Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sosyal Diyalog Yoluyla Kadın Dostu İş Yerlerini Belgelendirme Projesi kapanış toplantısı

Hak İşçi Sendikalar Konfederasyonu (HAK-İŞ) Genel Başkanı Mahmut Arslan, Adana Aladağ’da meydana gelen yurt yangını ile ilgili, "Gerçekten acımız çok büyük, gencecik bedenlerin ateşler içerisinde kalması ve bu konuda milletimizin acısını...

Haber Giriş Tarihi: 30.11.2016 16:49
Haber Güncellenme Tarihi: 30.11.2016 16:49
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Hak İşçi Sendikalar Konfederasyonu (HAK-İŞ) Genel Başkanı Mahmut Arslan, Adana Aladağ’da meydana gelen yurt yangını ile ilgili, "Gerçekten acımız çok büyük, gencecik bedenlerin ateşler içerisinde kalması ve bu konuda milletimizin acısını paylaşıyoruz" dedi.
HAK-İŞ ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eğitim ve Araştırma Merkezi’nin (ÇASEM) ortak yürüttüğü ’Sosyal Diyalog Yoluyla Kadın Dostu İş Yerlerini Belgelendirme Projesi’nin kapanış toplantısı, sertifika ve ödül töreni Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, eski Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu, HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, HAK-İŞ Kadın Komitesi Başkanı Fatma Yavuz’un katılımıyla Rixos Grand Ankara Hotel’de gerçekleşti. Törende konuşan HAK-İŞ Genel Başkanı Arslan, Adana Aladağ’da meydana gelen yurt yangınına değinerek, "Dün akşam hepimizin yüreğini yakan 11 öğrencimizi, bir yetişkini feci bir yangınla kaybetmiş olmanın derin üzüntüsünü paylaşmak istiyorum. Allah’tan rahmet diliyoruz, gerçekten acımız çok büyük. Gencecik bedenlerinin ateşler içerisinde kalması ve bu konuda milletimizin acısını paylaşıyoruz, ailelerine başsağlığı diliyoruz. Bu ve benzeri acıları yaşamamak için gereken her türlü tedbirin alınmasını da temenni ediyoruz. Yine Siirt’teki maden kazasında hala kendilerine ulaşamadığımız çalışanlarımız var, kaybettiklerimize Allah’tan rahmet diliyoruz. Bu ve benzeri kazaları bir daha yaşamamak temennisinde bulunuyoruz" diye konuştu.
Arslan, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında HAK-İŞ ve üyelerinin darbecilere karşı verdikleri mücadeleleri anlatarak, "HAK-İŞ Konfederasyonu olarak kuruluşumuzdan bu yana geçen 41 yılda her defasında, sürekli kadın konusunda bir ilerleme anlayışını temel kabul ettik. Kurulduğumuz andan itibaren her defasında, her kongremizde kadına yönelik hem çözümler hem teklifler hem de sorunlarımızla yüzleşmek ve buna yönelik yeni çözümler üretmek konusunda ciddi adımları atmaya devam edeceğiz. Önce tüzüğümüzü değiştirdik, tüzüğümüzde kadına yönelik önemli düzenlemeler yaptık. Daha sonra HAK-İŞ Kadın Komitesi’ni kurduk. Kadın Komitesi’ni sadece konfederasyonda değil, bütün sendikalarımızda da oluşmasını sağladık. Kadın Stratejisi Belgesi’ni oluşturduk, bu belge yönetim kurulumuz tarafından oy birliği ile kabul edilmiş ve HAK-İŞ’in kayıtlarına geçmiştir. Bu belgeye bağlı olarak aynı zamanda biz bir eylem planı gerçekleştirdik, bu eylem planı 2014-2023 yıllarını kapsamaktadır. Eylem planı içerisinde kadınlara yönelik hangi sorunlar varsa ve bu sorunlar için nasıl bir mücadele perspektifi oluşturacağız, buna yönelik hangi çözümleri ortaya koyacağız, birlikte neler yapacağız, hem hükümetten, hem iş verenlerden, hem işçilerden hem sendikalardan hangi katkıları alarak bu yolda yürüyeceğiz konusunda ayrıntılı bir strateji belgesini oluşturduk. Bununla paralel olarak çok sayıda farklı alanlarda projeler gerçekleştirdik" ifadelerini kullandı.

"Ülkemizde ve dünyada kadın olmak ağır bedeller gerektiriyor"
Projelerin her birisinde kadın istihdamına yönelik öneriler, kadına şiddete karşı ortaya koyulan kararlılık yine kadınların sendikalarda yer almasına yönelik yeni projeler gerçekleştirdiklerine vurgu yapan Arslan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Kadın sendikacıların sendikalarda daha görünür hale gelmeleri için özel ve özgün projeler gerçekleştirdik. Hedefimiz sendikal mücadelede toplumun yarısını oluşturan kadınların sendikal mücadelede yine oranlarına uygun olarak temsil edilmeleridir. Bunun için hem uluslararası alanda HAK-İŞ diğer konfederasyonlardan farklı olarak kadınların uluslararası platformda da temsil edilmesini sağlayan tek konfederasyon. Biz biliyoruz ki ülkemizde ve dünyada kadın olmak ağır bedeller gerektiriyor. Üstelik çalışan kadın olmak daha büyük bir sorumluluk. HAK-İŞ olarak ülkemizde kadına yönelik hangi sorunlar varsa bu sorunlar aslında bizim sorunlarımızdır."
Arslan ve Yavuz, konuşmaların ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’a hediye takdim etti.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.