Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Suriyeli Çocuğun Türkiye’deki Karne Sevinci

Suriye’deki savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan ve Afyonkarahisar’da yaşamaya başlayan 9 yaşındaki çocuk, kentte okuduğu ilkokuldan karnesini alarak başarı ile mezun oldu.Geçtiğimiz yıl Suriye’de yaşanan iç savaştan kaçarak Türkiye’ye...

Haber Giriş Tarihi: 17.06.2016 14:11
Haber Güncellenme Tarihi: 17.06.2016 14:11
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Suriye’deki savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan ve Afyonkarahisar’da yaşamaya başlayan 9 yaşındaki çocuk, kentte okuduğu ilkokuldan karnesini alarak başarı ile mezun oldu.
Geçtiğimiz yıl Suriye’de yaşanan iç savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan ve ailesi ile birlikte Afyonkarahisar’a yerleşen 9 yaşındaki Rıdvan El Afyoni, misafir olarak geldiği kentte Sahipata İlkokulunu bitirerek mezun oldu. 22 kişilik sınıfta öğrenim gören minik Rıdvan, okula başladığı ilk dönemlerde Türkçe bilmediği için ilk etapta sıkıntı çektiğini, ancak daha sonra arkadaşlarının ve öğretmenin desteği ile okula adapte olduğunu ifade etti. Rıdvan El Afyoni Suriye’de yaşadıklarını ve Türkiye’deki okul serüvenini ise şu sözlerle anlattı:
“Türkiye daha güzel, orada savaş burada savaş yok ondan daha güzel. Ben de savaşta yakınlarımı kaybettim. Ben Türkiye’ye 1 sene önce geldim, iki kardeşiz babam köftecilik yapıyor. Buradaki arkadaşlarımı çok sevindim, benim sorunlarımla da ilgilendiler, ayrıca öğretmenimi de çok seviyorum.”
“MATEMATİK ÖZELİ DAHA İYİYDİ”
Rıdvan El Afyoni’nin okutan ve mezun eden öğretmeni Ümit Bozca ise, öğrencisi ile eğitiminde ilk başta çok zorlandıklarını, ama daha sonra öğrencilerinde desteği ve Rıdvan’ın başarısı ile bu zorlukları aştıklarını ifade etti. Rıdvan’ın sınıf ortalamasının iyi olduğunu ve özellikle matematik dersinde çok başarılı olduğunu vurgulayan Bozca, “Öğrencimiz Suriye’den göçmüş ve 4 ay oldu geleli. Gayet başarılı bir öğrenci. 1 yıl kadar oldu bize katılalı, ama yinede mezun oldu. Eğitimde ilk etapta zorlandık, ama çocuğun genel başarısı iyi olduğu için kendi potansiyeli olduğu için çok başarılı oldu. Başka da göçmen öğrencilerimiz var ama Rıdvan onlara göre biraz daha başarılıydı bana göre, bu da bireysel başarı tabii ki. Bazı dersleri tam anlayamadığı için Türkçe düşünemediği için bazı dersleri düşük ama sınıf ortalaması 66-70 civarında. Matematik özeli daha iyiydi, yani diğer Türkçe ve sosyal grubu derslere göre daha iyiydi çünkü matematik zeka gerektiren ulusal bir ders o yüzden daha başarılıydı çocuk matematikte. 13 yıldır bu okuldayım ilk defa karşılaştım göçmen bir çocuk ile bizim içinde biraz zor oldu, ama görevimiz bu her çocuk bizim için değerlidir” diye konuştu.
SINIF ARKADAŞLARI SURİYELİ ÖĞRENCİ ARKADAŞLARINI YALNIZ BIRAKMADI
Sınıf arkadaşlar ise Rıdvan’ı çok sevdiklerini belirterek, kendisine sınıfı ortamında çok yardımcı olduklarını söylediler. Rıdvan ile dersler ve Suriye’deki savaş üzerine sohbet ettiklerini de dile getiren arkadaşları Rıdvan’a ödevlerine de yardımcı olduklarını kaydettiler.
Arkadaşları ile birlikte mezun olmanın sevincini yaşayan Rıdvan El Afyoni’nin mutluluğunun ise gözlerinden okunduğu gözlendi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.