Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sözleşmeli Subay Ve Astsubaylar Kadro Bekliyor

Sözleşmeli Askeri Personel Aileleri ve Emeklileri Derneği (SADER) Başkanı Gazi Yüzbaşı Hamit Yıldız, sözleşmeli subay ve astsubayların muvazzaflığa alınmasını istedi.Subay ve astsubayların mesleki güvenceleri ile yaşadıkları sorunlarla...

Haber Giriş Tarihi: 08.05.2016 10:34
Haber Güncellenme Tarihi: 08.05.2016 10:34
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Sözleşmeli Askeri Personel Aileleri ve Emeklileri Derneği (SADER) Başkanı Gazi Yüzbaşı Hamit Yıldız, sözleşmeli subay ve astsubayların muvazzaflığa alınmasını istedi.
Subay ve astsubayların mesleki güvenceleri ile yaşadıkları sorunlarla her geçen gün arttığını belirten Yıldız, “Türkiye’nin dört bir yanında Türk Silahlı Kuvvetleri saflarında görev yapan sözleşmeli subay ve astsubaylar bölük-batarya komutanı, İlçe Jandarma Komutanı, Karakol Komutanı, Takım Komutanı, Plan Subayı, İkmal Subayı ve Astsubayı, Askerlik Şubesi Başkanı, Öğretmen Subay, Mühendis Subay gibi görevlere atanmaktadır. Bu arkadaşlarımız mesleki güvencelerinin olmaması nedeniyle halen geleceğe güvenle bakamamaktadırlar. Bugün gerekçe göstermeksizin taşeron işçilerin dahi işlerine son verilemezken onlarca sözleşmeli subay ve astsubayın sözleşmeleri hiçbir gerekçe gösterilmeksizin sözleşmeleri yenilenmemiştir” dedi.
Görev yaparken gerek atandıkları görev, gerekse aldıkları sorumluluk açısından emsali muvazzaf subay ve astsubaylardan hiçbir farkı bulunmayan sözleşmeli subay ve astsubayların sürekli sözleşmelerinin yenilenip yenilenmeyeceği endişesi ile çalıştıklarını hatırlatan Yıldız, “Gerek aile, gerekse de iş hayatların da moral ve motivasyonları düşük kalmakta, bu durum da kaygı verici boyutlarda bulunmaktadır. Bugün Jandarma sınıfında görevli personelden sözleşme yenileme sürelerinde yapılan muayenelerde ilk sözleşme yapılması esnasında aranan sağlık şartlarının aranması nedeniyle obezite, karaciğer enzim değerleri gibi nedenlerle sözleşmesi yenilenmeyen subay ve astsubay kardeşlerimiz bulunmaktadır. Arkasında sırt çantası, elinde silah yıllarca Güneydoğu’da hizmet veren sözleşmeli subay ve astsubayların zaman içerisinde meydana gelen ve vazifeden kaynaklı olduğu da ispatlanamayan fiziksel rahatsızlıkları nedeni ile sözleşmelerinin yenilenmiyor olması tam bir vefasızlık örneğidir” dedi.
SÖZLEŞMELİ SUBAYLAR EN FAZLA YÜZBAŞI RÜTBESİNE KADAR YÜKSELİYOR
Çoğu sözleşmeli subayın yüksek lisans yapmış olduğunun altınız çizen Yıldız, “Sözleşmeli subaylar en fazla yüzbaşı rütbesine yükselebilirken bugün açık öğretim fakültesi mezunu olup astsubaylıktan subaylığa geçen personelin albay rütbesine kadar yükselebilmesi ayrı bir adaletsizlik örneğidir” şeklinde konuştu.
Silahlı Kuvvetlerde görev yapan sözleşmeli subay ve astsubaylar sözleşmeleri yenilenmediği zaman yıllarca iş bulamadıklarını belirten Yıldız, “Sözleşmeli subay olarak onur ve şerefle yıllarca hizmet vermiş bir kişinin, sözleşmesi feshedildikten sonra güvenlik görevlisi olarak görev yapmasına sessiz kalmak, onların yaşadıkları bu acılarla boğuşmalarını seyretmek hakkaniyetle bağdaşmamaktadır. Sayıları çok fazla olmayan ve Maliye Bakanlığı’na da bütçe olarak fazla bir yük getirmeyecek sözleşmeli subay ve astsubayların, sözleşmelerinin çeşitli nedenlerle feshedilmesi durumunda, aynen 3713 sayılı kanunun EK-1 maddesi ile terör mağdurlarına verildiği gibi iş hakkı verilmesi gerekmektedir” dedi.
10 YILIN ALTINDA AYRILANLARA OYAK KESİNTİLERİ NEMASIZ ÖDENİYOR
OYAK kesintilerinin 10 yılın altında görevden ayrılan sözleşmeli subay ve astsubaylara nemasız ödendiğini belirten Yıldız, “Muvazzaf subaylarda bu şekilde olabilir, ancak göreve devam etmek isterken sözleşmesi yenilenmeyen subay ve astsubaylardan yapılan OYAK kesintilerinin kayıtsız ve şartsız neması ile birlikte ödenmesi gerekmektedir. Yıllarca zorunlu olarak aylıklardan kesilen bu tutarların nemasız olarak kesinti yapıldığı şekli ile ödenmesi hiçbir adilane gerekçe ile savunulamaz” şeklinde konuştu.
"BEDELSİZ SİLAH TAŞIMA RUHSATI SÖZLEŞMELİ SUBAY VE ASTSUBAYLARIN HAKKIDIR"
Sözleşmeli subay ve astsubayların meslekten ayrıldıktan sonra can güvenliklerini sağlayabilmeleri adına silah taşıma ruhsatı almaları gerektiğini ifade eden Yıldız, “Bedelsiz silah taşıma ruhsatı sözleşmeli subay ve astsubayların hakkıdır. Görev süresi ne olursa olsun bedelsiz silah taşıma ruhsatı hepsine verilmelidir” dedi.
"NE ZAMAN EMEKLİ OLACAKLARI MEÇHUL"
Açıklamasında sözleşmeli subay ve astsubayların sorunlarına da değinen Hamit Yıldız, “Şu an itibari ile sözleşmeli subay ve astsubayların ne zaman emekli olabilecekleri hususunda bile tereddütler vardır. 25 yaşında sözleşmeli personel olarak TSK’ya giren bir personel 21 yıl sonra 46 yaşında emekli olabilecekken mevcut mevzuata göre en az yıpranma sürelerinin de düşülmesiyle 53-54 yaşında emekli olabilmektedir. Böyle bir durumda 46 yaşına gelen bir sözleşmeli subay veya astsubay o tarihten sonra ailesi ile birlikte ne yeyip ne içecektir? Nasıl geçimini sağlayacaktır? Bütün bunlar cevaplanması gereken sorular olarak karşımızda durmaktadır” dedi.
"TÜM SÖZLEŞMELİ SUBAY VE ASTSUBAYLAR MUVAZZAFLIĞA ALINMALIDIR"
Bugün tüm sözleşmeli subay ve astsubayların en büyük beklentilerinin muvazzaflığa alınmak olduğunu belirten Yıldız, “Taşeron işçilerin kadroya alındığı bir konjonktürde, haksızlık ve adaletsizliklerin her zaman karşısında duran siyasi iktidarın Türk Silahlı Kuvvetleri’nin göz bebeği sözleşmeli subay ve astsubayların bu haklı talebi için de gerekli adımı atacaklarına inancımız tamdır. Görev için seve seve canını ortaya koymayı bilen ve koymuş, her TSK personeli gibi mesai içi dışı demeksizin çalışan, çoğu zaman harp okulu mezunu devrelerinden daha disiplinli, çalışkan, azimli olmaya çalışan, üniformasını onurla ve leke sürmeden taşımaya çalışan, KPSS’ye çalışıp astlık üstlük, tayin, nöbet, fazla mesai gibi sıkıntıları olmayan memurlukları tercih edebilecekken, askerliği tercih eden sözleşmeli subay astsubaylar, şehit, gazi olduğu zaman Şehit Üsteğmen, Gazi Üsteğmen, Gazi Astsubay, Şehit Astsubay olurken, normal zamanda sadece sözleşmeli oluyoruz” dedi.
“CUMHURBAŞKANIMIZ, BAŞBAKANIMIZ VE GENELKURMAY BAŞKANIMIZA GÜVENİYORUZ”
Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Genelkurmay Başkanı’na sonuna kadar güvendiklerini belirten Yıldız, “Artık Sözleşmeli Askeri Personel Aileleri ve Emeklileri olarak, görevde bulunan sözleşmeli subay ve astsubayların mesleki güvencelerinin sağlanabilmesi ve geleceğe güvenle bakabilmeleri için bir yasal düzenleme yapılmasını istiyoruz. Biz Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın bu hususta canla başka çalışan sözleşmeli subay ve astsubayların sorunlarını öğrenmesi halinde derhal gerekli talimatı vereceğine de gönülden inanıyoruz. Bu hususta başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere, Başbakanımıza, Genelkurmay Başkanımıza sözleşmeli subay ve astsubayların özlük hakları ve mesleki güvencelere kavuşmaları adına yapacakları her türlü çalışmadan dolayı şimdiden sonsuz teşekkür eder, saygılar sunarız” diye konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.