Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tarihçi Talha Uğurluel: “Kabe’yi Tamir Ettiren 2. Selim’e İftira Atılıyor”

Bağcılar Belediyesi’nin Ramazan etkinliklerine katılan Tarihçi Talha Uğurluel, Sultan 2. Selim’in birçok önemli esere imza atmasına rağmen şimdi hakkında yalan ve yanlış iddialarda bulunulduğunu belirtti. Uğurluel, 2. Selim’in Mimar Sinan’ı...

Haber Giriş Tarihi: 12.06.2016 14:57
Haber Güncellenme Tarihi: 12.06.2016 14:57
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Bağcılar Belediyesi’nin Ramazan etkinliklerine katılan Tarihçi Talha Uğurluel, Sultan 2. Selim’in birçok önemli esere imza atmasına rağmen şimdi hakkında yalan ve yanlış iddialarda bulunulduğunu belirtti. Uğurluel, 2. Selim’in Mimar Sinan’ı Mekke’ye gönderdiğini ve revaklar inşa ettirdiğini söyledi.
Tarihçi Talha Uğurluel, Bağcılar Belediyesi’nin Ramazan etkinlikleri kapsamında düzenlenen “Peygamber Efendimiz’in İzinde Mekke ve Medine” konulu söyleşide davetlilerle bilgilerini paylaştı. Radyo D’den Polat Labar’ın sunduğu programda konuşan Talha Uğurluel, kendisini dikkatle dinleyenlere adeta Mekke ve Medine gezisi yaptırdı. Sinevizyon gösterisi eşliğinde konuşan Uğurluel, Kabe’nin ilk başlarda 4 duvar halinde üzeri açık olarak inşa edildiğini belirtti. Kabe’nin kapladığı alanın Allah’ın (c.c.) kendisine ayırdığı toprak parçası olduğunu ifade eden Uğurluel, bu yüzden Beytullah yani Allah’ın (c.c.) Evi diye tabir edildiğini kaydetti. Yine Mescidi Aksa’nın bulunduğu alanın da kutsal toprak olduğunu vurgulayan Uğurluel, şunları söyledi:
”Peygamberimizin duası üzerine orası da kutsal sayılmıştır. Kabe, Hz. Adem’in inşa ettiği yeryüzündeki ilk insan yapısıdır. Dört tarafında dağlar vardır. Nuh tufanı ile hasar gördü. Ardından Hz. İbrahim yeniden inşa etti. İlk zamanlar 4,5 metre yüksekliğindeydi. Yüzyıllar sonra aşırı yağmur ve oluşan sel suları sebebiyle sular altında kalıyordu. Kabe, yıprandığı için 9 kez yenilendi.”
“KABE’NİN TEMELİNDE HZ. ADEM’İN BIRAKTIĞI YEŞİL TAŞLAR VAR”
Mekke’nin yenilenmesi için temeline kadar inildiğinde Hz. Adem’in bıraktığı yeşil taşların görüldüğünü de anlatan Uğurluel, Ebrehe’nin başına gelenler bilindiği için çekinildiğini belirtti. Ancak yıkmak için değil, yapmak için müdahalede bulunulduğunu aktaran Uğurluel, buna rağmen taşlara müdahalede bulunulduğunda zelzele meydana geldiğini söyledi. Mekke şehrinin Kabe’nin değil, zemzem kuyusunun etrafında kurulduğunu da anlatan Uğurluel, Hz. İbrahim’in eşi Hz. Hacer’i bıraktığı yerde zemzem suyunun çıktığını belirterek, “Allah’ın (c.c.) izniyle zemzem suyu bulundu. Kabilelerin yerleşmesiyle birlikte Mekke şehri kuruldu” dedi.
“ABDULLAH BİN ZÜBEYR KABE’Yİ TAMİR ETTİRDİ”
Hz. Ömer’in yağmur sularının ulaşmaması için Kabe’nin etrafına duvarlar inşa ettirdiğini de anlatan Uğurluel, Hz. Osman döneminde de Müslümanlar’ın ön Asya’ya kadar ulaştığını, Kıbrıs’ın fethedildiğini ve Kabe’nin tavaf alanının genişletildiğini söyledi. Yine Hz. Osman döneminde revaklı gölgelikler yapıldığını anlatan Uğurluel, Emeviler dönemindeki savaşlar sırasında atılan mancınıklarla hasar gördüğünü kaydetti. Uğurluel, “Hz. Ebubekir’in torunu Abdulah Bin Zübeyr tamir ettiriyor. Damı taşımak için konulan ahşap sütunun sayısı 3’e indirildi. Kabe’yi çeviren üç sıralı revakları da Abbasi Halifesi Mehdi yaptırdı" diye konuştu.
Kanuni Sultan Süleyman’ın oğlu Sultan 2. Selim’in Mimar Sinan’ı Mekke’ye gönderdiğini de aktaran Uğurluel, revaklar inşa ettirdiğini söyledi. Uğurluel, “Mimar Sinan, Mekke’de tamiratlarda bulundu. O vakit revaklar düz ve ahşaptı. Hepsini kaldırdı. Osmanlı’ya ait kubbeler inşa edildi" dedi.
“SULTAN 2. SELİM YANLIŞ ANLATILIYOR”
Sultan 2. Selim’in birçok önemli esere imza atmasına rağmen şimdi hakkında yalan ve yanlış iddialarda bulunulduğunu söyleyen Uğurluel, “O, 8 yıl padişah olarak kalmasına rağmen önemli işler yapmıştır. Kabe’nin revaklarını yaptırmıştır, Konya Mevlana Camii’ni, İslam sanatının en muhteşem örneklerinden Edirne Selimiye Külliyesi’ni, Karapınar Külliyesi’ni, Ayasofya Camii’nin son iki minaresini yaptırdı" dedi.
“İNSANLAR YÜZEREK TAVAF YAPTILAR”
Sel sularıyla hasar gören Kabe’nin 9 kez yenilendiğini ifade eden Uğurluel, insanların yüzerek tavafta bulunduklarını kaydetti. 1600’lü yıllarda yağmur nedeniyle Kabe’nin üç duvarının yıkıldığını da anlatan Uğurluel, Aziz Mahmut Hüdai’nin öğrencisi olan Sultan 1. Ahmet’in tamir ettirmek için emir verdiğini kaydetti. Ancak Sultan 1. Ahmet’in 28 yaşında vefat etmesinin ardından Kabe’yi Sultan 4. Murat’ın tamir ettirdiğini kaydeden Uğurluel, “Kabe’de bir Babul Murat kapısı vardır. O, Sultan 4. Murat’ın ismidir. Kabe’yi son kez temeline kadar yenilemiştir. Ancak günümüzde onun hakkında yalanlar uyduruluyor, iftiralarda bulunuluyor” dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.