Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Suriyeli Hamile Kadınlar Sezaryen Doğum Yapmıyor

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan Suriyeliler arasındaki hamile kadınlar, sezaryen doğum yaptırmak istemiyor. Türk doktorlar, riskli durumlarda önerdikleri sezaryen doğum konusunda Suriyeli kadınları ikna etmekte zorlanıyor.Gaziantep’teki...

Haber Giriş Tarihi: 29.04.2016 11:29
Haber Güncellenme Tarihi: 29.04.2016 11:29
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan Suriyeliler arasındaki hamile kadınlar, sezaryen doğum yaptırmak istemiyor. Türk doktorlar, riskli durumlarda önerdikleri sezaryen doğum konusunda Suriyeli kadınları ikna etmekte zorlanıyor.
Gaziantep’teki Türk doktorlar, sezaryen doğum gerektiğinde Suriyeli hamile kadınları ikna etmekte zorlanıyor. Doktorların kritik durumlardaki tüm uyarı ve çabalarına rağmen Suriyeli hamile kadınların büyük bir kısmı, ülkelerinde yaygın olan normal doğumu tercih ediyor. Normal doğumu öncelikle tercih ettiklerini belirten Özel yaşam Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr. Ersin Bilik, "Normal doğum ilk tercihimizdir, ancak yolunda gitmeyen bir durum olduğunda, hastanın da kendi vücudu hakkında karar vermesi lazım. Suriyeliler normal doğuma çok meyilliler. Bu bazı hastalarda o kadar katı oluyor ki, sezaryenle doğurması gereken hastayı ikna edemediğimiz durumlar oluyor. Bundan hekimde zarar görüyor. Çünkü bazen bebek ters geliyor, sezaryen gerektiriyor. Biz onları riske atmak istemiyoruz ama ikna edemiyoruz. Suriyeliler bu konuda kesinlikle çok katılar. Ne olursa olsun normal doğum istiyorlar” şeklinde konuştu.
Op. Dr. Bilik, normal doğum ve sezaryen doğum arasındaki tercihi hastalara bıraktıklarını, riskli bir durum olması halinde ise anne adayını ikna etmeye çalıştıklarını kaydetti. Bilik, sezaryenin anne ölümlerinin azalmasına en büyük etkinlerden biri olduğunu hatırlatarak, gerekli durumlarda anne adaylarına önerdikleri bir doğum yöntemi olduğunu vurguladı. Bilik, Suriyeli kadınların normal doğum ısrarı nedeniyle artan anne ölümleri ve bebeklerindeki şekil bozuklukları gibi farklı sağlık problemleri ile de sık sık karşılaşıldığını da sözlerine ekledi.
Türk doktorların tüm uyarı ve çabalarına rağmen ikna olmayan Suriyeli hamile kadınların ise, hem bıçak altına yatmaktan hem de daha sağlıklı olarak bilinmesi nedeniyle normal doğumu tercih ettikleri öğrenildi. Ayrıca iç savaş öncesinde Suriye’de normal doğumun yaygın olarak kullanılması nedeniyle hamile kadınların bu yaygın yönteme alışkın oldukları ve bu nedenle de sezaryenle doğum konusunda ikna edilemediği tahmin ediliyor.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.