.

Şehitliği ziyarete gelen ve burada 102 yıl önceki anları yeniden yaşayan vatandaşlar ise oldukça duygusal anlar yaşadıklarını söyleyerek uygulamanın son derece güzel olduğunu belirttiler.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.