Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sultan Abdülhamit tarafından çektirilen fotoğraflar, öğrencilerin gözüyle yeniden çekildi

Sultan Abdülhamit tarafından 19’uncu yüzyıl sonlarında hazırlattırılan albümlerden seçilen fotoğraflar, üniversite öğrencileri tarafından tekrar çekildi. Öğrencilerin İstanbul fotoğraflarını yeniden çekerek oluşturdukları resimler,...

Haber Giriş Tarihi: 10.11.2016 15:39
Haber Güncellenme Tarihi: 10.11.2016 15:39
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Sultan Abdülhamit tarafından 19’uncu yüzyıl sonlarında hazırlattırılan albümlerden seçilen fotoğraflar, üniversite öğrencileri tarafından tekrar çekildi. Öğrencilerin İstanbul fotoğraflarını yeniden çekerek oluşturdukları resimler, geçmişten günümüze ortaya çıkan değişimi gözler önüne serdi.
İstanbul Şehir Üniversitesi öğrencileri ilginç bir çalışmaya imza attı. İletişim Fakültesi Sinema ve Televizyon Bölümü Öğretim Görevlisi Elif Gülen tarafından ortaya konulan projede öğrenciler, Sultan Abdülhamit tarafından 19’uncu yüzyıl sonları ve 20’nci yüzyıl başlarında hazırlattığı albümlerde yer alan fotoğraflar, tekrar görüntülendi. Sultan Abdülhamit tarafından çektirilen fotoğraflar ile üniversite öğrencilerinin aynı eserleri çektiği fotoğraflar bir karede buluştu. İlginç çalışma, İstanbul Şehir Üniversitesi Batı Kampüsü’nde, “Geçmişten Geleceğe İstanbul’a Bakış; Yıldız Albümleri ve Eminönü Hanları” isimli sergide sanatseverlere sunuldu.
“Amacım yaşadıkları şehirleri tanısınlar”
Yapılan proje çalışması ve sergi ile ilgili bilgi veren İstanbul Şehir Üniversitesi İletişim Fakültesi Sinema ve Televizyon Bölümü Öğretim Görevlisi Elif Gülen, “Öğrencilerin fotoğraf dersinde yaptığı bir projeydi. Amacım hem Yıldız albümlerini, 2. Abdülhamit döneminden, Osmanlı’dan kalan çok önemli belgeler fotoğrafik olarak, bunları kullanarak öğrencilerin hem İstanbul’u tanımalarını, öncelikle tabi albümleri tanımalarını, ardından da bu albümlere bakarak aynı mekana gidip o mekanın fotoğrafını çekmelerini istedim. Tabi bu fotoğraflar ile hem şehirlerini tanıdılar, hem geçmişlerini gördüler, hem aradaki değişimi gördüler. Hem de fotoğraf olarak nasıl bir dokümanter bakış açısı ile ele alabileceklerini gördüler. Amacım hem yaşadıkları şehirleri tanısınlar, hem de tarihimizi bilsinler” şeklinde konuştu.
Sultan Abdülhamit’in yaptırdığı fotoğraf çalışmalarına da değinen Gülen, “2’nci Abdülhamit birçok fotoğrafçıyı davet ederek, Osmanlı’nın çok çeşitli yerlerinde, Mekke ve Medine de dahil olmak üzere o dönemde bir çok fotoğraflar çektirmiş ve Osmanlı’nın eskimiş değil daha modern bir yüzü olduğunu dünyaya anlatmak istemiş ve bu fotoğraflarla çok özel albümler yaparak bunu Amerika’ya, Avrupa’ya ve çeşitli ülkelere göndermiştir. Yani o dönemde yaklaşık 20 bin civarında fotoğraf çektirmişti. Bunlar da müthiş bir belge. Öğrencilerimiz de İstanbul ile ilgili kısmını ele aldılar. Öğrencilerimiz de bu eserleri aynı açıdan fotoğrafları çekmeye çalıştılar. Onlar için çok verimli bir proje oldu. Sergimiz herkese açık. Bu ayın sonuna kadar sergimizi herkes gezebilir” diye konuştu. Sergi 26 Kasım’a kadar sanatseverlerin beğenisine sunulacak.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.