Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Suriyelilere Özel Hastane

Kıtalararası Doktorlar Derneği (PAC) ve Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) Gaziantep’te Suriyeli kadın ve çocuklar için poliklinik kurdu. Polikliniğin açılışında konuşan Geçici Suriye Hükümeti Bakanı Vecihi Cuma, Rusya’nın Suriye’de...

Haber Giriş Tarihi: 12.02.2016 18:27
Haber Güncellenme Tarihi: 12.02.2016 18:27
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Kıtalararası Doktorlar Derneği (PAC) ve Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) Gaziantep’te Suriyeli kadın ve çocuklar için poliklinik kurdu. Polikliniğin açılışında konuşan Geçici Suriye Hükümeti Bakanı Vecihi Cuma, Rusya’nın Suriye’de 29 merkezi bombaladığı, bu saldırılarda, 697 sağlık çalışanlarının şehit olduğunu bildirdi.
Başbakanlık Göç ve İnsani Yardımlar Başdanışmanlığı Gaziantep Ofisi Koordinatörü Mehmet Ali Eminoğlu, Suriye Geçici Hükümeti Sağlık Bakanı Muhammed Vecih Cuma ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mehmet Yetkin Şekerci’nin katılımıyla gerçekleşen açılışta, Kıtalararası Doktorlar Derneği Ülke Direktörü Dr. Muhammed Zahed Almasri ve Sınır Tanımayan Doktorlar Gaziantep Program Direktörü Massimiliano Rebaudengo polikliniğin işleyişi ve hedefleriyle ilgili bilgiyi katılımcılarla paylaştı.
Aralık 2015’te kurulan Kadın ve Çocuk Bakım polikliniği, iki ay içinde yaklaşık 400 Suriyeli kadına hizmet verildi. Aynı zamanda, ayda 2 bin kişiye ulaşmayı hedeflenen hastane, hafta içi 08.30-17.30 saatleri arasında Suriyeli tüm kadın ve çocukların randevu almadan polikliniğe tedavi için hizmet sunacak.
Başbakanlık Göç ve İnsani Yardımlar Başdanışmanlığı Gaziantep Ofisi Koordinatörü, Mehmet Ali Eminoğlu, sınırda, savaşın bütün hızıyla devam ettiğini, Sınırları ancak fiziki mekanlarla çizilebildiğini, İnsanlığın ise sınırları olmadığını belirtti. Eminoğlu, “2011 itibarıyla topraklarımıza gelen kardeşlerimizi Ensar bilinciyle kucaklamaya çalıştık. Sağlık problemlerinin giderilmesi ve hizmet alabilmeleri için altyapı çalışmaları tamamlanarak hizmet verilmeye başlandı. Yüzbinlerce ameliyat yapıldı. 160 bin çocuk doğdu. Başbakanlık Göç ve İnsani Yardımlar Başdanışmanlığı olarak 8 ay önce kurulup, Türkiye’de Suriyelilere hizmet veren kuruluşların koordinasyonunu sağlamaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.
“RUSYA, 29 MERKEZİMİZİ BOMBALADI”
Suriye’de 697 sağlık çalışanlarının şehit olduğunu belirten Geçici Suriye Hükümeti Sağlık Bakanı Muhammed Vecihi Cuma, bu hizmeti sunan derneklere teşekkür etti. Vechi Cuma, “360 sağlık merkezi Suriye içinde bombalandı, vuruldu. Bazıları defalarca bombalandı. Rusya, 29 merkezimizi bombaladı. Bu saldırılarda 697 sağlık çalışanı şehit oldu. Derneklere teşekkür etmemiz gerekiyor, çünkü Suriyelilere hizmet veriyorlar. Şehitlerimizi unutmayacağız. İnsanların hayatını kurtarmaya çalışıyorlar, çünkü biliyorlar ki bu insanlar tehlikededir. 9,5 milyon ayakta sağlık hizmeti verilirken, 300 bin cerrahi ameliyat yapıldı” ifadelerini kullandı.
Gaziantep’te yaşayan 300 bini aşkın mültecinin yarısının 15 yaş altı çocuklardan, yaklaşık 100 bininin de doğurganlık çağındaki kadınlardan oluştuğunu belirten Kıtalararası Doktorlar Derneği Ülke Direktörü Dr. Muhammed Zahed Almasri, 300 bin civarındaki Suriyeli sığınmacıların yüzde 70’i doğurganlık çağındaki kadın ve çocuklardan oluştuğunu söyledi. Almasri, “Türkiye yetkililerine desteklerinden dolayı teşekkür ediyoruz. Kliniğimizden Gaziantep’teki Suriyeli hastalar ücretsiz olarak faydalanacak. Aile bireylerinin aynı yerde ve aynı anda hizmet alabilmesini sağlayan polikliniğimiz, kuruluş ilkelerimiz doğrultusunda değerli Suriyeli hastalarımıza nitelikli sağlık hizmeti vermeye devam edecek” ifadelerini kullandı.
Sınır Tanımayan Doktorlar Gaziantep Program Direktörü Massimiliano Rebaudengo, hedeflerinin Gaziantep’teki Suriyelilere hizmet vermek olduğunu aktardı. Rebaudengo, “Suriye’nin tarihinde yaşadığı en büyük felaketlerden birinde Türkiye her zaman Suriyeli mültecilerin yanında oldu. Türkiye’nin gösterdiği tüm çabayı saygıyla karşılıyoruz. 2,5 milyon Suriyeli ülkelerinden kaçmak zorunda kaldı, Türkiye’ye sığındı. Türkiye, sığınmacılar için elinden geleni yapıyor. Bu klinikte 100 bin yetişkine, 200 bin kadar çocuğa hizmet vermeyi hedefliyoruz. Verdiğimiz hizmetler ücretsiz olacak” diye konuştu.
Suriyeli tüm kadın ve çocukların randevu almadan polikliniğe tedavi için gelebileceğini de söyleyen Rebaudengo, “Gerekli izinleri vererek Gaziantep’teki polikliniği açmamızı sağlayan Türkiye Hükümeti ve Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere tüm yetkili kurumlara teşekkürlerimizi sunuyoruz ve Suriyeli kadın ve çocuklara destek olmak için bölgedeki çalışmalarımızı genişletmeyi hedefliyoruz” ifadelerine yer verdi.
Katılımcılarla beraber protokol üyeleri daha sonra, kadın ve çocuk bakım polikliniğin açılışını yaparak hastaneyi gezdi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.