Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sur’da tarih yeniden canlanıyor

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde, sokağa çıkma yasakları sırasında terör örgütü PKK mensuplarınca yakılıp tahrip edilen tarihi Kurşunlu Camisi’nde restorasyon çalışmaları hızla devam ediyor.Diyarbakır’ın Sur ilçesinde sokağa çıkma...

Haber Giriş Tarihi: 07.09.2016 11:59
Haber Güncellenme Tarihi: 07.09.2016 11:59
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Diyarbakır’ın Sur ilçesinde, sokağa çıkma yasakları sırasında terör örgütü PKK mensuplarınca yakılıp tahrip edilen tarihi Kurşunlu Camisi’nde restorasyon çalışmaları hızla devam ediyor.
Diyarbakır’ın Sur ilçesinde sokağa çıkma yasağının ardından terör örgütü PKK mensupları, 7 Aralık 2015’te 500 yıllık tarihi Kurşunlu Camisi’ni ateşe vermiş, yangın zor şartlar altına söndürülmüş ve cami kullanılamaz hale gelmişti. Yaklaşık 4 buçuk ay süren sokağa çıkma yasağı 17 Mart’ta kaldırılmış, bu tarihten itibaren de ilçede bulunan tarihi eserlerin durumu ile ilgili çalışma başlatılmıştı. İlçede bulunan ve tarihi öneme sahip 11 eserin tahrip olduğunu tespit eden görevliler, yasakların kaldırılmasının ardından fizibilite çalışması başlatmıştı.
Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy ile Diyarbakır Vakıflar Bölge Müdürü Metin Evsen, restorasyon çalışmalarının hızla sürdüğü tarihi Kurşunlu Camisi’ne gelerek burada incelemelerde bulundu. Görevlilerden bilgi alan Vali Aksoy, daha sonra basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Sur ilçesinde yaşanan terör olayları nedeni ile birçok tarihi eserin zarar gördüğünü belirten Vali Aksoy, 11 vakıf eseri ile ilgili çalışmaların terör olayları sonlandığından itibaren başlatıldığını söyledi. Keşiflerin yapılıp ihaleye çıkıldığını aktaran Vali Aksoy, onarım çalışmalarına başlandığını dile getirdi.
“Camilerimizi tahrip eden onları yakan bir anlayışı yaşadık”
Kurşunlu Camisi’nin 1517 yılından kalan bir eser olduğunu ifade eden Vali Akson, “Camimiz terör olaylarında önemli bir hasar gördü. Bununla birlikte kiliselerimizi de devlet olarak Vakıflar Genel Müdürlüğü olarak onarımlarını gerçekleştireceğiz. Vakıflar Genel Müdürlüğü’müzün mülkiyetinde bulunan Ermeni Katolik Kilisesi ve Protestan Kilisesi’nin de onarım çalışmaları başlatıldı. Temennimiz bir an önce bu onarımları tamamlayıp vatandaşların hizmetine sunabilmek. Terörün bu yönünü de gördük, camilerimizi tahrip eden onları yakan bir anlayışı yaşadık. İbadet yerleri her din için kutsal yerlerden biridir ve bu amaçla buralara yapılacak her türlü saldırı şiddetle kınanmalıdır. Diyarbakır Sur’da camilerimize kiliselerimize terör örgütü tarafından saldırılar gerçekleştirilmiştir. Bunların tekrar yaşanmaması için gerekli güvenlik tedbirleri de en üst seviyede alınmıştır” dedi.
“Dört Ayaklı Minare ile ilgili ihale hazırlıkları tamamlandı”
Dört Ayaklı Minare ve bitişiğindeki cami ile ilgili ihale hazırlıklarının tamamlandığını anlatan Vali Aksoy, şunları söyledi:
“Bayram sonrası Dört Ayaklı Minare’nin onarımı ile ihalesi gerçekleştirilecek. Diğer ihalelerin hepsi tamamlandı. Başbakanımız pazar günü Diyarbakır’a geldi, Sur ilçesinde yapılması planlanan çalışmaların temelini attı. Bunlar, Sur ilçesinde tahrip olan alt yapı çalışmaları ile temel atma, içme suyu kanalizasyon ve yollarda tahrip olan bölümlerin yeniden yapımı ile ilgili çalışmalar başlatıldı. Yine Ulu Cami yan tarafında bulunan sokağın sağlıklaştırılması ile ilgili çalışmalar başlatıldı. Bir tarihi binanın yeniden restorasyonu ile ilgili başbakanımız ilk harcı attı. Bölgemiz için büyük anlam ifade eden Hz. Süleyman Camisi’nin yanındaki alan temizlenerek TOKİ tarafından restorasyon haline getirilmesi ile ilgili çalışmalar başlatılacak. Hz. Süleyman Camisi ve onun yan tarafındaki alan metruk binalarla dolu. Bunların kamulaştırma işlemleri valiliğimiz tarafından yürütülmektedir. Önümüzdeki günlerde oranın yıkım işlemi gerçekleştirilecek ve vatandaşlarımızın istifadesine sunulmuş olacak.”
Restorasyon çalışmalarının 2017’nin sonunda tamamlanacağı ve ardından tarihi mekanların yeniden kullanıma açılacağı öğrenildi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.